U Zagrebu održan sastanak Amsterdamske koalicije

0
Marijana Puljak, Boris Miletić i Anka Mrak Taritaš
Marijana Puljak, Boris Miletić i Anka Mrak Taritaš

- Delegacija predsjedništva IDS-a predvođena predsjednikom stranke Borisom Miletićem sastala se 21. siječnja u Zagrebu s članovima predsjedništva stranaka GLAS i Pametno.

Moderna država sagrađena na temeljima liberalnih demokracija cilj je stranaka okupljene u neformalnu „Amsterdamsku koaliciju“ - IDS, GLAS i Pametno.  Na sastanku se razgovaralo  o zaključcima 1. Liberalnog foruma, održanog u prosincu 2017. u Zagrebu pod nazivom 'Kako do slobodnog društva i pravne države?', a sastanak je služio i za razmjenu ideja, iskustava i mišljenja između čelnika triju stranaka

Hrvatska se bez dvojbe, smatraju predstavnici IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno, nalazi na prekretnici i spremna je za jačanje građanskog liberalnog centra.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo započetom neformalnom suradnjom  te je naglasio da „naše tri stranke imaju visoku razinu suglasja kad se radi o temeljnim ljudskim vrijednostima, multikulturalnosti, pitanju građanskih i manjinskih prava.“

Kao teme koje smatra ključnima za razvoj Hrvatske, Miletić je izdvojio provedbu decentralizacije ovlasti po načelu supsidijarnosti te fiskalnu decentralizaciju, kao i jačanje gospodarske konkurentnosti, konkurentniji turizam i jačanje poljoprivrede.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je u politici važan pametan i napredni glas. - Apsolutno je jasno što je tu pametno, što je glas a napredno je IDS.

Želeći iskoristiti neformalnu sintagmu "Amsterdamska koalicija", kako su mediji nazvali suradnju triju stranaka, GLAS, Pametno i IDS žele, kazala je Mrak Taritaš, probuditi nadu, vjeru, optimizam da postoje neki ljudi koji se bave politikom, da su oni okupljeni u trima strankama liberalnih usmjerenja, da imaju zajedničke ideje i da imaju ideju kako učiniti Hrvatsku boljom.

Na tome tragu organiziran je i taj sastanak, kojemu je cilj u prvome redu bolje međusobno upoznavanje, ali i razmjena ideja, iskustava i mišljenja, "i to ne na način da kritiziramo, nego da ponudimo optimizam", ustvrdila je.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak najavila je prvo zajedničko događanje, Liberalni forum u Splitu koncem veljače, koji će oko teme "Obrazovanje i mladi" spojiti forume mladih IDS-a, GLAS-a, Pametnog te stručnjake. Na forumu će se kroz analize, statističke podatke i istraživanja provedena na mladima govoriti o tome kako mladi vide svoju budućnost u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

- To je prilika da zajednički gradimo mišljenja, jer ako se oko nekih svari i razilazimo to nije razlog da ne razgovaramo. Konačno imamo državu u kojoj svatko može izraziti svoje mišljenje bez straha od osude, i u tom smislu zajedno gradimo društvo napretka, zaključila je Puljak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa