Ladonja: Grad Pula Outlook festivalu naplatio koncesiju za samo 10 četvornih metara pomorskog dobra

0
Mauricio Licul i Bruno Nefat
Mauricio Licul i Bruno Nefat

U Štinjanu je sinoć završio Outlook festival, a ubrzo na istoj lokaciji slijedi i Dimensions festival. Podržavamo organizatora festivala i smatramo da je dobro da od pristiglih gostiju benefit imaju privatni smještajni kapaciteti te sve popratne djelatnosti koje su povezane s turizmom. Međutim, najslabija karika je stav aktualne vlasti grada Pule, rečeno je na konferenciji za novinare pulske Ladonje, kojoj su prisustvovali Bruno Nefat i Mauricio Licul.

„Iz dokumenta o davanju koncesije na pomorsko dobro se jasno vidi da površina na prostoru Hidrobaze koja je dana u zakup iznosi samo 10 metara četvornih. Govorimo o 1.190 kuna pristojbe koji je organizator platio gradu, iako je naravno za dvadesetak tisuća posjetitelja ovog festivala korištena znatno veća površina“, rekao je na Mauricio Licul. Napomenuo je kako koncesijsko odobrenje izdaje Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja, u kojem po nalogu gradonačelnika Borisa Miletića sjede i predstavljaju grad Pulu Ingrid Bulian, Valter Boljunčić i Kemal Velagić, predstavnik Grada Pule.

Licul je napomenuo kako je organizatoru festivala omogućeno potpuno isključenje pomorskog dobra iz opće upotrebe što je suprotno Uredbi o postupku davanja koncesijskih odobrenja („Narodne novine“ br. 36/04 i 63/08), koja vrijedi za sve ostale građane grada Pule.

Također, nigdje ne postoji grafički prikaz kojim je precizno određen dio pomorskog prostora dan u koncesiju od strane grada Pule, odnosno ne može se nikako zaključiti na koji se točno dio referira odobrenje vijeća u dokumentu, napomenuo je Licul i dodao kako se radi o ogromnom području pomorskog dobra, pa nije jasno zašto je Grad Pula naplatio samo 10 četvornih metara i tko od toga ima najviše koristi.

Licul postavlja i pitanje koliko će se točno novaca od ove manifestacije sliti u gradski proračun a koliko bi pristiglo da je sve napravljeno uredno i legalno te da su sve površine koje se zaista koriste dane u zakup transparentno te sukladno tome i naplaćene od strane grada Pule.

Tijekom festivala, kazao je Licul, Štinjan ima i toliko željeni market, međutim ne za građane koji u Štinjanu i žive već isključivo za pristigle goste. Pitanje je da li je prisutnost tog marketa povezana ili čak uvjetovana s naplaćivanjem samo 10 metara pomorskog dobra.

Ladonja podržava organiziranje festivala na za to prikladnim mjestima poput ovoga, međutim apsolutno osuđujemo loše vođenje Grada Pule, koji nelegalnim i netransparentnim poklanjanjem pomorskog dobra doslovno ispušta mogućnost prijeko potrebnog punjenja gradskog proračuna, ali za punjenje privatnog proračuna se nađe sluha i volje, naglasio je Licul.

„Znamo da aktualni akteri u gradskoj vlasti zagovaraju decentralizaciju na državnom nivou. S obzirom da je prošle godine Štinjan za izgradnju od Grada Pule dobio nula kuna, smatramo da se moglo legalnim izdavanjem i naplatom pomorskog dobra na prostoru MO Štinjan dio tih sredstava zarađenih od samog festivala povratiti u MO Štinjan. Jednostavno punjenje privatnih kapaciteta ne može i ne smije biti paravan za mešetarenje pomorskih dobrom i naplatom istog, te punjenje gradskog proračuna grada Pule mora biti prioritet ispred privatnih dogovora i privatnih interesa koji su sve aktualniji u Gradu Puli“, kazao je Lucul.

Upravo radi toga Ladonja će predložiti konkretan zaključak za uvrštenje u slijedeći dnevni red Gradskog vijeća - Zaključak o potrebi izmjene načina utvrđivanja dijelova pomorskog dobra na području Grada Pule koji se daju na uporabu koncesijskim odobrenjem, prvenstveno s ciljem da se svaka lokacija za koju će se izdati koncesijsko odobrenje precizno definira po površini i bez isključenja ili ograničenja opće uporabe pomorskog dobra.

Smatramo da prvi cilj mora biti da se svim građanima grada Pule omogući pristup plažama koje i inače koriste, da se svako koncesijsko odobrenje na pomorskom dobru sukladno površini i naplati, te da se dio sredstava koja se time budu prikupila i vrati u isti dio - u mjesni odbor putem namjenskih sredstava za izgradnju i uređenje pomorskog dobra, odnosno infrastrukture, i neovisno o političkoj opciji koja je na vlasti u tom mjesnom odboru“, kazao je Bruno Nefat.

Nefat je najavio i kako će Ladonja Gradskom vijeću predložiti i Zaključak o nužnosti hitne izvedbe sanacije dijela kolnika u ulici Prekomorskih brigada, jer je od ožujka 2011., kada su utvrđene i javno objavljene informacije o oštećenjima na kolniku, prošlo 18 mjeseci, a ništa po tom pitanju nije učinjeno.

„Imajući u vidu da nas je taj projekt koštao više od 48 milijuna kuna, valjda najskuplje što je mogao, a da izvršen posao ne zadovoljava tehničke propise, zahtijevamo da gradonačelnik i nadležni Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu preuzmu odgovornost za početak sanacije, a o izvršenju sanacije i garancijama o učinjenom izvijeste Gradsko vijeće“, kazao je Nefat.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa