Miletić na sjednici Vijeća: Vjerujem da Uljanik može raditi održivo

0
Boris Miletić na sjednici Vijeća 30. siječnja
Boris Miletić na sjednici Vijeća 30. siječnja

S 13 glasova za, bez glasova protiv i 10 suzdržanih glasova, Gradsko vijeće Pule je na sjednici 30. siječnja donijelo Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, zajedno s jednim prihvaćenim amandmanom Kluba vijećnika SDP-HSU i s amandmanima gradonačelnika. Grad Pula već godinama kontinuirano radi na razvoju kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom koji se ovim aktom formalizira, što je i zakonska obveza.

Počelo sa zelenim otocima

„Sadržaj samog akta i aktivnosti koje se njima propisuju, u dijelu, već se dulje vrijeme sustavno provode na području grada Pule, a sam početak može se vidjeti još 2007. godine kad je započelo postavljanje zelenih otoka. S vremenom, u područjima grada gdje prevladavaju obiteljske kuće,spremnici su povučeni i podijeljene su individualizirane posude i vrećice. Od 2011. godine, na 16 lokacija u Puli, postavljeni su žuti kontejneri za prikupljanje tekstila. U toj godini započelo jei uspostavljanje sustava selektivnog prikupljanja otpada „Od vrata do vrata“, proveden je projekt „EKO OTOK“, nabavljena je oprema za razvoj sustava selektivnog prikupljanja otpada, obnovljen je vozni park Pula Heruclanee, podijeljeni su komposteri građanima s obiteljskim kućama, podijeljene su posude obiteljskim kućama, u užem gradskom središtu postavljeni su podzemni kontejneri, odlaganje građevinskog otpada omogućeno je na lokaciji „Vidrijan-Tivoli“, izgrađena su 3 reciklažna dvorište i, što je iznimno bitno, tijekom cijelog tog procesa kontinuirano su vršene brojne edukacije građana svih dobnih generacija. Osim navedenog, provedene su brojne druge aktivnosti koje u konačnici imaju cilj razvoj kvalitetnog i održivog sustava gospodarenja otpadom“, kazala je uvodno obrazlažući predmetni akt Ingrid Bulian, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Direktor Pula Herculanee d.o.o. Igor Stari naveo je da će se postepeno dodatno mijenjati navike stanovnika u pogledu selektiranja otpada, što je praksa i način koji se primjenjuje u svim razvijenim zemljama. „Ova je odluka temelj za razvoj procesa koji će utjecati na naše navike i pozitivno doprinijeti očuvanju okoliša“, kazao je Stari i dodao da će se svakom slučaju pristupati individualno i na najkvalitetniji način rješavati.

„Puležani su u proteklom razdoblju pokazali da su itekako ekološki osviješteni čemu svjedočipodatak od 24 posto selektiranja otpada na području grada. Iznimno mi je drago što smo proces selektiranja počeli unazad mnogo godina, prije nego štosu stupile zakonske obveze i direktive EU. Želim se zahvaliti svim subjektima i organizacijama, poput Zelene Istre koja nam je pomogla educirati naše najmlađe u vrtićima. Ukoliko želimo i sutra imati čisto more, zrak, okoliš i uživati u benefitima u našem okruženju,trebamo zaštiti čisti zrak i okoliš. Nije bilo jednostavno napraviti obalni kolektor i usmjeriti fekalne vode iz pulskoga zaljeva na pročistač, ali i to smo napravili. Donijeli smo odluku i sada je pulski zaljev čist. Ista stvar je i s otpadom. Brdo smeća na Kaštijunu sigurno nije naša budućnost. Izgradili smo Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun uz 27 milijuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova umjesto da se i dalje gomila smeće na brdu na kojemu nema mjesta. Već 10 godina educiramo naše sugrađane koji su to objeručke prihvatili i čestitam im jer su rezultati u kratkom vremenu, u odnosu na druge primjere dobre prakse, odlični. Naši sugrađani u velikoj su mjeri prihvatili selektiranje otpada. Svjesni smo da svaka promjena izaziva određeni otpor, bilo iz straha, neznanja što novo donosi, a ponekad samo zato što se neke navike moraju promijeniti. Ovakav način prikupljanja otpada primjer je dobre prakse koji je prepoznala cijela Europa i nismo mi izmislili toplu vodu. To je sustav koji funkcionira i ima pozitivne rezultate pa zašto mi ne bi započeli to primjenjivati“ , stava je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Zašto opet ne bi bili prvi u Hrvatskoj koji će riješiti pitanje prikupljanja komunalnog otpada, očistiti okoliš i sačuvati ono što su nam  preci ostavili, a mi bi to trebamo prepustiti našim mlađima, konstatirao je gradonačelnik napominjući da će Grad, kao i uvijek do sada, voditi računa o socijalnoj osjetljivosti. „Ako nam je stalo do okoliša i na tome želimo graditi održivu budućnost, na svima nama je da zajedno, odgovorno pristupimo tom procesu“, zaključio je pulski gradonačelnik apelirajući na sve vijećnike da prije svega štite interese građana grada Pulekoji je izdvojio 15 milijuna kuna za izgradnju ŽCGO Kaštijuna, sukladno čemu bi se, mišljenja je gradonačelnik, za građane Pule trebala formirati i buduća cijena. „Neovisno  o drugim gradovima, općinama i županiji, naši građani trebaju biti na prvom mjestu“ naglasio je Miletić.  

Na aktualnom satu gradskog vijeća, između ostalog, raspravljalo se o Centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, aktualnoj problematici brodogradilišta Uljanik, izgradnji Gradskog bazena,nabavi novih autobusa, ali i projektima Urbanog područja Pula.

„Dobili smo svih pet uporabnih dozvola, jednu za pristupnu cestu i četiri za Centar gospodarenja otpadom Kaštijun. Te dozvole bile su predmet ugovora radova s izvođačem kojeg je izabrao i ugovorio Fond za zaštitu okoliša. Trenutno izvođač priprema i kompletira svu dokumentaciju kako bi je predao Fondu, koji po preuzimanju Centra predaje Kaštijun nama. Nakon toga slijedi priprema za početak rada, koju smo mi zapravo već i započeli. Početak rada samog centra  ovisi o tome kada će Fond preuzeti objekt i dokumentaciju od izvođača radova“, rekla je direktorica Kaštijuna d.o.o. Vesna Dukić odgovarajući na pitanja vijećnice Gordane Ferenčić (IDS-HNS-ISU-Zeleni) i vijećnika Roberta Fabrisa (SDP-HSU-SDSS-HSLS).

Najviše prostora na aktualnom satu posvećeno je brodogradilištu Uljanik. „Najveće pulsko i istarsko poduzeće s pravom je izazvalo veliku zabrinutost jer je značajan za gospodarstvo ne samo Pule i Istre već cijele Hrvatske. Pula je svoj razvoj doživjela upravo zbog Uljanika koji je othranio radnike, školovao djecu i izgradio zgrade i razne društvene objekte. Treba napomenuti da, prilikom pristupanja Hrvatske u EU, jedino Uljanik nije saniran državnim novcem, a Grad Pula je 1999.-2000. godine sva svoja potraživanja i ona gradskih poduzeća kompenzirao s Uljanikom. Riječ je o 65 milijuna kuna, što je tada činilo polovicu proračuna. Grad Pula prostornim planovima lokaciju tretira kao brodograđevnu luku, svi infrastrukturni zahvati koji su rađeni činjeni su da se Uljaniku osigura nesmetan pristup. Međutim, nelikvidnost nije od jučer, brodogradnja u Europi radi otežano dugi niz godina jer nije konkurentna na svjetskom tržištu, pogotovo Kini i Koreji, no vjerujem da Uljanik može raditi održivo i graditi sofisticirane brodove“, rekao je uvodno Miletić dodavši da jamstvo koje je dala Vlada RH, a odobrila Europska unija, nije novac već garancija bankama za zaduženje Uljanika, koji u roku od šest mjeseci treba sa strateškim partnerom proći restrukturiranje. „Apeliram na odgovornost svih kako bi se Uljanik restrukturirao i nastavio s radom te spasilo brodogradilište, radnici i kooperanti“, naglasio je Miletić i istaknuo Vladu RH, premijera Plenkovića i ministricu Dalić potporom u rješavanju ovog problema, te najavio ubrzo tematsku sjednicu Gradskog vijeća o planovima restrukturiranja Uljanika.

Vijećnika Redžepa Raimovića (IDS-HNS-ISU-Zeleni) zanimala je dinamika izgradnje prvog javnog gradskog bazena u Puli pri čemu je direktor Pula sporta d.o.o. Ivan Glušac istaknuo kako je izgradnja za sada u gabaritima plana dinamike. “Radovi se izvode unutar plana, u veljači će objekt bili stavljen pod krov u roh-bau verziji, a najzahtjevniji dio projekta tek slijedi - postavljanje korita velikog bazena, dok su manji 25x10 metara i 7x6 metara već izgrađeni. Rok izgradnje je krajem svibnja i dođe li do kašnjenja sukladno ugovoru s izvođačem definirani su penali koje izvođač plaća“, kazao je Glušac.

Obrazlažući novitete urbanog područja Pula putem ITU mehanizma teritorijalnog ulaganja, nastavno na pitanje vijećnice Kristine Rabar (IDS-HNS-ISU-Zeleni) pročelnik Ureda Grada Aleksandra Matić podsjetio je uvodno na iznos od 229 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU koja su urbanom području Pula dani na raspolaganje.

„Jako puno se radilo, riječ je o novom instrumentu Europske unije za period od 2014. do 2020. godine koji je definirao da su gradovi pokretači razvoja. Grad Pula, zadovoljivši zadane kriterije, postao je grad centar Urbanog područja s još 6 gradova na području Hrvatske. Ovaj mehanizam ima za cilj dodatno ojačati ulogu grada kao pokretača gospodarskog napretka te razvijati zeleno i pametno urbano područje, poticati poduzetništvo, osnaživati uključivost i koristiti kulturnu baštinu u svrhu razvoja turizma. ITU mehanizam svojevrsna je platforma u sklopu koje će se provoditi projekti važni za Urbano područje koje uz gradove Pulu i Vodnjan čine i Općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat. Projekti koji će se realizirati u sklopu ITU mehanizma pridonijet će stvaranju povoljnijeg gospodarskog okruženja, povećanju investicija i zapošljavanja te borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kao i unapređenju sustava obrazovanja. Isto tako, sredstva ITU mehanizma usmjerit će se na revitalizaciju kulturne baštine te modernizaciju usluga javnog prijevoza. Aktivnosti ITU mehanizma financirat će se iz tri različita europska fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.“, istaknuo je Matić.

Dodao je da je preduvjet za dobivanje sredstava bilo je donošenje Strategije razvoja urbanog područja kojeg je Gradsko vijeće u ožujku 2017. godine jednoglasno donijelo, a nakon čega se proveo čitav niz planiranih aktivnosti. Putem realizacije projekata Urbanog područja Pula, planira se realizirati lift koji će voditi na Kaštel, na koji će se, pak, postaviti moderna audio-vizualna oprema, rekao je pročelnik Ureda Grada.

'No regret' projekt

Direktor Pulaprometa Igor Škatar izvijestio je da je za nabavku novih 20 autobusa na prirodni plin i izgradnja punionice stlačenog plina rok 15 mjeseci, a natječaj je već objavljen. Osim 20 autobusa na prirodni stlačeni plin, Pulapromet će kroz „No regret“ projekt nabaviti i 10 novih dizelskih autobusa u iznosu od gotovo 53 milijuna kuna. Sredstva za nabavku ovih autobusa bespovratna su u stopostotnom iznosu, odnosno 85 posto sredstava osigurano je iz EU fondova, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture participirat će u preostalom iznosu. Ugovor o javnoj usluzi dio je obavezne projektne dokumentacije i kao takav predstavlja preduvjet da se proširi i obnovi vozni park, kazao je Škatar.

Na sjednici je Gradsko vijeće, između ostalog,  donijelo Program rada Gradskog vijeća za 2018. godinu, Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Pula-Pola, Izmjena Poslovnika Gradskog vijeća Grada Pula, Izmjene Osnova pravila mjesnih odbora, Odluku o dozvoli upisa prava zaloga na nekretnini u vlasništvu Grada Pule radi osiguranja kredita (Turistička zajednica Grada Pule), Rješenja o imenovanju ravnateljice Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula (Gordana Jeromela Kaić), Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog Ugovora o javnom interesu i osiguranja javnog prijevoza u Gradu Puli, Gradu Vodnjanu, Općini Fažana, Općini Ližnjan i Općini Medulin za razdoblje od 2018 do 2027., Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada i Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Pule za 2018. godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa