Radoš i Jakovčić: Do veće sigurnosti kroz obrambenu Uniju (video)

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Pristupanje Hrvatske PESCO-u korak je na putu prema stvaranju europske obrambene Unije, izjavio je u Strasbourgu europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS-ALDE) komentirajući jučerašnje potpisivanje dokumenta o pristupanju Hrvatske stalnoj strukturiranoj suradnji u području obrambene politike unutar EU.

“Stalna strukturirana suradnja u području obrambene politike unutar EU je instrument koji dugo postoji, ali se do sada nije dovoljno koristio. Pristupanje PESCO-u je znak da sigurnosna i obrambena politika postaju sve važniji dio zajedničkih politika zemalja članica. To je, zajedno s obrambenim fondom koji je već formiran i postao dio zajedničkog proračuna Unije te sa zajedničkim istraživanjima na području obrane, novi korak koji bi Europi trebao dati više snage na međunarodnoj pozornici, uključujući i veću brigu za vlastitu sigurnost”, kaže Radoš.

Vijeće EU-a bi do kraja ove godine trebalo definirati pravi sadržaj stalne strukturirane suradnje u području obrane što se s nestrpljenjem očekuje, ističe Radoš.

“Naglašavam da se stalna obrambena suradnja, iako već dugo postoji u dokumentima Unije, nije uspjela u dovoljnoj mjeri razviti. Nadam se da je ovo trenutak za snažan iskorak u razvoju zajedničke sigurnosne i obrambene politike s ciljem da do 2025. godine doista imamo europsku obrambenu Uniju”, zaključio je Radoš.

I zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) podržava pristupanje PESCO-u jer to Hrvatskoj omogućava izravnu uključenost u jačanje sigurnosti EU-a.

“Razmjena obavještajnih podataka i stvaranje zajedničke obrambene Unije nedvojbeno su na korist naših građana. Svjedoci smo da su, ne tako davno, dvije stare članice, Francuska i Belgija, imale ozbiljnih problema u razmjeni obavještajnih podataka što je rezultiralo terorističkim napadima. PESCO je jedan od načina da, suradnjom u području sigurnosti i obrane, zemlje članice EU stvore pretpostavke za sigurniji život svojih građana”, naglašava Jakovčić. 

Pristupanje PESCO-u Hrvatskoj donosi i dodatne koristi, kaže Jakovčić.

“Hrvatska je poznata po svojoj obrambenoj industriji koja se svojim proizvodima može uključiti u opremanje zajedničkih obrambenih snaga EU-a. Uz to, stvaranjem vlastitih vojnih snaga Unija smanjuje ovisnost o hirovitosti politike SAD-a. Sa svojim obrambenim snagama Unija bi imala važniju ulogu unutar europskog sigurnosnog sustava. Podržavam ovaj korak prema zajedničkoj obrambenoj Uniji jer njime, na prvom mjestu, pokazujemo koliko nam je stalo do sigurnosti naših građana”, zaključio je Jakovčić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa