iseljenik i dobrotvor koji je prerano otišao

Ovaj čovjek oporučno je ostavio 10.000 dolara za kupnju ultrazvuka

0
Vladimir Blašković
Vladimir Blašković

U nabavci ultrazvučnog aparata za ginekologiju labinskog Doma zdravlja, kako smo pisali 8. veljače, sudjelovali su naši iseljenici u New Yorku koji su putem Istarsko - američkog dobrotvornog društva – „The Istrian American Charities Association –IACA uplatili 10 tisuća dolara. Taj iznos potječe iz ostavštine Vladimira Blaškovića rođenog u Boljunu, jednog od poslovno najuspješnijih naših iseljenika u New Yorku i velikog dobrotvora, koji je preminuo 2010. godine.  

O IACA i Blaškovićevoj ulozi u njoj, informirao nas je blagajnik udruge Luigi – Louis Santaleza. Udruga je osnovana 1991. godine kada je počeo raspad Jugoslavije. Svrha organizacije bila je da američki Istrani - Istriani koji žive u New Yorku i u okolici pruže pomoć svom narodu u staroj domovini. Jedan od glavnih osnivača bio je Vladimir Blašković. On je od početka rada organizacije, pa sve do prerane smrti obavljao dužnost njenog predsjednika i stalno je podupirao na razne načine, a osobito novčano. U svojoj oporuci darovao udruzi nekoliko tisuća dolara za humanitarnu i edukativnu dobrobit istarskog naroda.

Izvršni odbor IACA čine: predsjednica Maria Santalesa (rođena Fable), potpredsjednica Eleanor Faraguna, blagajnik Louis Santalesa i tajnici Nevio Terdoslavich i Luigi Valenta. Osim novčane pomoći od 10 tisuća dolara Gradu Labinu za nabavku spomenutog ultrazvučnog aparata udruga je u znak sjećanja na plemenitog Vladimira Blaškovića donirala pet tisuća dolara Pazinskom Kolegiju – klasičnoj gimnaziji za stipendije i sprema se isti iznos uplatiti Udruzi slijepih Istarske županije.

Smrt Vladimira Blaškovića zabilježio je i naš portal. Tim povodom Nenad Čakić napisao je sljedeći članak: „U New Yorku je 5. rujna nakon kratke i teške bolesti u 65. godini preminuo Vladimir Blašković, istaknuti istarski iseljenik i ugledni njujorški poduzetnik. Blašković je bio veliki humanitarac, počasni predsjednik Hrvatsko-američke golf zaklade i zahvaljujući njemu tijekom posljednja dva desetljeća u Hrvatsku i Istru dopremljeni su brojni kontejneri s pomoći, kao i izdašne novčane donacije.

Blašković je organizirao brojne pošiljke sanitarne opreme za Opću Bolnicu Pula i Dom zdravlja Labin, a za kupnju mamografa osobno je donirao 10.000 dolara. Vijest o smrti Vlade Blaškovića jako je pogodila njegovog prijatelja dr. Klaudija Frankovića, koji nam ga je opisao „kao rukovodeću figuru među Istrijanima u New Yorku, čiji je doprinos za dobro naših iseljenika i klubova u Americi, ali i u Istri nemjerljiv“.

Svojih susreta s Blaškovićem prisjetio se i Valter Poropat, koji je kao saborski zastupnik bio gost na 45. i 50. godišnjici Istria Sports Cluba u New Yorku. Blašković je Poropata tada, među ostalim, odveo na svečanost dodjele nagrade najboljem konstruktoru New Yorka u Irish Art Centru i upoznao ga sa slavnim irskim glumcem Liamom Neesonom, što najbolje pokazuje kakav je ugled ovaj naš iseljenik uživao u gradu u kojem je doživio svoju poslovnu i društvenu afirmaciju i u kojem je, nažalost, prerano umro.“ 

Luigi - Louis Santaleza i Ferrucio Bernaz

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa