Kod Južne Amerike smrtno stradao pomorac s Uljanikova broda

0
Brod Punta (foto: Jutarnji list)
Brod Punta (foto: Jutarnji list)

Dana 17. prosinca 2017. godine između 10.30 i 11 sati prema lokalnom vremenu (UTC -4), u tijeku plovidbe otvorenim morem (pozicija ϕ = 12⁰ 14' 00" N ;  λ = 075⁰ 30' 00" W ) broda pod hrvatskom zastavom imena „Punta“ član posade broda hrvatski državljanin pao je na unutarnjim brodskim stepenicama u nadgrađu broda. Neslužbeno doznajemo da je brod izgrađen u Uljaniku te da je luka upisa Pula. Nesretni događaj zbio se u moru iznad sjevernih obala Južne Amerike.

Kao posljedica pada, došlo do težeg ozljeđivanja a potom i do hitne medicinske evakuacije člana posade. Dana 22. prosinca 2017. godine, od posljedica spomenute pomorske nesreće, hrvatski je pomorac preminuo u bolnici. Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, započelo se s provođenjem i analizom svih potrebnih informacija. Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je 16. siječnja 2018. godine, pod referentnim brojem 1/2018. Nakon završene sigurnosne istrage, rezultati će biti javno objavljeni na internet stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr u obliku Završnog izvješća o navedenoj vrlo ozbiljnoj pomorskoj nesreći, objavili su iz Ministarstva mora.

O brodu Punta svojedobno se raspravljalo u kontekstu njegove neuspješne prodaje na svjetskom tržištu. U razgovoru za naš portal, Dragutin Pavletić, prvi čovjek Uljanik Plovidbe 2015. godine izjavio je da  su kod Punte oni samo tehničari, tj. da samo njime upravljaju, a sve koristi dobiva Uljanik, odnosno tvrtka Pula Maritime koja je vlasnik broda, pri čemu je firma Uljanik Financije vlasnik te tvrtke. Punta uglavnom vozi šećer iz Brazila za Jemen i Saudijsku Arabiju, pisali smo 2015. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa