'Sve je počelo kada sam iz obiteljskog maslinika uzela masline'

0
S otvorenja muzeja
S otvorenja muzeja

Šećete pulskom rivom ili pak usporednom Kandlerovom ulicom, i odjednom na desno ili lijevo, ovisno s koje strane se krećete, evo velikog natpisa – Kuća maslinova ulja. Svakom ljubitelju dobre hrane i gurmanu to je dovoljno da promijeni smjer kretanja i ide pogledati o čemu se tu radi. I neće požaliti. Riječ je o prvom muzeju posvećenom maslinarstvu u Hrvatskoj pod nazivom Museum Olei Histriae, piše HelloIstria.

Riječ je o zanimljivom projektu koji se realizirao u prostorima stare zapuštene austrougarske zgrade nekadašnje legendarne tekstilne tvrtke Arena trikotaža u nedavno obnovljenom Prolazu svetog Teodora. Dio je to grada koji je od ovog ljeta  postao nova pulska špica, mjesto gdje ćete ujutro doći popiti kavu, a navečer izaći na neku terasu, na čašu vina i neki sitni obrok. Sve s pogledom na pulsku luku i marinu. A tu je i muzej kojim su Pula, ali i čitava Istra dobili pravi izložbeni prostor posvećen istarskim maslinovim uljima te povijesti maslinarstva na ovom području. Konačno. Čim kročite unutra odmah će vas osvojiti ne samo ulje uredno poslagano po policama, nego i moderni industrijski dizajn čitavog interijera. Potpisuje ga poznati dizajner Željko Burić, odnosno njegova tvrtka Fabrika, donosi HelloIstria.

– Sve je počelo prije sedam godina kada sam prvi put iz našeg malog obiteljskog maslinika uzela masline i odnijela ih na preradu u jednu suvremenu uljaru. Tada me opčinilo to čekanje i susreti s ostalim maslinarima. I tada sam vidjela kako se rađa naše tekuće zlato. To mi je bio prvi susret s današnjim načinom proizvodnje i tada sam počela to više proučavati – rekla je inicijatorica projekta Lorena Boljunčić za HelloIstria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa