incident na granici

S predmetom nalik bombi zaustavljen Loris Berljafa iz okolice Poreča

0
Foto: PU Kopar
Foto: PU Kopar

Granični prijelaz Kaštel – Dragonja od 11.45 sati je opet otvoren za sav promet, nakon što je pokazalo da je sumnja na bombu u jednom autobusu bila lažna, ali je na policijskoj obradi zadržan hrvatski državljanin. Slovenska policija objavila je da se radi o 22-godišnjaku s prebivalištem na području Poreča, dok je Jutarnji list objavio da je riječ o Lorisu Berljafi. Slovenski 24ur piše da je ispod sjedala nađen crni smotuljak sličan eksplozivnoj napravi, a zaplijenjen je i jedan nož. Slovenska policija je objavila da je autobus vozio na redovnoj liniji Pula - Trst - Ljubljana. Na autobusu je bilo osam putnika i dva vozača. Porečan se ukrcao u autobus 25. siječnja oko 5.15. sati na području Rovinja, a rekao je da putuje u Ljubljanu, objavila je slovenska policija, prema izvještavanju tamošnjih medija.

Policajac je ispod jednog od sjedala izvukao "očito skriveni predmet", i to crni kožni pojas s deset valjkastih smotuljaka zaljepljenih smeđom i crnom ljepljivom trakom te ga iznio iz autobusa radi zaštite sigurnosti putnika. Utvrđeno je da se predmet nalazio ispod sjedala 22-godišnjaka.

Djelatnici granične policije su evakuirani a postupak s predmetom je preuzeo Odjel za protueksplozivnu zaštitu i specijalci iz Ljubljane. Utvrđeno je da su smotuljci bili prazne limenke koje su izgledale kao ekplozivna naprava. Slovenska policija sumnjiči Porečana za kazneno djelo zlouporabe oznaka pomoći i opasnosti za koje je zapriječena kazna zatvora do pet godina. Mladić je još uvijek pod policijskom paskom, koja može trajati najviše 48 sati, nakon čega treba odlučiti hoće li ići na saslušanje istražnom sucu, objavila je koparska policija, donose tamošnji mediji.

"Istraga još traje, kod nas i u Hrvatskoj. Zanimaju nas prije svega motivi, zašto se 22-godišnjak odlučio na izradu takvog predmeta", objavila je koparska policija. Na novinarsko pitanje bi li se u tako nešto mogao staviti eksploziv, iz policije su odgovorili da bi to "teoretski bilo moguće", te da su kod mladića nađeni "još neki predmeti". Rekli su i da su ih hrvatski kolege neformalno obavijestili da mladić nije od ranije poznat policiji, no da je jednom bio obrađivan u kontekstu obiteljskog nasilja. Tijekom događanja na autobusu nije se opirao i surađivao je sa slovenskom policijom, donose tamošnji mediji

Podsjetimo, danas je od 8 sati i 40 minuta za sva vozila bio privremeno zatvoren promet na slovenskoj strani zbog sigurnosnih razloga jer je slovenska policija provjeravala sumnju da je u jednom autobusu bomba, objavili su slovenski mediji, donosi Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa