Umag se razvija i raste: novih 100 milijuna za komunalnu infrastrukturu

0

Nakon što je u posljednje dvije godine na područje Grada Umaga uloženo više od 200 milijuna kuna u strateške infrastrukturne i društvene projekte, Grad Umag istim zalaganjem i tempom nastavlja i u 2018. godini te konkretnim djelima i projektima potvrđuje status grada primjera te jednog od vodećih gradova u Hrvatskoj po kvaliteti života. Kada su u pitanju projekti koji će se realizirati ove godine, očekuje se da će biti uloženo nešto više od 100 milijuna kuna, kao preduvjet za otvaranje novih 250 radnih mjesta.

U okviru navedenog 15. siječnja 2018., organizirana je konferencija za medije i javnost na kojoj su gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi zamjenici predstavili značajne projekte u tijeku, odnosno nova ulaganja Grada Umaga koja će zasigurno promijeniti i osuvremeniti vizuru grada i gradskih naselja. Evo što je na njoj poručilo vodstvo Grada Umaga:

Zona Umag

Nakon višegodišnjeg planiranja i pripremnih radova, izgradnjom Avenije Grada Vukovara omogućen je prometni red te novi vizualni, prostorni i gospodarski razvoj grada. Izgradnjom servisno-uslužne zone Marketi, koja se naslanja na Aveniju, omogućena je planska izgradnja trgovačkih i prehrambenih centara, benzinske crpke te pokretanje drugih  uslužnih gospodarskih aktivnosti. Neki objekti su već u fazi izgradnje te predviđamo da će zona biti u početnoj funkciji već krajem proljeća, kada će se otvoriti gotovo 150 novih radnih mjesta, dok u konačnici očekujemo do 300 novih radnih mjesta za građane Umaga.

Nakon što je Grad Umag izgradio svu potrebnu infrastrukturu za navedenu zonu, krajem 2017. godine pušteno je u promet i novo kružno raskrižje na samom ulazu u spomenutu zonu, točnije na križanju s cestom prema Istarskom ipsilonu. Ujedno, dovršena je i projektna dokumentacija za buduće spajanje zone Marketi s naseljem Špinel i Ulicom 154. brigade HV.

Dakle, radi se na dovršetku višegodišnjeg projekta, a isti predviđa i početak izgradnje novih 100 stanova u okviru Programa poticane stanogradnje za naše građane. Dovršetkom projekta, bit će u cijelosti izgrađen novi dio Umaga koji će u potpunosti promijeniti izgled grada te podignuti kvalitetu života.

Gospodarska zona Ungarija

U cilju stvaranja daljnjih uvjeta za razvoj gospodarstva Grada Umaga, nastavlja se s radovima izgradnje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Ungarija kojima će se osigurati 17 novih parcela za gospodarstvenike. U uređenje zone Ungarija konstantno se ulaže kroz izgradnju prometnica, elektrifikaciju, izgradnju kanalizacije, sustava oborinskih voda, izgradnju vodovodne mreže i javnu rasvjetu te plinofikaciju. Valja napomenuti kako je gospodarska zona Ungarija prva gospodarska zona u Istri u koju je doveden plin te najveći potrošač plina u Županiji. 

Trenutno su u završnoj fazi radovi na izgradnji prometnica, dok se za uređenje i razvoj infrastrukture u Ungariji Grad Umag prijavio na natječaj Ministarstva gospodarstva, operativni program konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti 17,7 milijuna kuna.

Naselje Špinel

U naselju Špinel se dovršava izgradnja novih prometnica koje omogućuju svekoliki razvoj gradskog naselja, a predstavlja najbolji primjer prema kojem će se i u ostalim naseljima graditi prometnice. Nadalje, po okončanju radova u naselju i zoni Marketi, pristupit će se cjelovitoj sanaciji kolničke konstrukcije od rotora prema Špinelu.

Ulica 154. brigade HV

Izgradnjom 50 novih stanova za mlade u okviru Programa poticane stanogradnje, javila se potreba za nova ulaganja u infrastrukturi koja bi povezala novoizgrađene objekte. Stoga uskoro započinju radovi na uređenju postojeće Ulice 154. brigade HV s ciljem formiranja i izgradnje konačne ulice koja će spajati Aveniju Grada Vukovara, zgradu POS stanova izgrađenih 2014. godine, Dom za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“ te novoizgrađenu, treću zgradu POS stanova za mlade obitelji.

Rotor Kopar

Kako bi se u konačnici dovršila izgradnja Avenije Grada Vukovara, Grad Umag je pokrenuo i dovršio pripremne radove za novo kružno raskrižje Umag-Savudrija-Marija na Krasu. Novi će rotor znatno povećati protočnost prometa, a  i sigurnost vozača. Investiciju u većem dijelu pokrivaju Hrvatske ceste. U sklopu radova, riješit će se i dio oborinske odvodnje dijela Zemljoradničke ulice, što čini preduvjet za uređenje oborinske odvodnje cijelog dijela gradskog naselja.

Rotor Stella Maris

Nova ulaganja u turistički razvoj Umaga obuhvaćaju i investiciju Hrvatskih cesta na izgradnji novog kružnog toka u naselju Stella Maris, točnije kod skretanja za Murine. Radovi su započeli prije par dana, a promet će se nesmetano odvijati okolnim pravcima. Rezultat investicije će svakako riješiti gužve i povećati protočnost prometa, budući da je planirana izgradnja potpuno novog pothodnika, a čime se na prvo mjesto stavlja sigurnost građana i brojnih turista. Dio je to cjelokupne rekonstrukcije prometnice od Umaga preko Savudrije, do granice sa Slovenijom.

Novi gradski trg

Krajem 2017. godine započeli su radovi koji će omogućiti izgradnju novog gradskog trga ispred POU „Ante Babić“ Umag, odnosno u ulici 1. maja, a čija se realizacija očekuje do kraja 2018. godine. Kako bi se pristupilo izgradnji i uređenju novog trga, bilo je potrebno osigurati nesmetani promet i komunikaciju, stoga je Grad Umag pokrenuo radove proširenja kolničke strukture na području ispred poštanskog ureda i izgradnju novog rotora. Radovi obuhvaćaju i rekonstrukciju kompletne ulice Tribje. Po okončanju istih, pristupit će se uređenju trga i okolnih objekata, što će uistinu promijeniti vizuru centra grada te u konačnici predstavljati novi „dnevni boravak“ grada, a na kojem će se organizirati razni sadržaji. Investitor je Grad Umag u cijelosti.

Gradski park Humagum - 3. faza

Nakon što je svečano otvorena druga faza gradskog parka Humagum,  Grad Umag je nastavio sa širenjem zelenih površina te pokrenuo realizaciju treće faze zelenog srca našeg grada. U tu svrhu predviđa izgradnju i uređenje novog dječjeg igrališta, novog parkinga te mjesta za rekreaciju na otvorenom, šetnicu i hortikulturu. Novost su i dva „platoa“ za ugostiteljske objekte. Tako će naši sugrađani uživati u ponudi i kavici uz najljepši zalazak sunca.

Održavanje i planiranje

Od prometnica, kružnih tokova, parkinga, obnove ulica, obalo utvrđivanja, pa sve do obnove fasada, zgrada, crkava, zvonika i groblja, Grad Umag kontinuirano ulaže u svoju infrastrukturu te svakodnevno skrbi o potrebama svojih građana. Uz svakodnevne radove na održavanju, u ovom trenutku možemo napomenuti kako su u tijeku radovi na uređenju parkirališta ispred gradskog groblja, a koji će obuhvatiti i javnu rasvjetu. Nadalje, u tijeku je i postavljanje nove javne rasvjete na ulazu u grad, odnosno cilj je javnom rasvjetom povezati relaciju Umag-Finida-Petrovija. U Bašaniji, Finidi i Murinama se radi na izgradnji i održavanju internih prometnica, dok se na plaži u Zambratiji pristupilo sanaciji betonskog platoa.

U Juricanima se nastavlja sa sanacijom društvenog doma, dok se za Babiće izrađuje projekt legalizacije i sanacije Društvenog doma. U Lovrečici se nastavlja s uređenjem naselja, kao i u Svetoj Mariji na Krasu, gdje je u tijeku izrada projektne dokumentacije za kružno raskrižje Valica-Kanegra-Savudrija. U konačnici, nastavljamo i financijski najveći projekt, odnosno izgradnju nove kanalizacijske mreže i oborinskog sustava te izgradnju pročistača vode, koji je sam vrijedan oko 350 milijuna kuna.

Škole i vrtići

U Murinama se radi na projektu izgradnje nove područne škole i vrtića. U Kmetima se radi na projektu sanacije osnovne škole. Nastavlja se s rekonstrukcijom centralnih osnovnih škola u Umagu te s projektom izgradnje nove srednje škole. Dakle, nedvojbeno je kako Grad Umag konstantno ulaže u obrazovanje, skrb djece i umirovljenika, a po čemu je i grad primjer. Stabilnost, sigurnost i socijalna osjetljivost su načela kojih se pridržavamo i koja će nam omogućiti stvaranje grada jednakih mogućnosti za sve.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa