suradnja Italije i Hrvatske

Jakovčić predložio osnivanje kulinarske akademije

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

U pulskoj Komunalnoj palači predstavljan je projekt KEYQ+ kroz koji je predviđeno povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zaželio je dobrodošlicu svim suradnicima i sudionicima na projektu iz autonomne regije Friuli-Venezia Giulia s kojom je razvijena iznimno kvalitetna prekogranična suradnja. “S realizacijom ovog projekta jačamo naše postojeće prijateljske odnose uz mogućnost primjene najbolje prakse i uključivanje mladih u process kvalitetne izobrazbe. Uz to, jačamo i uspješno valoriziramo naše autohtone istarske proizvode,” kazao je gradonačelnik Miletić.

Prepoznatljivi na svjetskom tržištu

Župan Istarske županije Valter Flego zahvalio se svim partnerima na projektu te je poručio kako je program razvijanja kulinarstva u skladu sa strategijom razvoja Istarske županije koji će Istru učiniti još prepoznatljivijim subjektom na svjetskom tržištu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić ovom je prilikom kazao kako su dvije bliske regije gotovo geografski spojene te kako je kvaliteta kulinarstva iznimno bliska. “Ovaj je projekt primjer spoja izvrnosti i tradicije te je također pokazatelj dobre prekogranične suradnje i primjer za cijelu EU.” – kazao je EU parlamentarac Ivan Jakovčić te je predložio stvaranje kulinarske akademije koja bi omogućila dodatno dizanje kvalitete kuhanja i turističke ponude.

Direktor AZRRI-a Igor Merlić kazao je kako je jedan od glavnih ciljeva istraživanje okusa i mirisa u ruralnim područjima. Vijećnik Skupštine regije Friuli-Venezia Giulia Enzo Marsilio zahvalio se na srdačnom prijemu i dosadašnjoj iznimno uspješnoj suradnji između dviju bliskih i prijateljskih regija. Svoje su pozdravne govore održali zamjenica gradonačelnika općine Cividale del Friuli Daniela Bernard i pročelnik za kulturu općine Forlimpopoli Adriano Bonetti.

Glavni rezultati projekta biti će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustva namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalnce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone, a koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma.

Od tržnice do Broda slobode

U sklopu projekta pilotirati će se povećanje atraktivnosti i valorizacija povijesnih kulturnih građevina i područja, Tržnica u Puli iz razdoblja Austrougarske monarhije i u Trstu povijesna zgrada pod nazivom „Brod slobode“ koji je skrenuo na istok“ sagrađenu 1950. godine. U dvjema zgradama postavit će se i opremiti profesionalne didaktičke kuhinje gdje će ekspertni chefovi izvoditi inovativne radionice i cooking show koncepte s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika, te koje će na zanimljiv i poučan način promovirati tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju KeyQ+ područja.

U realizaciji projekta sudjeluju partneri iz Italije s nekoliko tvrtki, udruga i institucija. Projekt će se realizirati u sklopu programa Interreg prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Italije, a prijavljen je u sklopu programa Prioritet ulaganja 6c: Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine. Aktivnosti su primarno usmjerene na poticanje gospodarskog razvoja kroz održivi turizam ili druge aktivnosti zasnovane na zaštiti i promociji prirodne i kulturne baštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa