Održana sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije

0

Na današnjoj sjednici Savjeta za gospodarstvo, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, jednoglasno su potvrđeni zaključi Županijske skupštine i Gospodarsko-socijalnog vijeća po pitanju pulskog brodogradilišta i ribarenja u Savudrijskoj vali. O sadašnjem stanju poduzeća, kao i o programu transformacije Uljanik Grupe govorio je član Uprave Marinko Brgić, dok je predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić podnio izvješće o stanju ribarstva na spornome području. 

Prisustvujući sjednici, istarski župan Valter Flego ponovio je kako se radi o izuzetno važnim, ali i osjetljivim temama, koje ne smiju biti iskorištene u političke svrhe. 

„Upravo sam iz tog razloga, inicirao sazivanje sjednica GSV-a i Savjeta za gospodarstvo kako bi i ta tijela dala svoja mišljenja. Na nama je da pokažemo odgovornost i da argumentirano iznesemo viziju budućnosti brodogradnje“, naglasio je župan Flego. 

Govoreći pak o ribarenju, župan Flego je istaknuo kako hrvatska i slovenska Vlada moraju omogućiti ribarima da nesmetano rade i od svoga rada žive. U suprotnome, smatra župan, ribari trebaju biti obeštećeni. 

Na samome kraju sjednice, predsjednica Savjeta Jasna Jaklin Majetić predložila je usvajanje zaključaka koji su jednoglasno prihvaćeni. Po pitanju Uljanika, zaključeno je da je proces restrukturiranja nužan, a treba biti proveden na način da brodogradnja opstane te da se sačuva što više radnih mjesta. Također, potvrđeno je da bi buduće usmjerenje Uljanika trebalo biti izgradnja najsofisticiranijih brodova, što će omogućiti visokokvalificiranim stručnjacima, projektantima, inženjerima i radnicima da nastave razvijati hrvatsku brodogradnju. 

Savjet za gospodarstvo zaključilo je i kako podržava dosadašnje napore Vlade RH  da u što kraćem roku riješi nezavidan položaj istarskih ribara. 

Savjet za gospodarstvo savjetodavno je tijelo istarskog župana, a uloga mu je aktivno sudjelovanje u pripremi i donošenju mjera za razvoj gospodarskih djelatnosti u svim segmentima; predlaganje mjera za efikasniji pristup razvoju, te značajno jačanje istarskog gospodarstva; predlaganje mjera za poticanje proizvođača, malih i srednjih poduzetnika te poljoprivrednika s ciljem zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa