Započeli radovi na projektu Arheološki park Vižula

0

Na poluotoku Vižula 31. siječnja održana je konferencija za medije povodom početka pripremnih radova na projektu Arheološki park Vižula. Načelnik Općine Medulin Goran Buić na početku konferencije predstavio je pročelnicu Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbaru Floričić te mr.sc. Kristinu Džin, stručnu savjetnicu i voditeljicu kopnenih arheoloških istraživanja u ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Prisutne su bile i predstavnice partnera Turističke zajednice Općine Medulin Renata Kuharić te Danijela Križman Pavlović u ime Sveučilišta Jurja Dobrile.

Načelnik Buić istaknuo je da će djeca, mladi, ali i oni stariji uz pomoć ovog projekta moći zaviriti u prošlost i doživjeti antiku kroz razne elemente koje ovaj projekt predviđa. Naglasio je da ovaj projekt osim što doprinosi lokalnom stanovništvu i našim mještanima on ima i turističku vrijednost:

„Općina Medulin će se ovim projektom pozicionirati na karti turističkih destinacija, ne više samo kao destinacija obiteljskog turizma već kao destinacija kulturnog i arheološkog turizma“, istaknuo je načelnik Buić.

Kristina Džin pozdravila je sve prisutne u ime Instituta Ivo Pilar te naglasila da Općina Medulin, ali i struka ovim projektom dobivaju vrlo vrijedne informacije i u konačnici uređen Arheološki park. Istaknula je da pripremne radove vodi Institut Ivo Pilar, a ugovor je nakon provedene javne nabave potpisan s tvrtkom Kapitel d.o.o. te da su radovi započeli u sektoru A i H.

Poluotok Vižula podijeljen je u više arheoloških zona (od A do H) koji obuhvaćaju kopneni i podmorski dio. Pripremni arheološki radovi obuhvaćaju pripremu i dokumentiranje postojećih i vidljivih arheoloških konstrukcija ali i evidentiranju novih građevinskih struktura koji bi ovim radovima izašli na svijetlo dana. Primarno se posvećuje pažnja dokumentiranju i evidentiranju podova (mozaik, opus spicatum – keramički pod složen u obliku riblje kosti) kao i zidnih obloga (freske, oslici, mramor) propisanom arheološkom metodologijom. Prikuplja se i evidentira sitna arheološka građa poput staklenih predmeta, brončanih fibula, novčića, keramičkih posuda (kućanska keramika, keramika tankih stjenki, terra sigillata), mramornih profilacija i mramornih podnih pločica (uvozni bijeli, zeleni i crni mramor) ali i građevinske opeke tegula i imbreksa koji će pomoći u vremenskom određivanju upotrebe ali i funkcije pojedinih prostora. Rad uz samu morsku obalu je rad u otežanim uvjetima jer arheolozima i tehničarima ritam i uvjete rada diktira plima i oseka, tako da se dijelom radi i u vodi.

Kristina Džin primarno je naglasila da je u kratkom vremenu od početka radova do danas u sektoru A otkrivena fronta od 50 m s nizom prostorija koje se protežu na prvoj i drugoj terasi, a pronađen je i izniman bijeli mozaik s plavom bordurom iz 1. stoljeća poslije Krista, hipokaust tj. sustav zagrijavanja prostorija.

„Iz do sada istraženog možemo zaključiti da se radi o najstarijoj prvoj fazi vile koja je svoj procvat doživjela u 1. st. posl. Kr. u vrijeme vladavine Julijevsko - Klaudijevske i Flavijevske dinastije, ali je svoje pregradnje doživjela u doba kasne antike što se uočava iz zidova lošije strukture koji su pregradili veće prostorije u niz manjih što je uvjetovano socijalno - ekonomskim prilikama života 5.i 6. st. u antičkoj Istri. Radovi se odvijaju prema planu i kreće se prema sektoru H gdje će se pokušati dobiti spoj antičke ceste na današnji poluotok koja se danas nalazi u podmorju Burla s Vižulom“, naglasila je Kristina Džin dodavši da do sada na Vižuli nisu pronašli toliko star mozaik.

Pročelnica Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo, Barbara Floričić naglasila je da je iznimno sretna i zadovoljna načinom rada i napretka projekta Arheološki park Vižula, u čijem je pisanju i sudjelovala te prijavila na natječaj. Istaknula je da je javna nabava za terestrijalno i hidrografsko snimanje Vižule i podmorja oko Vižule iz zraka provedena i potpisan je ugovor s tvrtkom Airborne Technologies Gmbh iz Austrije 23. siječnja 2018. godine. Trenutno se prikupljaju potrebne dozvole od nadležnih institucija za prelet i snimanje, a da je provođenje batimetrije prvi i temeljni korak u dobivanju podataka za izradu 3 D vizualizacije antičke Vižule.

Osim javne nabave za batimetriju, objavljena je i javna nabava za nabavu radova na uređenju i opremanju Arheološkog parka Vižula, a otvaranje ponuda za navedenu nabavu održati će se 2. veljače 2018. godine.

Barbara Floričić, Goran Buić i Kristina Džin 

Barbara Floričić objasnila je da navedena nabava u sebi integrira više različitih sadržaja koji obuhvaćaju kulturu, arheologiju, slobodno vrijeme i gospodarske aktivnosti. Obuhvaća najveći dio planiranih radova i opremanja Vižule i uključuje konzervatorske radove na kopnu i u plitkom priobalju, zatim uređenje i opremanje staze na Vižuli ukupne duljine 2.307 m, uređenje operativne površine i 12 odmorišta uz stazu. Uz stazu će se postaviti 11 klupa raznih dimenzija, 54 stupa solarne rasvjete, jedno solarno e-stablo i 3 pametne solarne e-klupe. Na stupove solarne rasvjete predviđeno je postavljanje 26 solarnih kamera za video nadzor. Staza će se opremiti edukativnim sadržajima koji uključuju 10 info panoa s taktilnim tablama na Brailleovom pismu, 1 taktilnu maketu kružnog oblika koji omogućuje dobar pristup osobama u invalidskim kolicima, te dva 3D okvira za vizualizaciju antičke stvarnosti.

U sklopu opremanja Arheološkog parka postavit će se montažna pozornica, 2 prefabricirana objekta samočistećih sanitarija, 2 objekta jednostavnih usluga, 2 objekta arheološke škole, info punkt i pomična rampa na ulazu u Arheološki park. Pored objekata jednostavnih usluga planirano je uređenje 2 dječja igrališta kao i jednog adrenalinskog parka unutar Vižule. Očekuje se da bi odabrani izvođač radova trebao započeti s radovima krajem veljače ili početkom ožujka 2018. godine.

„Projekt je rađen tako da bude zanimljiv svim dobnim skupinama tako da je bogat raznovrsnim sadržajima, edukativnom i urbanom opremom koja će privući i mlađu i stariju populaciju“ istaknula je Floričić te objasnila za što su zaduženi ostali partneri na projektu. Tako je Turistička zajednica Općine Medulin zadužena za promidžbu i vidljivost projekta i Arheološkog parka, Javna ustanova Kamenjak za uređenje antičkog vrta s autohtonim biljkama, Sveučilište Jurja Dobrile za edukaciju turističkih djelatnika i vodiča, djelatnika Općine Medulin i udruga u kulturi o budućem upravljanju i promociji, a Hrvatski restauratorski zavod za podvodna istraživanja i dokumentiranje.

Projekt Arheološki park Vižula odnosi se na integrirano ulaganje u uređenje poluotoka Vižule kao arheološkog parka za posjetitelje, te u razvoj turističkih sadržaja, infrastrukture i sustava upravljanja i promocije temeljenih na kulturnoj baštini.

Ukupna vrijednost projekta je 19.645.579,23 kune, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno sufinanciranje u iznosu od 16.040.624,19 kuna.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. - 2020.

Općina Medulin nositelj je i prijavitelj ovoga projekta, dok su partneri na projektu Turistička zajednica Općine Medulin, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Hrvatski restauratorski zavod te Javna ustanova Kamenjak. (Foto: Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa