barban

Vinski muzej: 'Johan i Matija proizvodili 6.000 litara terana'

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

Vani je hladno, pada kiša kao iz kabla. A onda uđete unutra i dolazite u jedan drugi svijet. Onaj od prije stotinu godina. Sklapam kišobran, a ispred mene starinski stol s rakijama i vinom, starim vrčevima i bocama, lijevo predivno starinsko ognjište gdje pucketa vatrica, desno stara kasela krcata vinskim bocama, a po zidovima stare fotografije i pohabane slike svetaca koje su nekad do Drugog svjetskog rata u starim kućama u Istri bile nezaobilazni dio interijera, piše Hello Istria.

Mala je to prostorija od nekih možda 30-tak kvadrata koja u jednom trenu dočarava nekadašnji život na istarskom selu, i to jedne bogatije obitelji. Da, ušla sam u novi vinski muzej u Grandićima na Barbanštini, svojevrsnu riznicu etnološke baštine Istre koji je svoja vrata otvorio u rujnu. Funkcionira po principu eko muzeja, piše Hello Istria.

Zove se  „100% made in Grandići by Johan and Matija“, a smješten je u kamenoj kući koja je ostala netaknuta više od 300 godina. U njemu su izloženi stari alati i predmeti koji nam dočaravaju kako se nekad živjelo i radilo na Barbanštini, odnosno kako su naši preci proizvodili vino, ali i kuhali rakiju te spremali vinski ocat. Na vratima nas je dočekao pedesetogodišnji vlasnik Edi Radola. – Zašto je to muzej vina? Pa zato jer su Johan i Matija prije pedesetak godina u Grandićima proizvodili oko 6 tisuća litara terana, a ja sam poznavao samo Matiju. Umrli su bez djece, a svoj su život posvetili proizvodnji vina. Bili su jedni od najvećih na Barbanštini i imali su bačve od dvije – tri tisuće litara. Zanimljivo je da je primjerice Johan svoje vinograde špricao čak 15 dana. Matija mu je čak sašila  na trakama na spremniku za špricanje svojevrsne jastučiće kako bi mu bilo lakše, donosi Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa