Oprezno s facebookom

Zašto 'cure iz Afganistana' žele prijateljstvo starijih Istrana?

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

„Možda glupo pitanje, no u zadnje vrijeme dolaze mi brojni... zahtjevi za prijateljstvom kojekakvih ženskih i muških osoba, uglavnom mlađe dobi iz inozemstva, a bez ikakvih poveznica s nekim meni poznatim. Kamatare i "bankare" odmah prepoznam i završena priča. Međutim, nije mi jasno temeljem kojih veza, poveznica mi pristižu zahtjevi za "prijateljstvom" posebno ženskih osoba, uglavnom iz inozemstva s pomalo izazovnim naslovnim slikama i profilima bez aktivnosti, a kojima bih mogao biti tata“, pitao je jedan stariji Istranin na Facebooku.

„Znam da nas ima svakakvih na društvenim mrežama, no nije mi jasno kako takve osobe iz inozemstva uopće mogu doć' do mog profila?! Pa, vi upućeniji ako znate kako to "funkcioniše" komentirajte. Uvijek je dobro znati koju više. Btw. unaprijed napominjem da me izazovne slike cur(ic)a ne pale...“, nastavio je Istranin.

„Lažni profili...što znači da iza tih profila stoje muške osobe često su iz Indije, ....a oni si upišu da su iz.....ma fejkeri...a dolaze do tebe jer je ljudima ukopčana funkcija potraži prijatelje..pa ljudi klikaju..“, odgovorio je jedan korisnik Facebooka, a drugi je dodao: „I Nigerije...uvijek je u pitanju lova“.

„Da Pakistan, afričke zemlje, ....i onda se ti zapališ na sličice curice npr...i onda te ona obrađuje da će doći...pa joj pošalješ lovu da kupi avio kartu i te glupe prevare....uglavnom su neke prevare i gluposti..“, nastavio je drugi.

„Imam isto iskustvo s tim da meni zahtjeve šalju muškarci. Polovica ih je u vojnim uniformama s nekim dali činovima, dobrog izgleda i 15-20 god mlađi od mene. Ispočetka san otvarala i gledala profile pa brisala a sada brišem odma“, napisala je jedna gospođa, dok je druga podijelila iskustvo svog sina:

„Moj sin... prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvo...jedna od tih "ženskica" ga je ljubazno pozvala na video chat i zamolila ga da joj pošalje sliku njegovog, kako kažu Talijani, uccello. Mali joj poslao sliku kanarinca i poslao je u tri... On je bio pametan i odmah skužio o čemu se radi, ali ima i onih koji nasjednu i prihvate video chat, koji te ženske snimaju, a potom ih ucjenjuju da će video staviti na youtube ako ne plate.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa