Jakovčić: Potrebna je kvalitetnija kohezijska politika

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Precizniji i kvalitetniji statistički podaci o pojedinim regijama omogućit će vođenje pravednije kohezijske politike na razini cijele Europske unije, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u svojstvu izvjestitelja ispred kluba zastupnika europskih liberala.

“Tri su važna načela ugrađena u dokument Europske komisije o prostornoj tipologiji: preciznost, usklađenost terminologije i usporedivost podataka kada, na primjer, govorimo o BDP-u. Uvjeren sam da će novi koncept prostorne tipologije polučiti dobre rezultate”, rekao je Jakovčić.

Dodaje de se svojedobno, kao istarski župan, susretao s nizom problema kada se u Hrvatskoj uvodila ravnomjernija podjela na regije prema europskoj Nomenklaturi prostornih jedinica za statistiku (NUTS).

“Podržavam uvođenje lokalne upravne jedinice i smatram da će takav pristup poboljšati vođenje europske kohezijske politike ravnomjernijeg razvoja regija.

Za donošenje boljih i kvalitetnijih razvojnih odluka za pojedine regije i gradove potrebni su nam precizniji statistički podaci”, ističe Jakovčić.

Hrvatska iskustva na prikupljanju podataka za sektor turizma mogu biti od koristi administraciji Europske komisije, poručuje Jakovčić.

“Ciljevi kohezijske politike Unije nisu još ispunjeni. Europski parlament i ostale zajedničke institucije Unije nisu u tom segmentu svoj posao obavile do kraja. Pozivam Europsku komisiju da poduzme dodatne napore kako bi politika ravnomjernijeg razvoja regija bila učinkovitija i pravednija”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa