ines strenja linić:

Uljanik novi Agrokor? Ugroženo 10.000 radnih mjesta

0
Ines Strenja Linić
Ines Strenja Linić

Ines Strenja Linić, saborska zastupnica Mosta, uputila je pitanje ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić u vezi s poslovanjem brodogradilišta Uljanik, javlja HRT

Postoji opravdana sumnja da je poslovanje Uljanik grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija da je, već na kraju prvog polugodišta ove godine, dug 3. maja prema dobavljačima i kooperantima veći od 150 mil kn. Možemo konstatirati da je trenutačno ugroženo 10.000 radnih mjesta u dva brodogradilišta. Što namjeravate poduzeti kako bi se spasila radna mjesta i opstanak hrvatske brodogradnje, upitala je Strenja Linić.

Dalić je izjavila da su 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir u programu restrukturiranja koji je počeo 2012. To znači da će biti privatizirani. Treći maj je preuzeo Uljanik, koji je u privatnom vlasništvu, kazala je. 

Brodogradilištima su isplaćivane državne subvencije sukladno programu restrukturiranja. Te subvencije nisu isplaćivane Uljaniku te su mu sukladno tome davana jamstva prema tržišnim uvjetima i nisu u cijelosti bila državna. Slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, za 3. maj je zatražen proračunski nadzor. Ministarstvo gospodarstva je prema izvješćima opazilo da se povećavaju dugovi dobavljačima te napominje da nema izravnu nadležnost nad Uljanikom, ali je upozoren da smanji taj dug, kazala je ministrica.

Strenja Linić potom je izjavila da nije dobila odgovor na pitanje. Ne možete mi reći da vaše ministarstvo nije nadležno jer je situacija vrlo ozbiljna. Problem je velik i pitanje je što će se dogoditi nakon nove godine. Niste krivi za stanje u brodogradilištima, ali ste odgovorni jer mnogi radnici brodogradilišta odlaze raditi van, a bez njih nema budućnosti hrvatske brodogradnje, dodala je.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa