gladijator damira strugara

Zdravom hranom do kvalitetnog pogreba

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Konačno je i našem gradu Puli krenulo! Nakon velikih i spektakularnih domaćih i internacionalnih koncerata u Areni, sjajne turističke sezone, pregršt različitih i značajnih kulturnih događaja, prije neki dan je Pula bila domaćin i skupu – grobara! Ma kako to morbidno zvučalo... Da, priznali mi to javno ili ne, ali i ljudi koji rade u „grobarskoj branši“, a bome i industriji, ipak su dio našeg života!

Naime, u hotelu Park Plaza Histria održana je dvodnevna stručna konferencija pod nazivom "2. Adriatic Cemetery days" koja je namijenjena grobljima i pogrebnim usluga, a u organizaciji časopisa Komunal i gradskog trgovačkog pogrebnog društva Monte Giro d.o.o. Riječ je o jedinstvenom skupu koji obrađuje ovu tematiku u Hrvatskoj i regiji, a okupio je brojne sudionike iz područja pružatelja pogrebnih usluga, komunalnih tvrtki, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i međunarodnih institucija, nevladinih udruga, dobavljači tehnologija te drugih subjekata uključeni u pogrebne usluge i očuvanje kulturne baštine na grobljima. Inače pokrovitelji ove ne baš vesele manifestacije bili su grad Pula, Turistička Zajednica grada Pule i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Vjerovali li ne, ali Monte Giro d.o.o najuspješnije je komunalno poduzeće u Puli. Jer svi mi, kad – tad završavamo kao njihovi korisnici i svi mi kad tad plaćamo završni račun. Pa ako već ništa ne valja na ovome svijetu, stvari će očito i biti sasvim drugačije na onom svijetu...

Razigrani mališani i veseli gradonačelnik

Pretpostavljam da gradonačelnika Pule, uvijek veselog, nasmijanog i bezbrižnog Borisa Miletića ovaj skup baš nije previše zaintrigirao, a što je  i logično. Naime, prvi se čovjek našeg grada, u skladu s imenom junaka popularnog Disneyevog crtića, družio s jedinim poštenim stanovnicima našeg grada. Dakako, to nisu ni političari, ni članovi vladajuće stranke ili opozicije, već mališani iz dječijih vrtića. S njima se gradonačelnik našao na tržnici u projektu o zdravoj prehrani na tržnici i njivama.

Shvativši da se konačno družio s malim i poštenim glavicama, a ne sa svojim poslušnim sljedbenicima i neiskrenim suradnicima iz svijeta politike, Boris je Miletić, oduševljen ovim projektom, ponosno izjavio: „U digitaliziranoj eri i virtualnom svijetu dobro je da se djeca „vrate zemlji i korijenima“ i nauče kako se hrana uzgaja!“

Na ove mudre i velike riječi mališani su srdačno zapljeskali gradonačelniku, dokazujući da i malim dlanovima mogu nadmašiti intenzitet pljeska kojim inače na Miletićeve riječi uvijek nadahnuto pljeskaju njegovi vjerni suradnici poput dogradonačelnika, šefa kabineta ili naočite gradske pročelnice. Naravno, oduševljeni su bili i prisutni novinski izvjestitelji koji su te sjajne misli prenijeli u lokalnim neovisnim i slobodnim medijima. 

A dok je čelnik našeg grada docirao djecu kako jesti i proizvoditi zdravu hranu, istarski župan Valter Flego se bavio ozbiljnijim stvarima, te se dotakao i prijedloga državnog proračuna za iduću godinu. Naime, dobri je i pošteni istarski župan naglasio da je Istra u „Prijedlogu državnog proračuna za 2018. godinu“ opet nepravedno zakinuta i marginalizirana.

- Godišnje građani Istre u centralnu blagajnu uplaćuju milijardu kuna više nego što im se vraća. Time se građane Istre zakida za temeljne razvojne projekte koji su od velikog značaja za našu regiju. Ono što je dobro za Istru, dobro je i za cijelu Hrvatsku, što niti jedna Vlada dosad nije prepoznala!“ – rezolutan je istarski župan.

Hrvatska mora slušati pametnu Istru

Ima pravo Valter Flego. I to najmanje iz dva razloga. Kao prvo, vratite nam našu milijardu kuna i to odmah!  Hoćemo čiste račune i svoje novce. A kao drugo, ono što je dobro za nas, dobro je i za vas! Pa ako je IDS dobar za Istru, kako to da stanovnici Hrvatske konačno ne shvate da je on dobar i jedino rješenje i za Hrvatsku? Kako ne razumiju da je konačno došlo vrijeme da Istra predloži i imenuje premijera? Kako to da građani Hrvatske ne vide da u Istri nema kriminala, tajkuna, korupcije, mita i nepotizma? Jesu li građani Hrvatske slijepi kada im se predočavaju rekordni rezultati istarskog turizma, brodogradnje i poljoprivrede?

Na koncu konca, kako to da nitko ne shvaća da je svojedobno genijalna Jakovčićeva vizija, odnosno istarska ideologija maslinovog ulja i vina, stvorila marljivim i predanim radom 200 bogatih istarskih obitelji? A da ne spominjemo potpuno ostvarena ljudska prava pojedinca, očuvanje tradicije antifašizma, efikasan rad općinskih i gradskih uprava i službi. Kao što rekoše: „Da je bolje – ne bi valjalo!“

A sve je to moguće samo u zemlji dobrih ljudi. Jer se s ljudima radi od dječje dobi pa do kraja života!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa