Flego s načelnicima: U planu nova strategija razvoja poljoprivrede

0

Istarski župan Valter Flego održao je 9. ožujka u pazinskom Spomen domu, koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicama/ima u Istarskoj županiji na temu poljoprivrede. Sastanku su prisustvovali i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan te djelatnici Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Prva od točaka dnevnog reda odnosila se na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je prisutnima predstavio Milan Oplanić sa Instituta za poljoprivredu Poreč, osvrnuvši se posebno na obveze jedinica lokalne samouprave po pitanju novog Zakona. Također, prisutnima se predstavio i Program raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a gradovi i općine dužne su donijeti vlastite Planove.

Istarski gradonačelnici te predstavnici općina tijekom rasprave o novom Zakonu postavili su brojna pitanja vezana uz primjenu istog te je naglašeno kako se očekuje donošenje niza pravilnika od strane nadležnog ministarstva koje bi trebalo definirati i pojasniti provedbu Zakona. Prema riječima pročelnika Pinzana, očekuje se i da bi se središnja Istra trebala svrstati u kontinentalnu Hrvatsku što će povećati mogućnosti državnog sufinanciranja u području poljoprivrede.

„Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupa na snagu sa sutrašnjim datumom te je Istarska županija prva koja je inicirala tematsku koordinaciju sa predstavnicima JLS-a kako bi se informirali i zajednički pripremili za sve novine i obveze koje ovaj zakon donosi te dogovorili oko njegovog operativnog provođenja, u što će biti uključene i druga tijela poput Državne geodetske uprave, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i sl.“, naglasio je župan Flego dodavši kako je Županiji cilj da se što više poljoprivrednog zemljišta stavi u funkciju razvoja Istre te da se zadrže ljudi u ruralnim sredinama.

Problematika žutice vinove loze te mogućnosti za njezino suzbijanje u Istri, bila je jedna od važnijih točaka na danas održanoj Koordinaciji, budući da se radi o neizlječivoj bolesti koja uništava sve više nasada diljem zemlje, koju je predstavila Kristina Grozić s Instituta. Istarski je župan istaknuo kako je navedenu problematiku i žurnost njezinog rješavanja inicirao još u prosincu na sastanku s predstavnicima Vlade, nakon čega je održao sastanak i sa ministrom poljoprivrede Tolušićem. Nakon informacije o stanju u Županiji po pitanju žutice vinove loze, dogovoreno je da JLS-ovi izrade popise svih zapuštenih poljoprivrednih zemljišta u državnom vlasništvu do kraja ožujka te iste dostave Ministarstvu poljoprivrede koje će osigurati krčenje tih površina da bi se uklonio izvor zaraze.

Na Koordinaciji su prisutni informirani i o novom Zakonu o zaštiti životinja i obvezama koje proizlaze iz istog te su dogovorene daljnje zajedničke  aktivnosti po pitanju provedbe istog. „Istarska županija izradit će i novu Strategiju razvoja poljoprivrede u kojoj će biti predstavljeni novi iskoraci u tom području te smo u fazi pripremnih radnji. Dakako, partneri u izradi Strategije biti će svi istarski gradovi i općine jer želimo zajednički definirati prioritete u razvoju naše poljoprivrede u budućem razdoblju“, zaključio je župan Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa