Brijuni: Propada li najluksuzniji turistički megaprojekt?

0
Montaža: Jutarnji list
Montaža: Jutarnji list

Još nije izvjesno hoće li se izabrati koncesionar za upravljanje brijunskim hotelima, kako je bilo predviđeno još 2014. godine, zbog neslaganja oko koncepta između resornih ministarstava, Nacionalnog parka Brijuni, ali i lokalne zajednice. Očito, dogovor nije postignut, pa nakon četiri godine još nije definirano što će se s vrijednim turističkim resursima, ali jedno je jasno: Nacionalni park smatra da je dovođenje koncesionara prema modelu koji je predvidjela Milanovićeva Vlada, odabravši u tu svrhu grupu konzultanata i potpisavši za to ugovor u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna, protivno zaštiti prirode, piše Jutarnji list.

Sukob interesa

- Svaki koncesionar htio bi na otočje dovesti što više gostiju, a to nije u suglasnosti s onim što mi radimo - zaštitom prirode. To je sukob interesa - rekao nam je kratko novi ravnatelj nacionalnog parka Marno Milotić te nas je uputio na nadležno Ministarstvo zaštite okoliša. Oni pak nisu potvrdili što će dalje, nego su samo izvijestili da je Ministarstvo turizma 22. siječnja osnovalo međuresorno Povjerenstvo za pripremu projekta Veliki Brijun “u cilju pripreme projekta za provedbu javnoga poziva za odabir investitora u hotelsko-ugostiteljsku infrastrukturu”.

Do potpune spremnosti projektne dokumentacije i određivanja konačnoga opsega projekta, Javna ustanova NP Brijuni redovito će ulagati i održavati predmetnu infrastrukturu, navode u Ministarstvu zaštite okoliša. U Ministarstvu turizma, pak, doznajemo da će radna skupina uskoro posjetiti Brijune i pokušati pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve.

Cijelom situacijom ogorčen je zagrebački konzultant Miroslav Dragičević iz tvrtke Horwath and Horwath Consulting Zagreb, koji je s partnerima - Raiffeisen Investmentsom iz Beča, BDO savjetovanjem iz Zagreba, URBIS-om iz Pule, Odvjetničkim društvom Bogdanović - Dolički, Dvokutom Ecro iz Zagreba te Premisom iz Zagreba - prije četiri godine dobio zadatak da pripremi svu potrebnu dokumentaciju za pronalazak potencijalnih investitora.

Prva faza projekta, a to je izrada koncepta poželjnog korištenja Velikog Brijuna, dovršena je i plaćena 2,6 milijuna kuna. Preostali dio ugovora isplatio bi se nakon provedbe procesa i pronalaska koncesionara. Dragičević, koji se u međuvremenu obratio i ministru turizma Gariju Cappelliju te pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću, kaže da je tajno angažirano drugo društvo kako bi se napravila nova verzija korištenja otočja.

Dobrović bez kapaciteta

- Pod komandom Ministarstva okoliša, to jest njegove Uprave za zaštitu, tajno se angažirao Delloittee prije nekoliko mjeseci putem male nabave koju plaća sam Nacionalni park. Ideja je da se napravi verzija u interesu zaštitara, a to Delloittee neprofesionalno i čini, neovisno o činjenici da država s nama još ima ugovor i da je sama Vlada Zorana Milanovića odlučila ići u projekt s modelom traženja koncesionara za vrhunsko hotelijerstvo - tvrdi Dragičević. Ipak, tu njegovu izjavu pobija samo Ministarstvo zaštite okoliša, koje tvrdi da nije naručivalo nikakve nove studije.

Dragičević nastavlja da se nakon dovršetka prve faze Vlada, prem ugovoru, trebala očitovati, prihvatiti ili odbiti projekt te nastaviti njegovu provedbu ili odustati od njega. Međutim, to nikada nije učinjeno.

- Prva faza projekta dovršena je na vrijeme i prezentirana više puta nadležnom tijelu ministara i drugima, pa je projekt prošao verifikaciju i dobio zeleno svjetlo da se krene na Vladu te su čak i napisane odluke za sjednicu Vlade. Međutim, zbog izbora i drugih okolnosti, projekt nije došao na završnu sjednicu Vlade, pa se prepustilo da ga preuzme iduća Vlada.

U Oreškovićevoj Vladi odgovornost za projekt dospjela je u ruke ministra Dobrovića, s kojim smo imali nekoliko sastanaka, a čije Ministarstvo nije imalo kapaciteta ni razumijevanja, odnosno već se vidjelo da odstupa od vizije projekta koju je definirala prethodna Vlada. Onda je i on pao, a nakon dolaska Plenkovića za projekt zadužen ministar Ćorić, koji od toga bježi kao vrag od tamjana, a za to su vrijeme zaštitari prirode preuzeli komandu unutar Ministarstva - ističe Dragičević. Zbog nepoštivanja ugovora, dodaje, preostaju im dvije opcije - tužiti Vladu ili izložiti cijeli problem javnosti.

Rekonstrukcija i rušenje

U prvotnom planu bila je temeljita rekonstrukcija i proširenje hotela u luci - Neptuna, Istre i Karmen - te stvaranje luksuznog golf-resorta rušenjem hotela Franina i Jurina uz integraciju venecijanskog kaštela i postojećeg golfa. Uz to je predložen kongresni prostor, stiliziranje plaže te mala replika Kupelwieserova sela za javnu uporabu. Projekt je bio vrijedan više od 250 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa