Građani Verude slažu se u jednom: Trg kralja Tomislava treba hitno urediti

0
Goran Rukljač i Ivan Lukež
Goran Rukljač i Ivan Lukež

Forum mladih SDP-a je 25. i 26. kolovoza proveo anketu među žiteljima pulskog naselja Veruda ne bi li se doznale koje su njihove želje, ideje i očekivanja vezano za uređenje Trga kralja Tomislava, a kako se uspostavilo svima im je jedna želja zajednička - da to bude što prije.

„Anketiranje je pokazalo da građani, njih 69 posto, najveći problem vide u nedostatku zelenih površina i parkova, nedovoljnom broju mjesta za parkiranje te zabavnih sadržaja za djecu i mlade“, kazao je na konferenciji za medije 28. kolovoza u Puli predsjednik Foruma mladih SDP-a Istarske županije, Ivan Lukež.

65 posto ispitanika smatra da su to problemi koje bi trebalo riješiti što je brže moguće, a njih 52 posto svakodnevno odlazi na obližnju tržnicu Veruda i to najčešće zbog kupovine na samoj tržnici ili u obližnjoj trgovini.

„Povećanje ponude tržnice i prostora koji ona zauzima priželjkuje 66 posto anketiranih, dok njih 46 posto smatra da u okruženju nedostaju mali obrti te čitaonice (23 posto) i trgovine (22 posto)“, dodao je predsjednik Foruma mladih SDP-a grada Pule Goran Rukljač.

Trg kralja Tomislava možda i ne bi trebao nazivati trgom
Trg kralja Tomislava možda i ne bi trebao nazivati trgom

52 posto anketiranih smatra da bi Trg trebao biti u potpunosti pješačka zona, a njih 63 posto da bi se problem parkiranja na trebao riješiti podzemnom garažom. U tom bi slučaju svaki stanar odnosno stanovnik na tom djelu trebao zakupiti parkirno mjesto, a trebao bi se naći i privatni investitor jer bi se, ukoliko bi se išlo u tu investiciju, troškovi uređenja Trga znatno povećali.  

Stručni provoditelj urbanističko-arhitektonskog natječaja uređenja prostora Trga kralja Tomislava je Društvo arhitekata Istra (DAI-SAI) koje će uzeti u obzir putem ankete izražene želje građana te pripremiti natječajnu dokumentaciju. S obzirom da će se tek onda znati točna „težina“ investicije tražiti izvođač radova, žitelji Verude će se na početak radova morati strpjeti još barem godinu dana. A s obzirom na brzinu naše birokracije, možda su neki žitelji toga djela grada s razlogom skeptični i ne vjeruju da će se Trg ikad urediti.

„Općenito su Verudeži nezadovoljni sadašnjim stanjem na tom trgu koji se, prema našem mišljenju, tako ne može ni nazvati. Taj je prostor već pedesetak godina rak – rana ovog grada i mislimo da je stvarno krajnje vrijeme da se uredi“, veli Lukež s obzirom da je, kako kaže, riječ o 10.000 četvornih metara pustopoljine pune prašine, „divlje“ parkiranih automobila i u slučaju kiša, ogromnih lokvi.

Mladi SDP-a razočarani su što se mladi nisu uključili u ispunjavanje ankete jer je prosjek godina anketiranih bio 50. No pozitivnim smatraju da je i Grad samoinicijativno krenuo u izradu ankete, stoga, vele, nema razloga sumnjati da će se uređenje Trga kralja Tomislava ovoga puta i realizirati. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Stanarka s Verude: Ovdje živim od 1973. godine i više ne vjerujem da će se ovaj prostor urediti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa