tulio Demetlika:

Zastupnici IDS-a neće podržati prijedlog proračuna (video)

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

„Klub IDS-a, PGS-a i RI-a neće podržati prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020.“,  izjavio je 22. studenog saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika na predstavljanju prijedloga proračuna za 2018. u Saboru naglasivši da „od proračuna, kao i od projekcija, očekivali smo puno više. Više u smislu pokazatelja dugoročnog smjera razvoja Republike Hrvatske kroz proces decentralizacije. A to je izostalo.“

Demetlika je istaknuo da projekcije ukazuju kako će glavni generator rasta hrvatskog gospodarstva biti osobna potrošnja te je napomenuo da rast temeljen na domaćoj potrošnji otvara rizike za održivost rasta, naročito ako se ne provedu ozbiljne strukturne reforme.

Govoreći o rashodovnoj strani proračuna, Demetlika je istaknuo da „predloženim povećanjima rashoda za kupovanje socijalnog mira i podrške, Vlada opet pokazuje ono što smo više puta naglasili, da nema ni odlučnosti ni hrabrosti za provedbu cjelovitih reformi za jačanje gospodarstva koji je prvi i osnovni preduvjet zadovoljavanja svih potreba našeg društva, to jest građana.“

Osvrnuo se i na sektore u koje je Vlada propustila uložiti ili ulaže premalo sredstva kao i dosadašnjih godina, pa tako na primjer proračunska sredstva namijenjena za željeznicu nisu dostatna, a osim toga, nedovoljno se ulaže u gradnju novih i rekonstrukciju postojećih željezničkih pruga kao što je na primjer teretna pruga Lupoglav-Štalije iz luke Bršica u Istri koja bi mogla i trebala biti najjeftinija poveznica za prijevoz roba s Jadrana u središnju Europu ili nizinske pruge Rijeka-Zagreb.

Za mjere populacijske politike koju Vlada proklamira od početka vladavine izdvojeno je oko 250 milijuna kuna više nego ove godine, ali u zemlji koja ima toliko narušenu demografsku sliku kao što je Hrvatska, za koju su napravljene projekcije da će ovim tempom za deset godina spasti na samo tri milijuna stanovnika, da ne govorimo kakve bi to posljedice izazvalo za mirovinski, zdravstveni, obrazovni i financijski sustav, ta su sredstva svakako nedostatna.

- Zbog nedostatnog ulaganja u ključne sektore koje traje već godinama, to svakako nisu brojke koje nas mogu impresionirati, a kamoli pokrenuti pozitivne trendove, istaknuo je Demetlika dodajući da u ovom prijedlogu proračuna nema naznaka za sveobuhvatna i cjelovita dugoročna rješenja.

Saborski zastupnik IDS-a kazao je da u proračunu nema stavki koje bi pokazale ozbiljnost i viziju za budućnost, a za primjer je naveo davanje na raspolaganje neiskorištenu državnu imovinu gdje je Vlada odlučila i ove godine ne učiniti ništa te je prepustiti daljnjem propadanju.

- U prošle dvije godine po pitanju decentralizacije upravljanja državnom imovinom nije učinjeno puno, a iz ovih projekcija proračuna vidljivo je da Vlada nema namjeru sprovesti obećanu decentralizaciju. Demetlika je također naglasio da se „u ovom proračunu ne vidi ni vizija ulaganja u budućnost Istre od strane države. Ulaže se samo u ono što je najnužnije i ni korak dalje od toga. Opet ne gledate dugoročno i održivo.“

- O nužnosti decentralizacije Klub IDS-a s ove govornice govori stalno. I nastaviti ćemo. Nastaviti ćemo jer ne samo da se još ništa nije promijenilo po pitanju decentralizacije, nego ide na gore, prema još većoj centralizaciji. Što dokazuje i prijedlog najnovijeg Zakona o financiranju lokalne samouprave, Zakona o regionalnom razvoju, a još uvijek čekamo Zakon o upravljanju državnom imovinom.

- Kada već niste omogućili lokalnoj razini da kroz funkcionalnu i financijsku decentralizaciju maksimalno razvija svoje sredine i da za svoje poteze i politike preuzme punu odgovornost, očekivali smo da ćemo u proračunu vidjeti kako pomažete lokalnim jedinicama onim novcem koji nije njima dan na raspolaganje. Međutim, u proračunu nema predviđenih sredstava za sanaciju i dogradnju domova umirovljenika, škola, specijalnih bolnica ni domova zdravlja u Istri.

Naglasio je da je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli jedino sveučilište kojemu se iz godine u godinu umanjuju sredstva iz državnog proračuna. Osim toga, zbog sporosti Vlade da izmijeni operativne programe kako bi se omogućilo sufinanciranje projekata koji su izostavljeni u postojećim operativnim programima, a izostavljeni su upravo iz razloga nesuradnje državne razine i lokalne samouprave, sada nismo u mogućnosti čak ni kandidirati a kamoli realizirati bezbroj projekata. Kao primjer ću samo navesti izgradnju lukobrana u Puli, Poreču, Rovinju, Vrsaru, Taru i Rapcu. Da ispravi učinjenu štetu, država bi trebala sufinancirati takve projekte iz državnog proračuna.

- Da država nije centralizirana i da sav novac ne odlazi u državnu blagajnu,  mogli bi i sami realizirati i najzahtjevnije projekte i ne bi trebali tražiti novce iz državnog proračuna za sredstva koja nisu osigurana ovim proračunom, kazao je Demetlika zaključivši da „upravo iz tog razloga ovakav prijedlog proračuna Klubu IDS-a, PGS-a i RI-a nije prihvatljiv i nećemo ga podržati.“

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa