sjednica sabora

Prihvaćen prijedlog IDS-a: Pazin više neće biti priobalje! (video)

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza 31. siječnja je u saborskoj raspravi o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu istaknuo da ovaj prijedlog Zakona ima dobre temelje, no sadrži pojedine prijeporne odredbe koje anuliraju sve pozitivne pomake.

Na samom početku svog obraćanja, Sponza je napomenuo da zakon mora biti provediv i treba imati jasne ciljeve te da ga je Klub IDS-PGS-RI ocijenio kroz pet elemenata:  da je poljoprivredno zemljište dobro od velikog interesa za Hrvatsku, da je previše zemljišta zapušteno i neobrađeno, da se prestane s lošom praksom dodijele zemljišta onima koji samo žanju poticaje, da prioritet imaju oni koji zemljište koriste za stvarnu proizvodnju te da ovaj Zakon za razliku od prethodnog bude provediv. 

Govoreći o prednostima ovog zakonskog prijedloga, saborski zastupnik IDS-a smatra nedvojbeno pozitivnim da Zakon predviđa prijenos raspolaganja poljoprivrednim zemljištem s državne na lokalnu razinu, na što je IDS godinama ukazivao. Pozitivno je ocijenio i što bi predstavnici lokalnih zajednica u potpunosti činili sastav povjerenstva za provedbu natječaja, jer bi se time ubrzao postupak, kao i davanje prednosti mladima do 41. godine kao nositeljima, domicilnim OPG-ovima, malim i mikro poduzećima. Pozitivno je što Zakon predviđa mogućnost stavljanja u funkciju zapuštenog zemljišta nepoznatih ili nedostupnih vlasnika te određivanje rokova svim dionicima u postupku dodijele zemljište.

Sponza je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo usvojilo prijedlog Kluba IDS-a da unutarnja Istra, odnosno gradovi i općine koje nemaju izlaz na more, ne spadaju u priobalnu Hrvatsku. – Time stvaramo pretpostavku da unutarnja Istra ima jednake uvjete kao i ostatak kontinentalne Hrvatske i kod definiranja drugih elemenata poljoprivredne politike.

Govoreći o spornim odredbama Zakona koje anuliraju sve gore navedene pomake, Sponza je kao najsporniju izdvojio pravo prvenstva zakupa, iz kojeg proizlazi da postojeći zakupac koji je ispunio Gospodarski program, uredno ispunjava svoje ugovorne obaveze, obrađuje zemljište, nakon isteka ugovora to zemljište može izgubiti!

- Može se iščitati želja predlagača da se prednost pred svim ostalima daje stočarima i da se time stvore pretpostavke za ubrzani razvoj stočarstva. Ovom odredbom Zakona se to sigurno neće postići, već će određene poljoprivredne površine postati predmet sudskih sporova i neće biti u funkciji poljoprivredne proizvodnje, kazao je Sponza naglasivši da „stočarima treba pomoći, ali ne na štetu urednih zakupaca.“

- Predlažemo da se pravo prvenstva da dosadašnjim zakupcima, a slobodno i neobrađeno poljoprivredno zemljište stočarima, proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima koji se bave ekološkom proizvodnjom. Takav redoslijed je pravedniji i poticao bi održivi razvoj.

- Još jedan problem vidimo u kratkom roku plaćanja zakupnine. Predlažemo da se rok produži na minimalno 60 ili 90 dana umjesto predloženih 15. 

Sponza je ukazao i na nedorečenost kod određivanja cijena prilikom prodaje poljoprivrednog zemljišta te je zatražio dodatna pojašnjena Ministarstva. Naime, u obrazloženju ovog Konačnog prijedloga zakona, ponovno stoji da će se prodaja provoditi po tržišnoj cijeni, čime se poljoprivrednike u Istri stavlja opet u nepovoljan položaj, jer su im ukupni ulazni troškovi puno veći u odnosu na poljoprivrednike u nekim drugim područjima Hrvatske.

- Obzirom da je država vlasnik poljoprivrednog zemljišta, nedopustivo je da država svoje građane, u ovom konkretnom slučaju, poljoprivrednike iz Istre stavlja u podređeni položaj. Stoga, IDS predlaže da cijena bude ekonomski prihvatljiva te da se svima osigura ravnopravan položaj.

Povratak Programa raspolaganja

Nadalje, upozorio je da se u zakon ponovno vraća Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, za čije je donošenje i provedbu potrebno imati u potpunosti riješen katastarski te imovinsko – pravni status zemljišta. - Obzirom da državna tijela to nisu riješila, a trebala su, sada sav taj teret pada na leđa gradova i općina, koja će prilikom izrade Programa morati odraditi i taj posao te riješiti niz problema.

Predlažemo da se jedinicama lokalne samouprave koje su izradile Program temeljem prijašnjih propisa, omogući njegova ponovna primjena uz potrebnu nadopunu, kako bi se time ubrzala ukupna procedura dodijele i stavljanja u funkciju poljoprivrednog zemljišta. 

Zbog svega navedenog, Sponza je naglasio da će Klub IDS-PGS-RI biti suzdržan. Tek nakon usvajanja ovog Zakona definirat će se niz pravilnika i kriterija da bi se sam Zakon mogao početi primjenjivati, što  znači da se odgađa primjena Zakona dok ministar ne donese potrebne Pravilnike za provedbu Zakona.

- A to otvara  dodatna pitanja: kako će funkcionirati sama provedba i kako će se uskladiti sve involvirane institucije, upitao je saborski zastupnik IDS-a zaključivši da „za prijedlog novog Zakona možemo kazati da je načelno stvorio mogućnost brže dodijele i raspolaganja zemljištem, a da će se u provedbi dionici susretati s nizom nedorečenosti.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa