Pazinski cukerančić dio hrvatske nematerijalne baštine

0
Foto: HRT
Foto: HRT

Hrvatska nematerijalna kulturna baština bit će bogatija za još jedno dobro koje dolazi iz Istre. Riječ je pazinskom cukerančiću - koji se tako na prestižnoj listi pridružuje žminjskom i istro-rumunjskom govoru, glazbenoj praksi violine i bajsa i dvoglasju tijesnih intervala te rovinjskoj batani, javlja HRT.

Cukerančić je jednostavna slastica ali bez njega na stolu nije bilo ni blagdana ni važnog obiteljskih slavlja. Priprema se u cijeloj Istri ali originalna receptura nastala je na Pazinštini, kaže Davorka Šaina, članica LAG-a središnje Istre, koja je pokrenula inicijativu za uvrštavanje cukerančića na listu nematerijalne kulturne baštine.

Na listu nematerijalne kulturne baštine uvršteno je zapravo umijeće pripreme pazinskog cukerančića i njegov neobičan oblik.

Nakon što je neko vrijeme bio zaboravljen pazinski cukerančuć, baš kao prije njega kroštule ili fritule, doživljava svoju renesansu. Dobar dio zasluga za to ide upravo Davorki Šaini koja, među ostalim, održava i radionice kako bi taj tradicionalni prhki i aromatični "biškot" dobio mjesto koje mu i pripada. Ne samo na listi nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske već i u turističkoj ponudi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa