Mogu li verbalni ispadi vijećnika HDZ-a potaknuti novi raskol u stranci?

0
Dražen Prgić i Sergio Rabar
Dražen Prgić i Sergio Rabar

Vijećnici HDZ-a u Poreču i Rovinju svojim su načinom komuniciranja ovih dana izazvali negodovanje najšire javnosti. Naime, vijećnik Dražen Prgić, isprovociran izjavom direktora porečkih komunalnih tvrtki Milana Lakovića, potonjeg je nazvao izrazito uvredljivim terminima, dok se njegov rovinjski kolega Sergio Rabar kolegama obraća s "ti", predsjedniku Gradskog vijeća Rovinja Valeriju Drandiću rekao je da šuti, a često propitkuje i nacionalnost kolega u kontekstu statuta grada Rovinja.

Također je koncem lanjske godine, prema pisanju medija, nezadovoljan raspravom na vijeću pred djecom upotrebio riječ "odje...", odnosno neprimjereno komunicirao pred pripadnicima Dječjeg vijeća koji su prisustvovali sjednici.

Rabar je kasnije izjavio da bit njegove diskusije nije u Talijanima, nego načinu na koji IDS manipulira talijanskom zajednicom te odgodio razgovor s medijima uz obrazloženje da ima zdravstvenih problema. Drandić je događaje komentirao rekavši da na ovako niskoj razini nikad nisu raspravljali. Rabarov i Prgićev način komuniciranja nije "sjeo" ni njihovom stranačkom šefu u Istri Jurici Šiljegu, koji je 7. veljače medijima uputio priopćenje.

"Osuđujem i smatram potpuno neprikladnim način komunikacije naših vijećnika u Rovinju i Poreču. Ima drugih načina da se ukaže na nečije pogrešno postupanje ili nečasne radnje ukoliko one postoje. Ovo svakako nije jedan od tih načina i ne bih želio da se s ovakvim načinom komuniciranja nastavi u javnom prostoru, s bilo koje strane", napisao je Šiljeg.

"Suprotstavljene političke strane pozvane su nadmetati se argumentima i činjenicama. Zajednički moramo raditi na uspostavljanju boljeg dijaloga među političkim opcijama i pronalaziti rješenja koja će rezultirati boljim životnim standardom naših sugrađana. Vjerujem da ćemo na stranačkim tijelima imati prilike o ovome razgovarati, a moje će nastojanje ići u tom smjeru da se ovakve stvari više ne ponavljaju", navodi se u priopćenju predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Istarske županije.

No, budući da je riječ o stavu predsjednika ŽO-a, a nije sigurno da će i ostali članovi tog tijela, odnosno stranačkog vodstva imati isto mišljenje, a poznato je da je HDZ doživio nekoliko jakih potresa uoči proteklih lokalnih izbora. Mogu li verbalni ispadi dvojice vijećnika potaknuti novi raskol u toj stranci u Istri? (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa