giovanni Sponza:

Usvojene skoro sve sugestije IDS-a o Zakonu o OPG-u

0
Giovanni Sponza u Saboru
Giovanni Sponza u Saboru

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza u Saboru je 12. ožujka izrazio zadovoljstvo što je predlagatelj Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) između dva čitanja zakona usvojio gotovo sve sugestije koje je Klub uputio tijekom rasprave u prvom čitanju.

Podsjetimo, prilikom rasprave u prvom čitanju, Sponza je naglasio da je Prijedlog zakona bolji od postojećeg te da sadrži dobre odredbe koje pojednostavljuju rad OPG-ova. Također, ocijenio je Prijedlog zakona kao dobar prvi korak koji će omogućiti da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva razlikuju od ostalih gospodarskih subjekata i koji će pomoći uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

- No s druge strane, prilikom prvog čitanja zakona, naš je Klub ukazao na niz nedorečenosti i nelogičnosti, kao i na prekomjernu administraciju i na uvođenje nepotrebnih novih troškova, kazao je saborski zastupnik IDS-a dodajući kako, s obzirom da uvijek naglašava potrebu za cjelovitim, nedvosmislenim i provedivim zakonskim rješenjima, naš je Klub predložio nekoliko izmjena i nadopuna zakona.

- Ono na što smo se posebno osvrnuli i ukazivali je to da se OPG prilikom registracije i obilježavanja izjednačava s tvrtkom, čime bi se prilikom mijenjanja naziva, tabli, pečata i drugih različitih dokumenata uveo još nepotreban namet za vlasnike OPG-a. Ocjenjujem jako pozitivnim i korisnim što je predlagatelj prihvatio naše sugestije kako se ne bi uvodili nepotrebni nameti za vlasnike OPG-ova.

Također, Sponza je napomenuo da je tijekom rasprave u prvom čitanju IDS istaknuo da je u Zakonu potrebno definirati pojavu iz realnog života. Radi se o tome da je mnogo OPG-ova osnovano od strane obiteljski povezanih osoba koje su živjele u istom kućanstvu, ali su se zbog promjena u životu, na primjer zbog ulaska u brak, preselili na drugu adresu i nisu više članovi istog kućanstva, ali i dalje rade na gospodarstvu i dalje su članovi gospodarstva sa svim pravima i obvezama.

- Stoga nam je drago da je usvojena i sugestija oko ove odredbe kojom se omogućava da i te osobe mogu svoj status promijeniti u Agenciji bez da gube status člana kućanstva koji ovim zakonom definira neka vrlo važna prava i obveze, primjerice smrti nositelja OPG-a i samim time prava i obveze članova.

- Još jedan problem koji je postojao u prvobitnom tekstu zakona i na kojega smo ukazali jest Popis dopunskih djelatnosti koje OPG može obavljati, što je predstavljalo limitirajući faktor za sve one uspješne OPG-ove koji trenutno plasiraju svoje proizvode diljem RH i svijeta, a koji veći dio proizvodnje ostvaruju otkupom od malih lokalnih OPG-ova, kazao je Sponza ocijenivši korisnim što je predlagatelj između dva čitanja prihvatio prijedlog našeg Kluba ponajviše iz razloga što nikome ne bi trebalo biti u interesu da uspješni OPG-ovi smanjuju proizvodnju i otkup.

Saborski zastupnik IDS-a zaključio je kako je „vidljivo da je predlagač između dva čitanja u prvom redu poslušao glas stručne javnosti kao i nas iz redova opozicije. “Naravno, uvijek su moguća određena poboljšanja, ali generalno možemo reći kako je ovaj zakon korak u pravom smjeru razvoja poljoprivrede i za one koji žive od zemlje, kazao je Sponza zaključivši stoga da će Klub IDS-a, PGS-a i Ri podržati donošenje Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa