O maslini na summitu o energetici jer čisti prljavi zrak

0
Đani Benčić i nagrađeni maslinari
Đani Benčić i nagrađeni maslinari

Uoči ovogodišnjeg 15. međunarodnog LPG Summita Jadransko-jonske regije (21. - 23. studeni, Hotel Vila Ružica, Crikvenica), organizatori skupa Euro Energyja i HGK-a priredili su ugodno programsko iznenađenje za sudionike skupa. Riječ je o tradicionalnom stručnom summitu koji se bavi temama povezanim s alternativnim gorivima i srodnim područjima. Kako je i zašto došlo do naizgled, nespojivog, LPG & mlado maslinovo ulje, pojasnio je Josip Kelemen iz HGK-a, organizator 15. LPG Summita i Prve večeri mladog maslinovog ulja.

-S ovom našom prvom Večeri mladog maslinovog ulja veoma smo zadovoljni, jer je odaziv bio iznad naših očekivanja. Mi smo to nazvali Jadransko-jonska inspiracijska večer u sklopu koje promoviramo mlado maslinovo ulje među gospodarstvenicima sudionicima skupa. Željeli smo upoznati naše goste iz zemlje i inozemstva (Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije) s hrvatskim maslinovim uljima koje oni vjerojatno nikada nisu imali priliku ocjenjivati i pokazali su da ih zanima  priča o maslinovom ulju, kako se proizvodi, kako se kuša i ocjenjuje. A kako smo spojili LPG (ukapljeni naftni plin) s maslinom nesumnjivo je intrigantno pitanje. Maslina je ekološka biljka koja doprinosi smanjivanju štetnih plinova (CO2). Da bi dobili litru maslinovog ulja stablo potroši 10 kg CO2 i maslina praktično čisti naš prljavi zrak. S obzirom na to da je UNP (prema Direktivi 14/94 EU) alternativno gorivo, a jedan od oblika takvog goriva koje se primjerice koristi za grijanje je i komina masline. Mi smo spojili nešto što je samo na prvi pogled bilo nemoguće spojiti, tj. maslinu kao izvor ekoloških supstanci i s druge strane UNP kao kemijski nusproizvod koji nastaje u preradi nafte. Očekivano, Istarska i Primorsko-goranska županija su i ovdje u Crikvenici pokazale da su u vrhu proizvodnje i kvalitete maslinovog ulja, kazao je Josip Kelemen iz HGK-a, dodavši da je program večeri bio posebice vezan za maslinarstvo i Rimsko carstvo.

Moderator je bio naš poznati maslinarski stručnjak prof. dr. sc. Đani Benčić, koji je vrlo nadahnuto, riječju i slikom, predstavio  maslinarsku povijest, upoznao gospodarstvenike   kako se u ono vrijeme čuvalo maslinovo ulje, govorio o „Čuvarima časti maslinovog ulja“ i drugim aktualnim maslinarskim temama. Maslinarski pokrovitelj večeri bila je Uljara-oleificio Palunko iz Fažane, a glavni događaj večeri bilo je ocjenjivanje 12 uzoraka mladog maslinovog ulja, najviše iz Istarske i Primorsko-goranske županije te iz Dalmacije.

Šampion Edi Prodan iz Buzeta

Na stolu je bilo samo pet ekstra djevičanskih ulja, a sva ulja ocjenjivalo je deset ocjenjivača dobrovoljaca. Nagrađenih je  pet najboljih, a šampionska titula za mlado maslinovo ulje pripala je OPG-u Prodan iz sela Prodani, Grad Buzet.

-Najvišu ocjenu za moje ulje dali su ocjenjivači amateri što me je jako obradovalo i za mene  ima posebnu vrednotu. Veoma je vrijedan ovaj način ocjenjivanja gdje nisu bili ocjenjivači profesionalci nego obični ljudi, konzumenti maslinovog ulja, rekao je Buzećanin Edi Prodan vlasnik OPG Prodan.

Kreatori programa „Večer mladog maslinovog ulja u Vili Ružica  su Zoran Perišić, Edo Prodan, Vjekoslav Bolanča, Branimir Palunko i Josip Kelemen, a poseban obol večeri dao je prof. dr. sc. Đani Benčić, predstojnik Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

-Bilo je ugodno sudjelovati u programu ove crikveničke večeri u Vili Ružica tijekom koje su stručnjaci sudionici skupa pokazali dobro volju za upoznavanje maslinovog ulja. Jedan od ciljeva ovog programa bio je da  ih podsjetimo kako je maslina pratila sve napredne i najnaprednije civilizacije. Maslina je kultura koja privlači, koju ljudi zavole i poznam mnoge ugledne maslinare koji se prije toga nisu bavili maslinarstvom. Jedan od njih mudro je poručio „Koliko god sam uložio u maslinu, ona mi je još više vratila“. Pred nama je puno posla, jer Hrvatske ima tri milijuna zapuštenih stabala maslina koje treba obnoviti i to je velika vrijednost kako za nas u Hrvatskoj, tako i za Jadransko-jonsku regiju i cijeli svijet, poručio je prof. Benčić. (Asim Čabaravdić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa