problem za gospodarstvo

Trećinu firmi u Istri vode stariji: Što će biti kad odu u mirovinu?

0
S edukacije u Puli
S edukacije u Puli

Istarska, uz Karlovačku, je hrvatska županija s najviše poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina. U tim dvjema županijama čak 31 posto poduzeća u vlasništvu je osoba u dobi iznad 55 godina. U Istri je riječ o 1.300 poduzetnika­­­­­­­­­­ čija poduzeća zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

„Taj podatak svojevrsno je zvono za uzbunu jer vlasnici tih poduzeća trebaju započeti razmišljati - što s poduzećem nakon njihovog umirovljenja (ili planirati prijenos poslovanja). Istraživanje nam otkriva i kako čak trećina poduzetnika starijih od 55 godina podcjenjuje složenost i dugotrajnost prijenosa poslovanja. Pri odlasku u mirovinu poduzetnicima je na raspolaganju nekoliko mogućnosti: prijenos upravljanja i vlasništva na članove obitelji, angažiranje profesionalnog menadžera na mjestu direktora te prodaja poduzeća zaposlenicima, drugom poduzeću ili fizičkoj osobi. Ako se u tome ne uspije, slijedi gašenje poduzeća, a scenarij je to kojeg se pribojavaju ekonomski stručnjaci, ali i društvo u cjelini. U Istri bi to konkretno značilo da u prosjeku iza poduzetnika koji je zbog odlaska u mirovinu primoran ugasiti poduzeće, bez posla ostaje još osmero ljudi“, upozorila je Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva.

Odlaskom u mirovinu poduzetnika starijih od 55 godina u Hrvatskoj je ugroženo čak 180.000 radnih mjesta, isti broj koji se spominjao kad se prije godinu dana rasplamsavala kriza Agrokora. Zbog toga CEPOR s regionalnim partnerima po Hrvatskoj organizira besplatne edukacije poduzetnika pod nazivom „Što s poduzećem nakon umirovljenja vlasnika: prepustiti ga djeci, prodati ili nešto treće?“ Edukacija u Puli održana je u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom.

„IDA edukacijama koje organizira, odgovara na tržišne trendove i realne potrebe na terenu. Temu prijenosa poslovanja prepoznali smo kao izuzetno važnu u ovom dijelu zemlje gdje su se, potvrđuju podaci, građani rano i uspješno počeli baviti poduzetništvom. Vjerujemo kako je današnji forum mnogima od njih jedan od prvih koraka prema kvalitetnom prijenosu poslovanja“, kazao je Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije.

S posebnim zanimanjem polaznici edukacije su pratili panel raspravu u kojoj su poduzetnici govorili o svojim iskustvima i razmišljanjima o prijenosu poslovanja. Svoja razmišljanja na temu prijenosa poslovanja iznijeli su Darko Banko, osnivač tvrtke Banko transport,  Anton Vlačić, osnivač tvrtke Tempo, te David Medica, predstavnik druge generacije u poduzeću i suvlasnik tvrtke Plazma tehnika. Istoimeni obrt osnovao je njegov otac Vladimir čijim je umirovljenjem 2011. godine posao prošao kroz niz promjena.

Osnovana je tvrtka, a na čelo je došao diplomirani inženjer strojarstva David Medica. Otac je i danas kao suvlasnik i prokurist aktivan u poduzeću koje zapošljava petnaestak ljudi i svoje proizvode izvozi na europska tržišta. Alpeza je kazala kako je riječ o odličnom primjeru prijenosa na drugu generaciju, ali i upozorila okupljene da djeca preuzimaju vođenje poduzeća samo u trećini slučajeva. Edukacija je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz potporu Europskog fonda za jugoistočnu Europu i sponzorstvo Raiffeisenbank Austria d.d.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa