GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Istra je iz državnog proračuna više dobila nego li je u njega uplatila

0
Profesor bosanskog jezika Pavle Pavlović i novinar Damir Strugar
Profesor bosanskog jezika Pavle Pavlović i novinar Damir Strugar

Baš me ganula i duboko dirnula vijest koju sam prije neki dan pročitao. Naime, po osnovnim školama grada Pule popisuje se interes za učenje "bosanskog jezika" i to putem anketnih listića koji se dijele učenicima.

Kako navode iz nadležnog odjela, na osnovu prava koja proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske i Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina te stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije pokrenulo je inicijativu za nastavni program bosanskog jezika i kulture (model C) za učenike u osnovnim i srednjim školama u Istarskoj županiji.

Ukoliko za navedeni program bude dovoljan broj zainteresiranih učenika te ukoliko se program bude implementirao u školama, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će sredstva za nastavnika i profesora. 

Potražnja za profesorom bosanskog jezika

Pa su se neki dali već u potragu za adekvatnim profesorom. Inicijativni odbor predložio je da prvi profesor bosanskog jezika u Istri postane poznati sarajevski novinar Pavle Pavlović, koji je svojedobno u Sarajevu pohađao Pedagošku akademiju i koji je ekspert za taj predmet. A i jedan je od rijetkih žurnalista koji već više od trideset godina u medijima piše bosančicom.

Radi se o kolumnisti lista „Oslobođenje“ i dopisniku televizije N 1. Ljudi iz Pule i Istre pamte ga po inicijativi koju je jesenas pokrenuo, kada je od Pule kao grada pobratima Sarajeva zamolio izradu spomen ploče za dvije u ratu nesretno poginule mlade djevojke na mostu iznad Miljacke.

Naravno, kao i sve dobre i plemenite inicijative i ta je propala, jer u nadležnim službama Grada Pule koje su morale riješiti tehnički dio inicijative nije bilo ni sluha, ni kvalitetnog promišljanja, a o realizaciji izrade spomen ploče da i ne govorimo.

Paralelno s time i u pulskom gradu pobratimu Sarajevu, zavladala je panika! Naime, pod hitno se traži kvalitetan prevodilac sa bosanskog jezika kako bi se na pravi način mogla ugostiti delegacija iz grada Pule, kada uskoro dođe u posjet šeher gradu Sarajevu. A sve kako ne bi bilo šuma ili nerazumijevanja u komunikaciji.

„Pošto uz bosanski, dobro vladam i hrvatskim i srpskim jezikom, kao i latinicom i ćirilicom, možda bih se mogao baviti i prevodilačkim radom...!“, pokušava spasiti stvar popularni sarajevski novinar Pavle Pavlović i budući istarski profesor bosanskog jezika. A koji nam kao svoju prvu ideju prilikom započinjanja svog budućeg prosvjetnog i pedagoškog rada u Istri, najavljuje izučavanje i sarajevskog šatrovačkog jezika. Kao njegov svojevrstan dodatni edukacijski dar budućim učenicima.

Osnivanje Radio Medulina

Za svo to vrijeme velikoj većini građana gotovo je promaknula vijest da je Pula dobila još jedan radio. Zapravo, nije ga dobila Pula već općina Medulin. Mada se radio nalazi u Puli i preuzeo je frekvenciju koju je koristila bivša ugašena pulska postaja Radio Arena. Uglavnom i bilo kako bilo, startao je Radio Medulin, što je za svaku pohvalu. Jer, Medulin je općina kojima ima streloviti gospodarski uzlet! Ovu je turističku sezonu završio kao četvrti grad na Jadranu po rezultatima. Iza giganata turizma kao što su Poreč, Rovinj i Dubrovnik , a vjerovali li ne, po ostvarenim rezultatima čak i ispred Pule!

Sve to prate i brojni infrastrukturni radovi koji iz dana u dan poboljšavaju život i standard žitelja ove općine. Zlobnici bi rekli da je tome tako jer u Medulinu već dugo nije na vlasti IDS i jer tamo samozvani omladinac iz pulskog Europskog ureda , inače žitelj ove općine, nije uspio formirati čak ni Klub mladih IDS-a. 

No, ima i daleko zanimljivijih tema. Recimo vječita dilema da li Istra više daje u državni proračun Republike Hrvatske i dobija natrag puno manje ili tome ipak nije baš tako? Dakako, u sveopćim javnim raspravama o decentralizaciji ili autonomiji.

"Niti Hrvatska bez Istre, niti Istra bez Hrvatske", kaže pak ugledni ekononomski analitičar Damir Novotny. Istra je, navodi, najrazvijenija regija, ako se izuzme Grad Zagreb. BDP po glavi stanovnika je iznad hrvatskog prosjeka, a na 20 posto obale ostvaruje čak trećinu turizma.Važna je za ukupnu nacionalnu ekonomiju, ali smatra da u ekonomskom smislu ne može biti održiva, pri čemu nije važna veličina nego neodrživa ekonomska struktura - iako mali, Singapur, Island ili Luksemburg su ekonomski održivi.

"Najnoviji podaci pokazuju da je Istra iz središnjeg državnog proračuna više primila, nego što je kroz poreze davala u središnji proračun. Financiranje srednjeg i visokog obrazovanja u Istri, financiranje kulture, zdravstva zapravo ide preko središnjeg državnog proračuna!“, pojašnjava Novotny.

To dakako govori da su stvari ipak malo složenije i nisu baš tako loše i jednoznačne kao što svi uvijek na prvi mah pomislimo. No, dakako, ima i poražavajućih podataka. Mene je svojom negativnošću zapanjio, recimo, ovaj.

Narkomanija u Istri

Već je dugo vremensko razdoblje Istra na vrhu po broju ovisnika u Hrvatskoj. Ni posljednjih se godina po tom pitanju ništa nije mijenjalo! Naime, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da je najviše liječenih ovisnika bilo u Istarskoj županiji. U županijskoj Službi za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, međutim, kažu da su brojke zapravo pozitivne, jer su već godinama stabilne, odnosno bilježi se sve manji broj novoevidentiranih heroinskih ovisnika. Pa se tako u 2011. godini u Istri liječilo 555 ovisnika o heroinu, u 2015. ih je bilo 526, a 2016. godine 530.

No, da ne završimo s ružnim temama. Najavljeno je, doduše neslužbeno, konačno otvorenje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun za 1.ožujka ove godine. Isto je, doduše, bilo i najavljeno lani. Od tada se ništa nije desilo, osim što su prikupljane kojekakve dozvole, potvrde, suglasnosti, mišljenja, rješenja i ostale birokratske papirnate pisanije. Sada je sve skupljeno, pripremljeno i čeka se otvorenje uz svečano rezanje vrpce. Ne zna se tko će to biti, ali isti će imati čast i porivlegiju baciti prvu kantu smeća u taj velebni reciklažni objekt odlaganja otpada. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa