Istarski slučajevi:

U Rovinju učenica dobila potres mozga, u Labinu ženska tučnjava

0
Foto: ilustracija/Express
Foto: ilustracija/Express

Dok pažnju medija ovih dana zaokupljaju strašne scene tučnjave dvaju splitskih učenica, istovremeno se odvija i rasprava o nasilju u školama i izvan škole, te kako ga spriječiti. Slični su slučajevi zabilježeni i u Istri. O rovinjskom slučaju pisao je Express, a o onom labinskom, kada se potuklo nekoliko srednjoškolki, i naš portal. Svoja su mišljenja za Express iznijeli stručnjaci i roditelji, ali i sami nasilnici te žrtve sličnih događaja. Među onima koji su svoju priču iznijeli je i Marija (13) iz Rovinja, koja je bila žrtva nasilja.

"Išla sam u lošiju osnovnu školu i zbog slabijih ocjena morala sam se prebaciti u drugu, koja se smatra uglednijom i boljom. U početku je sve bilo u redu, nisam imala nikakvih problema, no onda je netko izvalio da sam ja siromašna i jadna i da su me izbacili iz bivše škole, koja je bila “smeće”. Prvih nekoliko tjedana samo su me psihički maltretirali, stalno bi me gnjavili, a nisam imala ni previše prijatelja. Uzeli bi mi torbu i počeli po razredu pod odmorom bacati moje stvari i knjige uokolo i u koš za smeće, smijali su se i vikali “ovo je smeće, ovo je smeće”. To su uglavnom radile cure iz razreda, a onda su me jednom istukle na igralištu. Došle su do mene i pitale me “što radim ovdje, ovo nije moje igralište” i počele me gurati.", kazala je Marija za Express.

"U jednom trenuku su me gurnule na zid o koji sam udarila glavom i samo mi se zacrnilo pred očima. Otišla sam kući i nije mi bilo dobro pa su me roditelji odveli liječniku, koji mi je rekao da imam potres mozga. Lagala sam da sam pala na igralištu, nisam ništa željela priznati roditeljima. Kad sam se vratila u školu, maltretiranje je polako prestalo, a ja sam u međuvremenu našla dečka. No, nekoliko tjedana kasnije vidjele su me kako sjedim s njim na klupi i opet me počele gnjaviti. Prvo su mi pred njim vikale da sam kurva, ne znam, valjda su bile ljubomorne jer nijedna od njih nije imala dečka. Otišli smo od njih, a drugi dan kad sam došla u školu ponovno su mi govorile da sam kurva i u prolazu bi me jedna od njih tu i tamo ošamarila. Sve su ispričale i dečkima iz razreda, koji su me počeli “šlatat”, pogotovo kad je došlo ljeto i kad smo nosile laganije majice. Na maturalac nisam htjela ni ići i sva sreća što je škola brzo završila pa sam otišla u srednju jer ne znam kako bih to više izdržala. Danas kad me sretnu, prave se kao da me nikad nisu poznavale." rekla je Marija za Express.

O labinskom slučaju pisao je naš portal 2014. godine. Naime, pet maloljetnica pretuklo je 19. prosinca 2014. u krugu Srednje škole Mate Blažina u Labinu svoju vršnjakinju. Žrtva je bila tada 15-godišnja tinejdžerica iz Nedešćine, učenica prvog razreda ekonomskog smjera, a pretukle su je dvije vršnjakinje iz njezinog razreda, jedna učenica I. razreda ugostiteljskog smjera i dvije učenice II. razreda. Inicijatorica nasilja navodno je iz Raše, dvije su iz Vineža, jedna iz Potpićna i jedna iz Labina.

Pet nasilnica žrtvu su „uzele na zub“ nakon što je dečko ostavio jednu od njih i počeo hodati s djevojkom iz Nedešćine. Zbog toga su je ona i njezine četiri prijateljice verbalno napale 19. prosinca za vrijeme velikog školskog odmora. Pratile su je iz škole, vrijeđale čitavo vrijeme i onda fizički nasrnule na nju ispred Kooperative na Trgu labinskih rudara. Srećom, tada se u sukob umiješao mladić zbog kojeg su se i posvađale i nasilne djevojke razdvojio od svoje nove simpatije.

Cijeli tekst ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa