Učenici iz Slavonije posjetili Valamar u Poreču

0
„Tražim svoju priliku – poslovi i karijere u turizmu“ naziv je programa u organizaciji zaklade Znanje na djelu
„Tražim svoju priliku – poslovi i karijere u turizmu“ naziv je programa u organizaciji zaklade Znanje na djelu

„Tražim svoju priliku – poslovi i karijere u turizmu“ naziv je programa u organizaciji zaklade Znanje na djelu i uz podršku Valamar Riviere u kojemu je sudjelovalo 45 učenika turističko–ugostiteljskih škola iz Požege, Nove Gradiške i Osijeka sa svrhom profesionalne i radne orijentacije mladih za poslove u turizmu.

Valamar Riviera, vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj drugu godinu za redom ostvarila je uspješnu suradnju sa zakladom Znanje na djelu i organizirala dvodnevni program za učenike koji pohađaju strukovne škole u Slavoniji. Zaklada Znanje na djelu koja za cilj ima spajanje obrazovnog i poslovnog svijeta i ove godine je uputila poziv učenicima srednjih škola za sudjelovanje u programu koji im može pomoći pri usmjeravanju pronalaska željenog područja rada. Programom se učenicima nastojao približiti svijet ugostiteljstva i turizma te kroz edukativne radionice pokazati im kako posao izgleda u praksi.

U hotelu Valamar Diamant u Poreču učenici su slušali predavanja voditeljice razvoja ljudskih potencijala Nevene Tolanov, koja im je predstavila bogat katalog radnih mjesta i zanimanja u Valamar Rivieri kao i prilike za razvoj karijere u turizmu. Za Nevenu Tolanov, ovakvim programima Valamar Riviera nastoji biti aktivni partner strukovnim školama u podizanju atraktivnosti i kvalitete školovanja budućih zaposlenika u ugostiteljstvu i turizmu. Susret mladih sa svijetom ugostiteljsko-turističkih zanimanja kod najvećeg poslodavca u turizmu ima veliki značaj za njihov budući profesionalni razvoj. „U okviru ovog projekta uspješno smo nastavili s profesionalnim informiranjem i orijentacijom učenika. Željeli smo povezati dinamičnost svijeta rada i zaposlenja s teorijom i praksom koju učenici stječu u redovnom školskom programu. Također se nadam da smo zanimljivim radionicama i prezentacijama učenicima dali poticaj za izbor profesije i karijeru u turizmu“, ističe Nevena Tolanov.

Nakon predavanja, učenici su sudjelovali u radionici pod nazivom „Tražim svoju priliku“  gdje se pričalo o percepciji zanimanja, posla i karijere u ugostiteljstvu i turizmu, identifikaciji ključnih osobnih i radnih kompetencija te iskustvima iz prakse. Na drugoj radionici pod nazivom „Kako to rade najbolji“ učenici su se imali priliku upoznati s poslovima i karijerom u usluživanju. Sandi Paris, korporativni voditelj pića u  Sektoru hrane i piće i četverostruki prvak Hrvatske u sommelierstvu, učenicima je demonstrirao poslove i kompetencije sommeliera i barmena uz flair, što se danas smatra zanimanjem budućnosti.

Učenici su nakon održanih radionica bili puni pozitivnih dojmova i s puno konkretnijim viđenjem svoje buduće karijere, čime je postignut ključni cilj ovoga projekta. Članica Uprave zaklade Znanje na djelu Daška Domljan smatra da ovakvi programi uvelike pomažu učenicima u profesionalnom usmjeravanju. „Kroz naše programe želimo učenike potaknuti da sami oblikuju svijet rada. Naime, oni često nisu niti svjesni koja sve zanimanja u pojedinom području postoje. Nastavnici i učenici dobivaju iz ovakvog jednog posjet uvid u cijeli široki spektar zanimanja kojima bi se mogli baviti. Valamar i Zaklada Znanje na djelu imaju zajedničke ciljeve koje smo vrlo uspješno pretočili u program “Tražim svoju priliku”. Tek se u razgovoru s mladima nakon posjeta uvidi koliko njima znači praktičan rad, učenje iz primjera te razgovor s ljudima koji se bave zanimanjima kojima se i oni sami jednog dana žele baviti.“

Valamar Riviera posebnu pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i  u sklopu devet krovnih programa nalazi se i program „Znanjem do izvrsnosti“ koji je usredotočen na suradnju sa strukovnim školama i visokim učilištima te za cilj ima doprinijeti razvoju znanja, vještina, obrazovanja i promociji strukovnih zanimanja u turizmu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa