zdravstveni turizam

Rovinjska bolnica potpisala protokol s Talijanima

0
S potpisivanja protokola
S potpisivanja protokola

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat u Rovinju čiji je osnivač Istarska županija te Zdravstvena regija „Veneto Orientale“ sa sjedištem u mjestu San Dona di Piave i talijanske bolnice „Villa Salus“ sa sjedištem u mjestu Mestre Venecija i Bolnica u Jesolu uskoro će blisko surađivati. Naime, u sklopu prekogranične hrvatsko-talijanske zdravstvene suradnje sa uglednim talijanskim zdravstvenim institucijama u potpisan je Protokol o sporazumu za definiranje zdravstvenih, administrativnih i programa zdravstvene skrbi u cilju obavljanja rehabilitacijske aktivnosti visoke specijalizacije.

Svojevrsnom „umreževanjem“ triju zdravstvenih institucija - Bolnice u Jesolu, Villa Salus i u Rovinju, učinjen je još jedan važan korak kako u cilju promicanja najbolje prakse u prevenciji i terapiji u području fizikalne medicine i neurološke rehabilitacije, tako i u cilju zajedničke suradnje i razvoja na obrazovnom i znanstvenom području.

-Zacrtani cilj nam je učvršćivanje procesa suradnje i integracije unutar EU, razvijanjem metoda i instrumenata suradnje u sektoru visoko specijalizirane rehabilitacije, a posebice između zdravstvenog sustava i sustava obrazovanja, koji trebaju odražavati zajedničku volju za zajedničkim ostvarivanjem ciljeva kvalitete, učinkovitosti i konkurentnosti, naravno, sve u uskoj vezi sa potrebama zdravstvene skrbi, obrazovanjem liječničkog i zdravstvenog osoblja i unapređenjem biomedicinskih i kliničkih istraživanja – navodi ravnatelj Bolnice „Martin Horvat“ doc.dr. sc. Marinko Rade.

Klaster medicinskog turizma

U tu svrhu potpisnici sporazuma su se obvezali predložiti i razvijati zajednički model «Klaster medicinskog turizma» te se aktivirati kao potencijalni korisnici europskih strukturalnih i investicijskih fondova (fondovi SIE, odnosno Program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska) za razdoblje 2014. – 2020. Pored toga, primarni ciljevi će biti stalno obrazovanje i osposobljavanje zdravstvenih djelatnika i liječnika triju bolničkih struktura kao  i razvoj zajedničkih procesa  u pružanju prekogranične zdravstvene skrbi prema modelu suradnje između zemalja članica i regija.

- Fizikalna medicina i neurorehabilitacija, područja koja su se davno razvila u okviru medicine i kod kojih je prisutna konstantna i značajna evolucija terapije, obraćaju se pacijentima koji imaju visoki stupanj motornih i kognitivnih post traumatskih poteškoća ili su one posljedica neuroloških oboljenja kao što su moždani udar, Parkinsonova bolest, multipla skleroza itd. Budući da je učestalost pojave tih patologija ne samo vrlo visoka već je i u porastu, Europska unija je angažirana, kao i kod kardiovaskularnih bolesti, u definiranju mrežnih protokola između raznih bolnica unutar EU, u cilju promicanja najbolje prakse u prevenciji i terapiji u području fizikalne medicine i neurološke rehabilitacije.

Bolnice u Jesolu, Villa Salus i u Rovinju već aktivno obavljaju visoko specijalizirane rehabilitacijske tretmane te namjeravaju organizirati mrežne protokole i zajedničke programe koji će biti u stanju omogućiti koordinirani razvoj disciplina  između bolničkih struktura. U tu svrhu će biti bezuvjetno potrebno, kod osposobljavanja i istraživanja, uključiti liječnike fizijatre i ortopede, fizioterapeute, neuropsihologe, logopede i terapeute medicine rada u cilju razvoja inovativnih rehabilitacijskih terapija za pacijente iz EU koji su pogođeni raznim vrstama invaliditeta – ističe doc.dr. sc Marinko Rade.

Također, velika učestalost kardiovaskularnih bolesti na području EU te tako i posljedični porast troškova kako u gospodarskom tako i u društvenom kontekstu, doveo je do donošenja smjernica na europskoj razini kako bi različite države  izradile učinkovite planove za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti. Smanjiti utjecaj kardiovaskulrnih bolesti, zaštititi zdravlje građana i poboljšati kvalitetu života kroz prevenciju ranog mortaliteta i invliditeta primarni su ciljevi kardiovaskularne rehabilitacije regulirani i sažeti u Europskoj povelji o zdravlju srca, a u cilju primjene strategija i mjera dogovorenih u političkim dokumentima koje je potpisala Europska unija.

Testiranje novih tretmana

Zdravstveni djelatnici svih zemalja Europske unije pozvani su, dakle, da aktivno sudjeluju u planiranju i primjeni programa europske zajednice kao i zdravstvene politike na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stoga realizacija mjera kardiovaskularne prevencije i rehabilitacije na razini Europske unije, nacionalnoj i regionalnoj razini koje spominju tehnička i znanstvena tijela (smjernice i Europska povelja o zdravlju srca) mora naći svoju primjenu u odjelima za rehabilitaciju u bolnicama u Jesolu, Villi Salus i Rovinju budući da predstavlja stratešku točku upravljanja kardiovaskularnim patologijama u okviru EU, napominje doc. dr. sc. Rade.

Unapređenje i testiranje novih medicinskih tretmana pozicionirati će same bolničke strukture na vrh liste liječničkih institucija na nacionalnoj razini, a zahvaljujući učinkovitosti obavljenih tretmana, ta će istraživanja biti korisne i za funkcionalno povezivanje bolničkih struktura sa međunarodnim znanstvenim i bolničkim  institucijama te im time povećati kredibilitet.

Između ostalog, potpisnici Sporazuma obvezali su se na kreiranje mreže na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini kao potporu razvoja turističkih paketa u okviru zdravstvenog turizma, posebice u limitrofnim područjima samih specijalnih bolnica u Regiji Veneto i Istarskoj županiji te kroz sporazume sa nacionalnim i međunarodnim tijelima osigurati promidžbu usluga koje bolničke strukture jamče .

- Zdravstvena regija br.4, čija obala predstavlja glavno turističko kupališno područje regije Veneto i zauzima prvo mjesto u Italiji po broju turista (15,8 milijuna u 2015.godini), jamči učinkovitost  i raznolikost pružanja medicinskih i zdravstvenih usluga tijekom cijele godine, čak i u cilju promptnog odgovora na potrebe povezane  uz sezonsko povećanje broja korisnika. Pripadajuća obala privlači  značajan broj turista koji, pored toga što borave u turističkim mjestima, dolaze ili žele biti smješteni u obližnjoj povijesnoj četvrti Venecije i na arhipelagu otoka venecijanske lagune.

Partnerski odnos triju institucija

U tu svrhu  Zdravstvena regija br. 4, u uskoj suradnji s lokalnim institucijama i turističkim i hotelskim djelatnicima, aktivno sudjeluje i jamči kontinuitet liječenja ne samo pacijentima s prebivalištem u zdravstvenoj ustanovi na pripadajućim područjima, već i talijanskim i stranim turistima.  Također, Istra je uvrštena među najbolje svjetske turističke destinacije, poznata po živopisnom krajoliku i enogastronomskoj ponudi što joj omogućava široku medijsku pokrivenost u turističkim časopisima i vodičima svjetskog glasa. Posebice je Rovinj više puta bio proglašen kao najbolje turističko mjesto u Hrvatskoj, a tome dodajmo i da Strateški plan razvoja grada predviđa investiranje u razvoj zdravstvenog turizma zajedno uz poboljšanje i razvoj istraživačkih i didaktičkih aktivnosti.

- Sporazum osigurava protokol i smjernice za skrb o pacijentima kojima su potrebne usluge rehabilitacije kako bi u partnerskom odnosu triju zdravstvenih institucija upravo pacijenti najviše profitirali odnosno dobili najsuvremeniju terapiju. Tako sporazumom predviđen i  razvoj dijagnostičke djelatnosti i postavljanja dijagnostičkih okvira za rehabilitaciju u režimu E-Health, uz primjenu sustava telemedicine, digitalizacije bolničkih kartona i administrativnih tokova kao i  specijalističke zdravstvene djelatnosti drugog mišljenja, zahvaljujući mogućem pristupu EU fondovima, ali i definiranje tijeka izobrazbe zdravstvenih i ostalih djelatnika uključenih u pružanje usluga u bolničkim strukturama, i to ne samo za specijalističke djelatnosti rehabilitacije već i za sektor pružanja zdravstvene skrbi pacijentu ili turistu u hitnom traktu, kao i prijedlog i realizaciju zajedničkih međunarodnih projekata istraživanja i razvoja za uvođenje  novih tretmana i razvoj novih tehnologija u specifičnom sektoru rehabilitacije, poput neuroznanosti i robotike – zaključuje doc. dr. sc. Marinko Rade.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa