Ako Uljanik padne, država riskira 900 milijuna dolara

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Riječki 3. maj već je na kraju prvog polugodišta dobavljačima i kooperantima dugovao više od 150 milijuna kuna, no umjesto da podmiruje te dugove, povezanim društvima u Uljanik grupi posudio je 532 milijuna kuna. U ovom trenutku u dva brodogradilišta, riječkom i pulskom, te u kooperantskim tvrtkama ugroženo je gotovo 10.000 radnih mjesta. To dramatično upozorenje iznijela je na saborskom aktualnom prijepodnevu Ines Strenja Linić, zastupnica Mosta te je, uspoređujući Uljanik s Agrokorom, upitala ministricu gospodarstva Martinu Dalić što će poduzeti da bi spasila nastavak proizvodnje, radna mjesta i opstanak hrvatske brodogradnje, piše Večernji list.

Dalić u odgovoru nije ni pokušala ublažiti ocjenu zastupnice, dapače, potvrdila je da je njezino ministarstvo, na upozorenja državne revizije, u 3. maj uputila porezni nadzor, kako bi utvrdio tijek novca i način korištenja državnih subvencija za restrukturiranje riječkog brodogradilišta. Detalje nadzora nije htjela iznositi jer je, kaže, u Ministarstvo došao tek nacrt rezultata, koji još nisu konačni. Za razliku od 3. maja, u kojem je dužna nadzirati korištenje danih subvencija, njegovu vlasniku Uljaniku država ne može ništa jer je riječ o brodogradilištu u privatnom vlasništvu, donosi Večernji.

No to ne znači da država nije izravno zainteresirana za njegovu sudbinu, s obzirom na to da je Vlada Uljaniku dala jamstva za realizaciju više od 20 brodova predviđenih za isporuku do kraja 2018. u iznosu od 900 milijuna dolara. Ostvari li se najgori scenarij, dio tih jamstava mogao bi doći na naplatu poreznim obveznicima, piše Večernji.

Na probleme u Uljaniku ranije je upozorio i radnički predstavnik u brodogradilištu Juraj Šoljić koji je, podnoseći neopozivu ostavku na tu dužnost, ustvrdio kako je stanje u Uljaniku takvo da će za nekoliko mjeseci u pitanje doći isplata plaća, piše Večernji.

Razočarani sindikalist tvrdi da je kašnjenje u isporuci brodova višemjesečno, da je posla sve manje, da nema materijala ni ulaganja u strojeve, zbog čega brodogradilište ne radi punim kapacitetom. Na dramatična upozorenja iz Sabora Uljanik je odgovorio priopćenjem u kojem ističu kako “ne komentiraju izjave dane u političkoj ili sličnoj raspravi, bilo da idu od političara, njihovih komentatora, sindikata ili dežurnih kroničara”, piše Večernji.

– Sve informacije o stanju i poslovanju grupe do kraja su poznate nadležnim ministarstvima, a program restrukturiranja 3. maja privodi se kraju – poručili su iz Uljanika, donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa