ivan jakovčić

'Najbolji odgovor na oba totalitarizma prošlog stoljeća je EU'

0
Ivan Jakovčić u EU parlamentu
Ivan Jakovčić u EU parlamentu

Najbolji odgovor na oba totalitarna režima iz prošlog stoljeća je Europska unija, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o ostavštini totalitarne boljševičke revolucije iz 2017.

“U prošlom stoljeću Europu su zadesila dva totalitarizma: nacistički i komunistički. Moj otac bio je žrtva oba režima. Deportiran je u nacistički logor Dachau pa potom zatočen u komunističkom logoru Goli otok. Međutim, želim biti jasan. Dok je Lenjinova Oktobarska revolucija za cilj imala slobodu i solidarnost, Hitlerov nacizam u temeljima je imao rasizam i ksenofobiju”, ističe Jakovčić.

Oktobarska revolucija imala je, dodaje zastupnik IDS-a, osim sovjetskog komunizma i mnoge varijante u Europi, ali i u Aziji, Africi te u Latinskoj Americi.

“Jugoslavenski, Titov komunizam, na svom je početku proizveo mnoge tragedije da bi, kasnije, njegova socijalistička verzija otvorila prostor privatnom vlasništvu, samoupravnom socijalizmu i slobodi kretanja po cijeloj, tada podijeljenoj, Europi. Dakle, za razliku od većine vas u ovom Parlamentu, nisam živio ni iza željezne zavjese ni u liberalnoj demokraciji”, naglasio je Jakovčić.

Nedvojbeno je, kaže Jakovčić, da je Oktobarska revolucija promijenila je svijet uz milijune nevino stradalih.

"Europa je prošla kroz traume! Najbolji odgovor na oba totalitarizma prošloga stoljeća je Europska unija", zaključio je Jakovčić.   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa