Evo koje su se knjige lani najviše čitale u pulskom zatvoru!

0
Knjižnica kaznionice u Valturi
Knjižnica kaznionice u Valturi

Reporter crne kronike i novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš treću je godinu zaredom najčitaniji hrvatski pisac u najsigurnijem i najstrožem zatvoru u zemlji - kaznionici u Lepoglavi, objavio je nedavno Jutarnji list. Naime, njegova knjiga “Hrvatski monstrumi” omiljeno je štivo među zatvorenicima. Zanimalo nas je stoga što čitaju osobe smještene u pulskom zatvoru te kaznionici u Valturi, a od Ministarstva pravosuđa dobili smo sljedeće podatke:

Tijekom 2017. godine zatvorenici su u Zatvoru u Puli najviše su posuđivali „Alkemičara“ Paula Coelha. Na drugom je mjestu Lee Child s djelom „Živa meta“, trećem Dan Brown s „Anđelima i demonima“, četvrtom također Dan Brown s „Da Vincijevim kodom“, dok je na petom mjestu „Povijest pornografije“ Gorana Tribusona.

Uz navedene naslove, traženi su i rječnici engleskog, talijanskog i njemačkog jezika, zemljopisni atlasi i noviji naslovi beletristike.

U Kaznionici u Valturi u 2017. godini najviše se posuđivala „Bojiš li se mraka“ Sidneya Sheldona. Na drugom mjestu je Catherine Millet sa „Seksualnim životom Catherine Millet“ a trećem Paulo Coelho s „Alkemičarem“. Na četvrtom je mjestu „Zovem se Crvena“ Orhana Pamuka a petom „Zločin i kazna“ F.M. Dostojevskog.

Istražni zatvorenici i zatvorenici u Zatvoru u Puli naručuju knjige prema popisu koji se nalazi na odjelima, a dostavljaju im se na odjele dva puta tjedno. Zatvorenici mogu i osobno doći u knjižnicu i sami birati knjige s polica. U Kaznionici u Valturi zatvorenici mogu doći u knjižnicu i sami podižu knjige.

U Zatvoru u Puli nema roka za povrat knjige, dok je u Kaznionici u Valturi rok za povrat knjige 20 dana, a u iznimnim situacijama rok posudbe može se produžiti na 40 dana (tzv. dulji rok posudbe). Zakasnina se ni u jednom kaznenom tijelu ne naplaćuje.

Zatvorenici u Zatvoru u Puli knjige zadržavaju u prosjeku po mjesec dana, a otprilike četvrtina od ukupnog broja zatvorenika posuđuje knjige iz knjižnice. U Kaznionici u Valturi knjige posuđuje trećina zatvorenika od ukupnog broja zatvorenika. U oba kaznena tijela knjige iz zatvorske knjižnice mogu posuđivati i zaposlenici, doznali smo u Ministarstvu pravosuđa. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa