problematični štićenici

Presuda pulskog suda: Dječaka zlostavljali u domu Biskupije u Istri

0
Foto: Telegram
Foto: Telegram

Presuda prema kojoj Hrvatska mora 15-godišnjem dečku platiti odštetu zbog zlostavljanja što ga je prije sedam godina doživio u Kući milosrđa u Majmajoli, otkriva nedostatnu brigu za djecu smještenu u tom domu Caritasa Biskupije porečko-pulske, o kojem se već pisalo kao mjestu koje djecu ne štiti dovoljno. I prije devet godina ovaj se dom našao u središtu navodnog pedofilskog skandala. Pulsko-porečka biskupija najavljivala je tada tužbe zbog lažnih optužbi, negirajući bilo kakvo zlostavljanje, piše Telegram.

Prema recentnoj presudi, jednog dječaka, tada osmogodišnjaka, u ljeto 2010. godine u Kući milosrđa fizički i seksualno zlostavljala su trojica štićenika doma gdje je završio odlukom Centra za socijalnu skrb Pula koji ga je oduzeo majci. Obitelj mu je bila problematična, zanemarivali su ga i tukli, a ono što je doživio u Kući milosrđa Majmajola ostavilo je, logično, posljedice na njegovu psihu. Vještaci kažu da potiskuje sve te događaje i o njima nevoljko govori, piše Telegram.

Zbog svega što je proživio, još 2012. s majkom je odlučio tužiti državu. Jer u Kuću milosrđa poslao ga je pulski Centar za socijalnu skrb kao državna institucija, a Caritasov dom za rad je dobio odobrenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Dakle, u vrijeme kada je bio izložen vršnjačkom nasilju bio je na skrbi države. Dječak je u Majmajolu došao 29. lipnja 2010. godine. Tamo je već bilo osmero djece, među kojima tri posebno problematična dječaka. Jedan od njih, kako je napisao odgajatelj iz Kuće milosrđa, od dolaska u dom iskazivao je izrazito seksualizirano ponašanje, koristio je rječnik potpuno neprimjeren svojoj dobi, a te njegove verbalne ispade pratila je agresija. “Pokušavao je dirati djevojčice za intimne dijelove tijela, vulgarno se izražavao, pokazivao spolovilo… s dvojicom štićenika lovio je djevojčicu iz škole, držali su ju i pokušavali joj skinuti gaćice. Idući tjedan pokušavao je dirati drugu djevojčicu”, piše Telegram.

Bilo je nešto iza ponoći. Djecu više nitko nije nadzirao jer noćnog odgajatelja dom jednostavno nema. Onaj koji je brinuo o njima tijekom dana, u nekom se trenutku iz svog stana na katu spustio u prizemlje do dječjih soba. Želio je provjeriti je li sve u redu. “Čuo sam kako 8-godišnjak cvili i doziva mamu. Vidio sam starijeg dječaka kako izlazi iz njegove sobe. Kada sam pitao što se dogodilo, 8-godišnjak mi je rekao da su dvojica bila u njegovoj sobi, da su ga tukli i gurali mu više puta prst u anus”, posvjedočio je na sudu odgajatelj koji je 8-godišnjaka, kako bi ga zaštitio, odveo u svoj stan. “Ovo je za mene bio šok, jer ništa nije dalo naslutiti da će se dogoditi i seksualno nasilje”, pravdao se na sudu. Iz njegovog svjedočenja saznalo se kako je i jedan od tih starijih dječaka na kraju završio na psihijatriji, jer je i njega njegov prijatelj u nekom trenutku seksualno zlostavljao, donosi Telegram. Cijeli tekst ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa