SPORTSKE NOVOSTI:

Herak je by-pass prema Miškoviću kao predsjedniku HNS-a

0
Damir Mišković i Davor Šuker (foto: Sportske novosti)
Damir Mišković i Davor Šuker (foto: Sportske novosti)

“Mediji i javnost najčešće se bave vrhom piramide, seniorskom reprezentacijom i vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, ali svatko tko se bavi nogometom zna da je tajna uspjeha u onim malim ljudima”, glasno je razmišljao Davor Šuker sa skupštinske govornice 22. prosinca prošle godine, proslavljajući novi predsjednički mandat, pišu Sportske novosti.

Uvjeren da je utvrdio vlast i osigurao bokove, benevolentno nastrojen prema običnom, malom nogometnom čovjeku, Šuker se potom bezbrižno zaputio na duži godišnji odmor, dok su se mediji kao i obično nastavili baviti borbama za moć u vrhu HNS-a.

Dva mjeseca kasnije pokazat će se da su novinari s pravom gledali prema vrhu piramide, tamo gdje je predsjednik nemarno ostavio otključan kavez s ‘krupnim zvjerkama’. Kada se vratio u Zagreb, imao je što vidjeti. Što se, dakle, dogodilo tijekom siječnja i veljače?

1. Tiha revolucija

Arhitektura moći promijenila se do mjere da možemo govoriti o tihoj revoluciji. Božićna Skupština HNS-a javnosti je servirana kao personalna utakmica Šukera i Šimića, a njezin ishod (47 za Šukera, tri suzdržana, jedan protiv) interpretiran je kao nastavak politike kontinuiteta i cementiranje vlasti Davora Šukera, kojeg je kao kandidata izmislio i od prvog dana vladavine logistički podržavao Zdravko Mamić. U stvarnosti su, međutim, drugi igrači već zavladali scenom. Ojačala Miškovićeva struja izbore je shvatila kao priliku da iz ringa izgura u javnosti popularnog kandidata Darija Šimića, kako bi poslije u tišini progurala novu sistematizaciju poslova u vrhu Saveza i počela svrgavati Šukera s prijestolja.

2. Predsjednik fikus

Davor Šuker još uvijek ima najraskošniji ured na krovu Hiltona, ali što mu to vrijedi kada u njemu više ne može potpisati niti jedan kapitalno važan ugovor. Za svaki ambiciozniji sponzorski deal ubuduće treba dobiti blagoslov Izvršnog odbora, gdje ne može okupiti većinu. Shvatio je to Šuker već na prvom koraku, kada je kao ‘generalku’ za utakmicu s Nigerijom na SP-u pokušao progurati Obalu Bjelokosti, ali mu je inicijativa naletjela na zid. HNS je prednost dao Senegalu, suparniku za kojeg je inače agitirao i izbornik Zlatko Dalić. Predsjednikove ovlasti značajno su skresane, on će ubuduće funkcionirati kao ‘sukreator vanjske politike’ i ‘ambasador našeg nogometa’. Političkim žargonom, predsjednik fikus.

3. Kustić i Herak prvi operativci, Mišković sljedeći šef HNS-a

Uzde operativne vlasti već su počeli preuzimati Marijan Kustić i Ivan Herak. Kustić je HDZ-ov saborski zastupnik, što u praksi ograničava njegove ovlasti na dužnosti menadžera za natjecanje i infrastrukturu (nema pravo potpisa). Da bi se predstavio klubovima kao dobar gospodar, u 2018. godine obnovit će travnjake na više prvoligaških stadiona i pokušati približiti establišment Hajduku i Splitu općenito, zbog čega najavljuje povratak reprezentacije na Poljud. Ivan Herak je bivši ministar turizma od čijeg će sponzorstva iz 1999. godine HNS tek profitirati, budući da pravomoćnom presudom ima pravo ubrati 67 milijuna kuna od države. Naoružan političkim i poduzetničkim iskustvom, trebao bi osmisliti putove do optimiziranja prihoda koji ionako nisu mali. U godini kada reprezentacija dohvati završni turnir velikog natjecanja, HNS se hvali proračunom od 200 milijuna kuna. Kustić i Herak trebali bi predstavljati by-pass prema Miškoviću kao predsjedniku.

4. Opatijska inicijativa postaje HNS-ova platforma

Plan Rijekina predsjednika jest okupiti frontu najvažnijih sportskih saveza u zemlji. Kao jedinstven blok oni bi skicirali nacrt sportske strategije do 2025. godine, uz političku asistenciju vladajućih (kuloari govore da su strateškog saveznika pronašli u Gordanu Jandrokoviću) priču bi uobličili u zakonsku inicijativu čiji je cilj multiplicirati prihode. Za početak, povećanim izdvajanjima u turizmu, nakon toga reguliranjem odnosa s kladionicama, povećanjem prihoda od TV prava, uvođenjem u igru velikih korporacija kroz sustav poreznih olakšica. Uspije li plan, Damir Mišković na bijelom konju nakon SP-a u Rusiji stiže na predsjedničku inauguraciju.

5. Lagano odustajanje Zdravka Mamića

Premda nema dvojbe da su i dalje saveznici, Damir Mišković ovakvim raspletom službeno postaje najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa, dok se Dinamov ‘savjetnik’ fokusira na klub i kompliciranu privatnu utakmicu koja mu oduzima sve više vremena i energije. Mamić se hrva s tri optužnice za izvlačenje novca iz Dinama, teške ukupno više od 250 milijuna kuna, pišu Sportske novosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa