Akcija „Niste ničiji - vi ste naši“ osigurat će budućnost za petero djece iz udomiteljskih obitelji

0
Boris Grdinić uručio je djeci ugovore o štednji
Boris Grdinić uručio je djeci ugovore o štednji

Petero djece iz udomiteljskih obitelji u Puli nakon navršenih 18 godina moći će raspolagati novcem stambene štednje zahvaljujući Rotary klubu iz Pule, koji im je kum. Kako je rekao Boris Grdinić predsjednik pulskog Rotary kluba prilikom svečanog uručivanja ugovora o štednji 30. kolovoza u Puli, oni su prilikom jednog golf turnira prikupili novac ne znajući kome će ga donirati. Kada im se javila Tamara Lučić iz Wustrernot štedionice, kaže, nisu dvojili ni sekunde znajući da će novac otići u prave ruke.

„Radimo za dobrobit zajednice i zbrinjavanje ugrožene djece nam je prioritet. Stoga smo se rado odazvali akciji i uplatili prvih 5000 kuna za svako dijete te se obvezali uplaćivati novac svih pet godina do isteka štednje“, kazao je Grdinić.

Akcija je počela u Splitu prije osam mjeseci, a na ideju se došlo kada je jedno dijete iz udomiteljske obitelji na pitanje što će kad postane punoljetna rekla „Ne znam, ja sam ničija“. Akcija simboličnog naziva „Nije da ste ničiji, vi ste zapravo naši“ provodi se diljem Hrvatske i nastavit će s radom.

Djeca koja su dobila pomoć pulskog Rotary kluba stara su između 12 i 16 godina, a 16-godišnja M.D. nam je rekla da joj je ovo svojevrsna sigurnost zbog koje se konačno usudila planirati budućnost. „Želim se osamostaliti kad navršim 18 godina, a ovo mi je znatno olakšanje jer znam da ću za to imati potrebna sredstva i to mi je dodatan motiv da se potrudim oko planova za osamostaljenje“. M.D. je zbrinuta u jednoj udomiteljskoj obitelji u Vodnjanu od četvrte godine života.

Kako je rekla Tamara Lučić, ta djeca i mladi imaju viziju, školuju se, a budućnost im je nakon punoljetnosti itekako neizvjesna. „Ovo će im pomoći da bar donekle osjete materijalnu sigurnost jer nakon punoljetnosti doista su prepušteni sami sebi“, napomenula je.

Predsjednica udruge Oaza koja pomaže udomiteljskim obiteljima, Eva Husak Baćac rekla je kako je ovo prva akcija toga tipa te da je itekako dobro došla i dodala da još mnogo djece čeka na ovakvu vrstu pomoći. „U Istri je oko 150 djece bez roditeljske skrbi, 60 posto ih je u institucijama, a 40 u udomiteljskim obiteljima“, rekla je. No udomiteljske je obitelji, napominje, sve teže naći, a kad ih i nađu, djeca bez roditeljske skrbi ondje ostaju samo do napunjene 18. godine života te u obitelji dolaze druga maloljetna djeca. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Boris Grdinić je od Eve Husak Baćac dobio zahvalnicu
Boris Grdinić je od Eve Husak Baćac dobio zahvalnicu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa