obavijest ribićima

Godišnje ribolovne dozvole mogu se nabaviti samo do kraja veljače!

0
Foto ilustracija
Foto ilustracija

„Stupanjem na snagu novog Zakona o morskom ribarstvu propisano je da se godišnje dozvole za sportski i rekreacijski ribolov izdaju u razdoblju od 1. prosinca do 28. veljače. Stoga oni koji imaju namjeru kupiti godišnju dozvolu za 2018. godinu neka vode računa o zakonskom roku u kojem je to moguće napraviti. Od 1. ožujka moći će kupiti samo jednodnevne ili višednevne dozvole. Također, u tom slučaju ribolovci neće moći kupiti niti posebne dozvole jer se one izdaju isključivo temeljem prethodno izdane godišnje dozvole“, objašnjava Željko Kiršić, predsjednik Saveza za sportski ribolov na moru Istarske županije, najvažnije promjene koje donose izmjenjeni  Zakon o morskom ribarstvu i Pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru.

Isto tako pozornost treba obratiti na novu odredbu o označavanju ulovljene ribe: jedinke određenih vrsta moraju biti označene neposredno nakon ulova, a najkasnije prije napuštanja mjesta ulova i to tako da se ribama odreže donji dio repne peraje, a glavonošcima rezom otvori glava.

Starosna dob osoba koje kupuju jeftinije godišnje dozvole za športski ili rekreacijski ribolov sa 60 na 65 godina života. Visina naknade za pojedine vrste dozvola ostaju iste kao do sada, s time da posebne dozvole za parangal i vrše stoje 200 kuna, za osti i umjetnu rasvjetu 100 kuna. Također, novim zakonom omogućeno je i stranim državljanima da mogu kupiti dozvole za sportski i rekreacijski ribolov na moru pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.

Novi zakon razlikuje pet vrsta dozvola: godišnje rekreacijske dozvole koje vrijede za kalendarsku godinu, godišnje sportske dozvole koje vrijede za kalendarsku godinu i mogu biti izdane samo članovima HSSRM-a, jednodnevne sportske i rekreacijske dozvole, višednevne sportske i rekreacijske dozvole i posebne dozvole. Ove posljednje izdaju se u tri podvrste: posebne dozvole za ribolov ostima, vršama za lov ribe, stajaćim parangalima i upotrebu umjetne rasvjete, koje se mogu kupiti samo uz posjedovanje godišnje dozvole, posebne dozvole za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu, koje se mogu izdati samo uz posjedovanje godišnje sportske dozvole i posebne dozvole za ribolov u dijelovima mora koji su zaštićeni na temelju propisa o zaštiti prirode u kategorijama nacionalnog parka, posebnog rezervata i parka prirode.

Ribolovac, vlasnik godišnje, dnevne, višednevne sportske ili rekreacijske dozvole smije obavljati ribolov s najviše dva odmeta i dva povraza s kukom za lov glavonožaca te sa po dvije kančenice, panule i trapule za lov velikog morskog crva.  Za lov podvodnom puškom potrebna je dozvola za sportski ribolov. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa