GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Intervju u Glasu Istre koji se neće čitati...

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Počastio nas je velikim intervjuom u lokalnom listu „Glas Istre“ koji diše na škrge i odavno je deportiran sa svoje bivše dugogodišnje adrese na Rivi, gradonačelnik Pule Boris Miletić. Ovoga puta taj ozbiljni zadatak s njim nije obavio specijalizirani novinar za pulske političke intervjue iz Zagreba Dubravko Grakalić, već je povjerenje ukazano domaćem pulskom ispitivaču.

U hrpi pitanja, koje kao da je sastavljao zagrebački stručnjak za public relations Krešimir Macan, prvi se čovjek Grada Pule pohvalio svim i svačim. I lijepo je to da se Boris Miletić hvali. Kad ga već građani ne hvale.

"Prošla godina bila je izuzetno živa. Ako bih morao nešto posebno izdvojiti, rekao bih da su prošlu godinu obilježile tri stvari. Kao prvo, iza nas je rekordna turistička sezona u kojoj se Pula dodatno profilirala kao turistička destinacija. Drugo, realizirane su brojne investicije vrijedne više od 60 milijuna kuna, među kojima bih izdvojio proširenje obilaznice do Medulinske, uređenje Trga kralja Tomislava, nastavak gradnje nove bolnice te početak izgradnje gradskog bazena kojeg, kao što svi znamo, Pula čeka više od 40 godina. I treće, prošle godine dodatno je smanjena nezaposlenost, dok je s druge strane narastao broj investicija!“, rekao je ushićeno svom zasigurno oduševljenom sugovorniku gradonačelnik Miletić, osvrnuvši se na godinu u kojoj je ponovno postao gradonačelnik sa tek 19% glasova ukupnog broja glasova birača Pule.

Pitanja koja zbunjuju i nadahnjuju

Zbunjeni novinar, zapanjen pozitivnim rezultatima koji nadahnjuju, prepustio je Miletiću nastavak ove verbalne raspodije boje lavande. Jadan i pokunjen, bez imalo motivacije da gradonačelnika nešto konkretno upita, usudio se u sebi postaviti pitanja koja kao da je osmislio dogradonačelnik Pule, inače stručnjak za pivo, brodogradnju i antifašizam, a oblikovao dubrovački trombunjer i novi glasnogovornik hrvatske Vlade. Pitanja su bila oštra i iskrena...

„Recite nam gospodine gradonačelniče, je li točno da županijsko odlagalište smeća Kaštijun neće tako brzo biti pušteno u pogon jer ima puno tehničkih nedostataka i problema? I da će odvoz smeća drastično poskupjeti?“, pitao je novinar.

„Nije točno! Molim, pitajte dalje..!“ – odgovorio je gradonačelnik.

 „Dobro, a kako gledate na apsurd da se na vrhu Vidikovca gradi veliki i nužni kružni tok, a da nedaleko njega postoji mogućnost asfaltiranja spojne ceste prema gradu duge samo 200 metara? I time direktnog usmjeravanja na grad svih vozila iz pravca Pješčane uvale, Verudele, Verude Porat i dijela Vidikovca, bez korištenja kružnog toka?“

„O tome zaista ništa ne znam jer se tim putem ja ne vozim. Možda vi bolje znate, pa nam pošaljite tu ideju pismenim putem! Razmislit ćemo i odgovoriti vam u zakonskom roku! “, zainteresirao se gradonačelnik.

„Dobro, vratimo se turizmu. Kako tumačite činjenicu da Pula turistički ne zna iskoristiti niti jednu od 40-ak austro-ugarskih tvrđava, osim Akvarija u tvrđavi na Verudeli?“

„Ideja ja jako zanimljiva. O tome ću dati smjernice svojim suradnicima koji se bave europskim fondovima, pa će oni napraviti popis tvrđava i prioritet dati onima koje u potpunosti nije zarasla drača, smokva i korov!“, rezolutan je bio prvi čovjek Grada Pule.

Muzej ugašenog diktafona

„Sjajno gradonačelniče! Dopustite da Vas pitam zašto ste u Puli otvorili „Muzej maslinovog ulja“,a ne „Muzej Mate Parlova“? Možda ne znate, ali Pula se od vremena Rimljana nije baš bavila maslinovim uljem, dok je Mate Parlov u boksu osvojio sve što je mogao...“ 

„Muzej maslinovog ulja“ dokaz je da se stvari i bez podmazivanja kreću unaprijed, a što se tiče našeg proslavljenog pulskog boksača, to ćemo pitanje riješiti kada jednog dana uredimo Korzo. A možda i koji dan prije. S tim da oštro osuđujem pojedince koji zloćudno na društvenim mrežama povezuju suludi podatak da legendarni pulski šampion nije nikad bio član naše vječne stranke na vlasti. To nema veze s boksom, jer to su udarci ispod pojasa!“, razljutio se Boris Miletić.

„Može li nam kazati par riječi o propasti „Uljanika“ i NK“Istre“...?

„Ma dajte molim vas… pa nisu valjda i to moji problemi?!? U tu vruću kašu uvalio sam svog ordonansa Cveka i dobrog župana Flega. Neka se uče i kale, neka vide kako je meni stalno kad me propitkuju s teškim temama...!“, snalažljivo će Miletić.

„I za kraj, oprostite na mom bezobraznom pitanju. Je li istina da su svi mediji u Istri na neki način pod vašom kontrolom i da se tu i tamo znalo, od strane vaših suradnika, a bez vašeg znanja, nazivati pojedine redakcije telefonom ako se ne drže zadatog kursa? Ja znam i uvjeren sam da to nije tako, ali kolege su mi rekle da vas pitam...“

„Konzervativne opcije građanima tjeraju strah u kosti svojom bahatošću, a napadi na novinare kulminacija su mržnje prema svakom tko je drugačiji ili misli drugačije. Najveći problem vidim u ignorantnosti vlasti koja je dopustila ili potaknula normalizaciju takvog agresivnog i isključivog ponašanja u javnom prostoru!“, rekao je Miletić

„Hvala vam na razgovoru i iskrenim odgovorima!“, završio je svoj intervju s gradonačelnikom Pule radoznali novinar. Kada je veselo fućkajući, zadovoljan zbog dobro obavljenog posla, izišao iz Gradske vijećnice, shvatio je da diktafon za snimanje nije bio uključen... (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa