gladijator damira strugara

Sukob na talijansko–hrvatskoj ljevici u Istri

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Uzburkale su se strasti na istarskom poluotoku oko prošlonedjeljne kolumne u kojoj smo se pozabavili izbornim rezultatima Talijana u Istri u sklopu parlamentarnih izbora u Italiji!  Nikome se, eto očito, nije dopalo da je skoro 2.000 Talijana na istarskom poluotoku, mahom simpatizera ili članova vladajućeg IDS-a, svoj glas dalo desnoj opciji i talijanskoj koaliciji čiji je jedan od lidera Silvio Berlusconi.

Kontroverzna persona, odnosno oličenje svega onoga kakav normalan političar današnjice ne bi trebao biti. A čije su pozicije, kao i svih talijanskih desničara spram Istre jasne: revizija Osimskih sporazuma kad – tad i povratak Istre „Majci Italiji“ kad – tad!

Oko ove vruće teme bavili su se brojni komentatori i analitičari za šankovima, kafićima i na društvenim mrežama. I to uglavnom građani, birači i simpatizeri lijevih ili desnih opcija. Za to vrijeme u krasnoj zemlji Istri, mediji pod kontrolom vlasti i političari na vlasti, kao i kilava nesposobna oporba, šute kao zaliveni! Posebno je intrigantno i nedopustivo da o tome šuti čak i državna hrvatska novinska agencija HINA, koja ovim neočekivanim rezultatima nije posvetila niti jedan redak, a kamoli relevantan osvrt ili komentar!

No, za to vrijeme brojni zagrebački portali (totalinfo.hr, seebiz.eu i drugi) prenijeli su originalni tekst kolumne s naslovima: „Politička šutnja: Zašto je 2.000 Talijana iz Istre glasalo za desnicu?“ Ili „Istarski Talijani poslali zanimljivu poruku IDS-u“ s potpitanjem: „Kako to da se na izborne rezultate nitko službeno nije očitovao?“

Politička šutnja nije uvijek zlato

„Zvao sam Furia Radina dva -  tri dana zaredom, ali mi se nije javljao! – kaže mi moj uvaženi kolega novinar Drago Pilsel, koji je o toj temi pokušao napraviti prilog za svoj portal Autograf.hr. – Vrlo je bitno da si ti te podatke uočio i opazio, te pisao o tome, a ja se nadam da će ih netko od zvaničnika ipak prokomentirati. Čudi me toliko šutnja, jer podaci su ipak zabrinjavajući!“ – kaže kolega Drago Pilsel.

I zaista „tišina koja zaglušuje“ ipak nam nešto govori. Prema dobro upućenim insajderima, u vrhu IDS-a bili su iznenađeni visokom brojkom istarskih Talijana koji su svoje povjerenje poklonili desnici u Italiji. Apsurd je to, koji govori da stvari nisu baš tako jednostavne i sjajne. Pa ipak, kažu visoki izvori iz Splitske 3 u Puli, ne bi bilo dobro javno istupiti i na taj način otvoriti front prema Talijanima, koji su ipak vjerno glasačko tijelo najjače istarske stranke, koja već četvrt  stoljeća suvereno vlada najvećim hrvatskim poluotokom.

„Ništa više nije čudno!“ – govori mi poznati televizijski novinar iz Umaga Đoko Malinić, koji je godinama radio kao dopisnik reporter iz regije za brojne talijanske televizije, između ostalih i za RAI. – „Nema tome puno, možda četiri – pet godina, istarski Talijani su bili u političkom konfliktu s Unijom Italiana u Trstu i Italiji i to upravo zbog njihove naklonosti prema talijanskoj desnici. Lako je moguće da se dogodila inverzija, jer ako se uzme u obzir da je Talijanska Unija u Hrvatskoj i Sloveniji, poprilično reterirala iz lijeve političke sfere, onda je sasvim moguće da su se i istarski Talijani opredijelili k desnici. E sad, zašto u tolikom broju, to je ipak za ozbiljniju analizu! Ipak vrijedilo je kritizirati Talijansku Uniju i njeno vodstvo, jer je previše glasova otišlo desnoj koaliciji. Valja ih zveknuti u čelo i upozoriti, kome hrle u zagrljaj!“ – mišljenja je Đoko Malinić.

Pa ipak lider Talijana u Istri i Hrvatskoj Furio Radin oko svega mudro šuti! Vječiti predstavnik istarskih Talijana u hrvatskom Saboru, mada već više od 30 godina živi u Zagrebu, oprezan je, lukav i samozatajan. Uostalom, tako je i opstao u politici svih ovih četvrt stoljeća, u kojima je paralelno u dva navrata bio u koaliciji s HDZ-om, a istodobno je slovio kao jedan od glavnih ideologa IDS-a. Iako mu je politički cilj i životni san bilo zastupničko mjesto u talijanskom parlamentu kao predstavniku talijanske dijaspore ili mjesto hrvatskog euro zastupnika u Bruxellesu, Furio Radin se trenutno zadovoljio mjestom potpredsjednika hrvatskog Sabora.

Svoju suprugu je u dogovoru s HDZ-om također zbrinuo na rukovodećem mjestu i to ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova. Čime se dotični ured bavi teško je reći, ali je simptomatično da se gospođa magistrica sociologije Helena Štimac - Radin i njena, za to nadležna institucija, uopće nisu javno oglasili kada je HDZ-ov slavonski župan Alojz Tomašević divljao i vršio nasilje nad svojom suprugom.

Manjine kao veliko glasačko tijelo

Dakle, na Furia Radina se, tobože zbog rezultata glasanja istarskih Talijana, IDS nikako ne može javno obrušiti, jer su svojedobno zajednički sudjelovali u njegovoj neslavnoj, neuspjeloj i propaloj kandidaturi za gradonačelnika Pule. Sada pak od Radina neformalni, ali stvarni vođa IDS-a Ivan Nino Jakovčić, očekuje veliku pomoć iduće godine u izbornoj kampanji za biranje i slanje euro parlamentaraca u Bruxelles. Naime, IDS-ovi simpatizeri i glasači neće biti dovoljni za pobjedu, pa se kako tvrde upućeni politički znalci, očekuje lobiranje Furia Radina među svim manjincima u hrvatskom Saboru, kako bi se kao njihovog predstavnika u Bruxellesu predložio baš – Ivan Jakovčić!

Stoga je sasvim logično da ljubav vladajućeg IDS-a i talijanske manjine u Istri mora i dalje biti „rose e fiori“, jer su se baš tako rukovodioci dogovorili. Pogotovo kada se zna da mnogi novi nadolazeći „mladi lavovi IDS-a“ i očekuju da se „našem dobrom domaćem čoviku Ninetu Jakovčiću“ osigura drugi mandat u Bruxellesu! A sve to iz praktičnog razloga kako bi on otišao što dalje iz Istre, jer ih u njihovim političkim planovima i rabotama može samo kočiti i usporavati.

S druge strane, IDS se odnedavno upinje da okupi oko sebe nekakvu liberalnu grupaciju s minornim hrvatskim političkim strankama  kao što su "Pametno" i „Glas“ , pa im vjerojatno ni na kraj pameti nije da kritiziraju Talijansku Uniju ili Furia Radina. I to zato jer se očekuje, bez obzira na njihovo glasanje u Italiji, da im kao izborni partneri donesu nekih tri ili četiri tisuće glasova.

Što o svemu tome misli aktualni i zvanični predsjednik IDS-a Boris Miletić, potvrđen gotovo plebiscitarno sa 98,4%  glasova svojih vjernih sljedbenika na nedavnom stranačkom Saboru u srazu sa samim sobom – očito nećemo doznati!  Ovaj vrući krumpir prepustio je nekome drugome, držeći se one stare: “Spesso non vediamo ciò che non vogliamo vedere!“ (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa