Jakovčić: Europska komisija treba dati novi poticaj razvoju makroregija

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Dosadašnja pozitivna iskustva s povezivanjem europskih regija govore u prilog odobravanja novih sredstava za provedbu makroregionalne strategije EU-a, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

“Imao sam čast osam godina predsjedavati Jadransko-jonskom euroregijom koja je nastala voljom područja i gradova smještenih uz obale dvaju europskih mora. Ta je naša inicijativa dobila svoju potvrdu i saživjela kroz Strategiju Europske unije za jadransko-jonsku makroregiju”, kaže Jakovčić.

“Razvoj te makroregije pokazuje koliko je bitno sve ono što se, u zemljama članicama, zbiva na lokalnoj i regionalnoj razini. Jadransko-jonska regija uspostavila je zajedničko tijelo za suradnju sveučilišta (UniAdrion), a na razini regije postoji i Savez gradova te Savez gospodarskih komora. Svi ti segmenti koordinacije na razini Jadransko-jonske makroregije uspješno ispunjavaju svoje zadaće pridonoseći time boljitku građana koji žive na tom području”, naglasio je zastupnik IDS-a.

Jakovčić je podsjetio da je, u pristupu razvoju makroregija, Europska komisija definirala načelo “tri NE”: NE za novu institucionalnu strukturu, NE za nove fondove iz kojih bi se financirali projekti na području makroregija i NE za nove propise. “Pozivam Europsku komisiju da, nakon deset godina iskustva s razvojem makroregija, ta “tri NE” postanu “tri DA” kako bi se dodatno potaknuo razvoj europskih makroregija”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa