Sjekira nad glavom pazinskog purana: Ostajemo bez maskote prvenstva u boćanju iz 1989. godine

0
Pazinski puran, maskota Prvenstva iz 1989. godine (Foto: Facebook)
Pazinski puran, maskota Prvenstva iz 1989. godine (Foto: Facebook)

Prateći događaje koji ovih tjedana rubrike Pazinštine, lako je primijetiti dvije dominirajuće teme. Prva je vijest o stečaju Purisa, o čemu je naš portal pisao još početkom srpnja, a druga je vijest o pripremama za nadolazeće europsko prvenstvu u boćanju.

Panem et circenses, odnosno kruha i igara, stara je rimska formula kako narodu zamazati oči kad nadolaze dani krize. Igara u Pazinu imamo, no što će biti s kruhom? Zabrinuti radnici, komentari vezane uz članke o propasti Purisa, strahovi ljudi od ugrožene egzistencije i nelagoda od mogućeg gubitka zaposlenja i prihoda ne izlaze iz glave, a s druge strane vage veličanje Europskog prvenstva u boćanju, kojeg je Pazin domaćin, ponovno nakon 23 godine.

Puris pokrenuo stečaj
Puris pokrenuo stečaj
I zaista, velik je to događaj za Pazin. Uz boćanje, pripremljen je i izdašan zabavni program, dolazi velik broj uzvanika pa i sam predsjednik Ivo Josipović. Na kraju je uz pregršt zabave Pazin za svih pripremio i vatromet iznenađenja. No, nešto nedostaje?!

Upravo nakon jedne konferencije za novinare, pojavila se ta karika koja je nedostajala, pojavila se informacija o fotografiji maskote s europskog prvenstvu iz 1989. godine. Da, nedostajala je upravo maskota prvenstva. Tada, na prvenstvu 1989. godine bio je to, ni manje ni više nego pazinski puran, danas tom istom puranu nad glavom visi sjekira.

Bilo bi pomalo nezgodno i neprimjereno na ovo prvenstvo pozvati pazinskog purana da nas prisjeti na povijest natjecanja. S obzirom da je Puris, čije je ime i danas nosi jedan boćarski klub, pokrenuo stečaj, bilo bi ipak neumjesno usred igara i veselja podsjećati razdraganu publiku na surovu stvarnost.

No možda je, ipak, primjereno ovako usput spomenuti ga, objaviti fotografiju, da se prisjetimo nekih drugih vremena, kako povijesti boćanja tako i povijesti Purisa. Prisjećajući se i fotografija zapuštenih pogona bivše Pazinke, gledajući fotografiju maskote purana, nadam se da će ova priča oko Purisa ipak imati malo ljepši kraj, ako ništa drugo onda zato da bi neko treće prvenstvo ponovno imalo maskotu. (Darko Tumpić)

Fotografija iz pogona Pazinke: Nadamo se da Puris neće doživjeti istu sudbinu
Fotografija iz pogona Pazinke: Nadamo se da Puris neće doživjeti istu sudbinu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa