HEP

Bijeli dim iz dimnjaka TE Plomin nema utjecaja na okoliš i zdravlje

0

Posljednjih tjedana na izlazu iz dimnjaka TE Plomin dolazi do pojave perjanice, odnosno bijelog dima kojeg dominantno čini smjesa CO2, zraka i vodene pare. Naime, uslijed niskih vanjskih temperatura zraka, vodena para se kondenzira, zbog čega dolazi do uočljive vizualne pojave na izlazu iz dimnjaka.

„Perjanica nije rezultat nikakve promjene u načinu rada ili nepravilnost u radu postrojenja, već redovna posljedica „hlađenja“ dimnog plina na izlazu iz dimnjaka u trenutku dodira s okolnim hladnim zrakom iz atmosfere.

Ova pojava nema utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi u okolici termoelektrane, već samo predstavlja vizualnu promjenu koja se i ranijih godina povremeno događala tijekom zime, u slučajevima kada bi u radu bila samo jedna elektrana na lokaciji“, rekli su nam u Sektoru za korporativne komunikacije HEP-a.

Naime, nakon prestanka rada postrojenja TE Plomin 1 u svibnju 2017., došlo je do smanjenja ukupne količine, kao i temperature dimnih plinova koji se ispuštaju kroz dimnjak, što je u konačnici u uvjetima niže vanjske temperature zraka u zimskim mjesecima rezultiralo vizualnom pojavom perjanice na izlazu iz dimnjaka.

S obzirom na gotovo konstantne parametre dimnog plina na dimnjaku, veća ili manja vidljivost perjanice prije svega ovisi o lokalnim temperaturama zraka i atmosferskim prilikama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa