Pomognimo Barbari u borbi protiv agresivnog karcinoma nosne šupljine

0
Korado Vlačić i Barbara Načinović
Korado Vlačić i Barbara Načinović

Barbara Načinović iz Eržišća, čiji je život 23. siječnja 2017. nakon 14-satne operacije spasio liječnički tim KBC-a Zagreb, ponovno mora na istu operaciju. Tada je zbog agresivnog karcinoma nosne šupljine, koji je zahvatio lice i kosti glave izvedena zahtjevna operacija, a uz pomoć 3D tehnologije uspješno je rekonstruiran dio lica i kostiju glave. To je bio i prvi put da je uopće izvedena 3D operacija u KBC-u. Operacija je 13. veljače, kao primjer uspješnog i kompliciranog zahvata, prikazana i na programu HRT-a, rekla nam je Barbara s kojom razgovarali u Kapelici, u domu njezina dečka Korada Vlačića. 

„Dr. doc. Martin Jurlina, koji je bio na čelu liječničkog tima, tada je uspješno odstranio karcinom sinusa i djela lubanje iako mi je prije toga otvoreno rekao kako ne garantira i da će mi spasiti vid. Izraslina je bila toliko velika na obje strane lica da mi je zaklanjala vid i zbog toga je sve bilo još složenije. A trebalo je, kako su objasnili, spojiti mozak i mišiće jezika kako bih uopće mogla pričati. Jako sam se bojala da se neću probuditi, pogotovo kad vam liječnici kažu da su šanse minimalne“, ispričala nam je ova 47-godišnjakinja. 

A sve je počelo kad se koncem prošle godine požalila liječniku otorinolaringologije na duže vrijeme začepljene nosnice nastale zbog prehlade. „Simptomi su bili kao prehlada i tako se liječilo. Tada sam izgubila osjet mirisa i okusa na hranu.A nakon prvih nalaza kod ORL u Puli kod dr. Ivice Krajcara bilo je jasno da je riječ o zloćudnom tumoru sinusa. Tad mi je rekao i da su mi šanse minimalne i da je sve na meni. Unatoč stručnjacima koji će, kaže, raditi na operaciji, sve je ostalo na meni, koliko imam volje i snage da sve to izdržim. Imala sam i imam strašnu volju za životom, da živim. I ne dozvoljavam da me išta pokoleba pa čak ni dok mi tekućina i hrana odmah nakon što jedem izlaze na nos“, povjerila nam je Barbara nekoliko tjedana prije treće operacije. 

Prilikom prve operacije ugrađen implantat nosa 

Barbari je prilikom prve operacije ugrađen implantat nosa i nadomjestak kostiju lubanje zbog čega su skinuta mišićna tkiva s nadlaktice lijeve ruke koja su se ugrađivala i u lijevu stranu vrata. Uslijedilo je 27 zračenja, nakon čega je izgubila osjet okusa. Lice joj se u potpunosti promijenilo i postalo vrlo osjetljivo i na najmanju infekciju, pa iz kuće mora izlaziti s maskom na licu. 

„Šok je uslijedio kad sam se ugledala nakon operacije i nije baš ugodno kad bulje u mene, ali sad sam već navikla. Više ne razmišljam o izgledu mada mi ponekad nedostaje šminkanje. Važnije je što sam nakon svega ostala živa, što mi je spašen vid i da mogu normalno pričati“, priča Barbara, koja je 2. listopada uspješno prošla drugu operaciju, ovog puta operaciju nepca.  No, nove pretrage, koncem studenog u zagrebačkom KBC-u su pokazale kako je ponovno potrebna još jedna teška operacija nosa i nepca. 

Ova hrabra žena je trenutno nezaposlena konobarica. Iako je poduži radni vijek provela u ugostiteljstvu, posljednjih godinu dana nema nikakvih prihoda. Naime, u vrijeme kad se razboljela radila je tek jednu sezonu u kompleksu Maslinica. Nakon završene srednje ugostiteljske škole u Opatiji četiri sezone, do 1989. godine, radila je u hotelskom poduzeću Rabac, u Girandelli i Velom kafeu. Nakon toga je dvije godine radila u kafe baru Labina 2000, a idućih šest u jednoj talijanskoj obitelji kao njegovateljica. Po povratku se zaposlila u Benettonu na Vinežu i tamo ostala osam godina, do zatvaranja tvrtke 2015. godine. Potom se opet vraća ugostiteljstvu, pa je jednu sezonu radila odradila u Valamarovom hotelu Marina u Rapcu, a drugu u Maslinici, koju je zbog bolesti 23. kolovoza 2016. morala prekinuti. 

Otkako je početkom godine operirana Barbara jednom ili dvaput mjesečno odlazi na kontrole u KBC Zagreb. Sve to iziskuje dodatne troškove s kojima se bez pomoći partnera ne bi mogla sama nositi. Donedavno je živjela u obiteljskoj kući u Eržišću, ali se na zahtjev dečka i njegove mame doselila na Kapelicu. 

Barbarini roditelji su umrli 1991. godine i to u istom mjesecu. Najprije je izgubila mamu Nelu, rođ. Poldrugovac iz Cera, a nakon mjesec dana i oca Danila Načinovića. Otkako je suočena s teškom bolešću njezin Korado, s kojim je u vezi deset godina, najveća joj je podrška. Korado je poštar već 30 godina. Osim njega, podrška joj je i polusestra Jadranka Hero koja živi u Rijeci, te sestrične Morena iz Veli Turini i Izidora iz Cera, kojima jeposebno zahvalna. Veliko srce pokazali su i njezini susjedi iz Eržišća kada su na inicijativu Patricija Načinovića organizirali humanitarnu akciju. Donatorima se priključila i Općina Sveta Nedelja, te njezini kolege iz Benettona, a od prvog dana joj pomažu i članice Udruge Mendula koje su pokrenule humanitarnu akciju za Barbaru. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Kap dobrote za Barbaru 

Udruga žena Sv. Nedjelja Mendula Nedešćina otvorila je 1. prosinca humanitarnu akciju za Barbaru Načinović pod nazivom „Kap dobrote za Barbaru“. 

Barbara je u veljači ove godine u KBC Zagreb podvrgnuta teškoj operaciji  tumora sinusa i rekonstrukciji lica 3D tehnologijom. Operacija je bila uspješna, ali Barbari predstoji je još niz zahvata i dug oporavak. Kako Barbara nema nikakvih primanja i nezaposlena je, Udruga žena Mendula pokreće ovu akciju u nadi da će se kao i do sada odazvati svi ljudi dobre volje, osobito u ovo blagdansko vrijeme, kako bi doprinijeli da i ova akcija bude uspješna. 

Humanitarna akcija odobrena je od Ureda državne Uprave Rješenjem brojemUP/I-550-01/17-01/28  pod  evidencijskom oznakom „IŽ-HA/OST-17-25“. 

Svoj prilog možete uplatiti na račun Posebne namjene koji je za u svrhu Udruga otvorila pri OTP banci d.d  Poslovnica Labin:
IBAN HR74 2407 0001 5000 0225 9
SVIFT (BIC) code: OTPVHR2X

Najnovije vijesti