Pula i dalje među vodećim gradovima u Hrvatskoj po broju poduzetnika

0
U protekle četiri godine Grad Pula je samo za direktne poticaje poduzetništvu izdvojio 8,2 milijuna kuna
U protekle četiri godine Grad Pula je samo za direktne poticaje poduzetništvu izdvojio 8,2 milijuna kuna

Od 128 gradova u Hrvatskoj, njih 15 ima više od 1.000 poduzetnika, a među njima u samom vrhu je i Pula s brojkom od 2.684 poduzetnika. Ukupno, pulski poduzetnici zapošljavanju 14.483 zaposlenih, a u 2016. godini ostvarili su 7,4 milijardi kune prihoda. Po broju poduzetnika u odnosu na 1.000 radno sposobnih stanovnika, Pula je uz sam bok glavnom gradu Hrvatske Zagrebu, te sa 69 poduzetnika ispred svih ostalih velikih gradova Hrvatske.Podaci su to koji proizlaze iz tek objavljene analize Financijske agencije (FINA) u kojoj su obrađeni podaci iz godišnjih financijskih izvješća poduzetnika za 2016. godinu.

"Jako gospodarstvo i politika pune zaposlenosti najbolja je socijalna, mirovinska, kulturna, sportska i svaka druga politika. To uvijek ističem. Čestitam svim poduzetnicama i poduzetnicima na ostvarenim rezultatima. Kad je riječ o potpori poduzetništvu, Grad Pula je u protekle četiri godine samo za direktne poticaje izdvojio 8,2 milijuna kuna. Na taj način direktno doprinosimo jačanju poduzetništva, a poduzetnici će i dalje imati našu apsolutnu podršku. No, držim da je i razina usluga u društvenim standardu visoka i poticajna za poduzetnike. Tu prije svega mislim na činjenicu da u Puli danas nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće, Grad financira produženi boravak učenika u školama kako bi pomogli zaposlenim roditeljima, a preko brojnih udruga sufinanciramo i čitav niz izvan nastavnih sportskih i kulturnih aktivnosti namijenjenih mladima", kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

"Istodobno bilježimo i rekordne turističke brojke te smo ove sezone po prvi put u modernoj povijesti, u Puli premašili dva milijuna noćenja. Sve to posljedično utječe na kvalitetu života u Puli koja je danas među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme svjedoci smo sve veće poduzetničke aktivnosti u Puli što je dobar trend rasta i razvoja jer jaku regiju čini jako gospodarstvo, a na nama je da kao jedinica lokalne samouprave učinimo sve kako bi doprinijeli tom cilju. Tu prije svega mislim na konkurentno poslovno okruženje i razvojne prostorne planove koji potiču gospodarske aktivnosti“, kazao je Miletić.

Niz konkretnih mjera

Rezultate je komentirao i istarski župan Valter Flego koji je kazao kako Istarska županija, njezini gradovi i općine po mnogočemu prednjače u Hrvatskoj, što potvrđuju i najnoviji podaci koji Pulu svrstavaju među vodećim gradovima po pitanju poduzetništva. „Gospodarski razvoj Istarske županije temelji se na snažnom poticanju malog poduzetništva i obrta, bilo da je riječ o turizmu, industriji ili poljoprivredi. Stoga, držimo kako su potpore ulaganjima poduzetnika i poduzetničkim inicijativama od velike važnosti za njihovo lakše poslovanje, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti. Upravo s tim ciljem Županija, u suradnji s gradovima i općinama, provodi niz konkretnih mjera s ciljem jačanja gospodarstva što je rezultiralo porastom investicija, kao i brojem poslovnih subjekata, a došlo je i do povećanja poslovne dobiti i noćenja te značajnog povećanja broja zaposlenih“, kazao je župan Flego.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti istaknuo je kako je ponosan na zadnje rezultate o poslovanju poduzetnika objavljene od strane FINA-e, koji gradove Pulu i Poreč stavljaju u sam vrh ljestvice po broju i produktivnosti poduzetnika u RH. „Pozitivni trendovi u razvoju poduzetništva u Istarskoj županiji najbolje se od 2015. godine mjere kroz rezultate ostvarenosti  tri kreditne linije i uspješno pripremljen financijski model u suradnji Istarske razvojne agencije, Istarske županije i poslovnih banaka. Navedeni su financijski programi potpore među najpovoljnijima i najkonkurentnijima u Republici Hrvatskoj te je putem njih podržano 240 razvojnih projekata poduzetnika i plasirano više od 140 milijuna kuna što pokazuje da se investicijska klima u Istarskoj županiji znatno poboljšala i da je interes poduzetnika za ulaganjima nakon recesijskih vremena u ponovnom jakom uzletu. Nadalje, u razvoj poduzetništva znatno se ulaže putem poduzetničke potporne i istraživačke infrastrukture; poduzetničkih zona i poduzetničkih inkubatora te coworking prostora u pripremi u Puli,  kao i Centra za istraživanje materijala – METRIS“, kazao je Sabatti.

Duga industrijska tradicija

Komentirajući rezultate predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić dodaje kako su duga industrijska tradicija, ugled u međunarodnoj trgovini i vezanost uz more odrednice  pulskog gospodarstva već generacijama građana Pule koji su se i svojim obrazovanjem i obiteljskim vrijednostima opredijelili za prerađivačku industriju - od visokorazvijene brodogradnje, proizvodnje stakla, građevinskih  materijala i drugih industrijskih proizvoda.

„Današnja Pula prepoznata je kao vrlo razvijena i atraktivna turistička destinacija koja bilježi velik porast broja gostiju, čemu su doprinijeli kako veliki gospodarski subjekti tako i na stotine malih poduzetnika sa svojim kreativnim projektima, smještajnim kapacitetima i uslugama koje traže i najzahtjevniji gosti. Visokorazvijena trgovina, novi trgovački centri kao i male specijalizirane trgovine kvalitetnih autohtonih i zaštićenih hrvatskih proizvoda, doprinose kvalitetnijoj ponudi i plasmanu proizvoda lokalnih proizvođača. Razvoju poduzetništva u gradu Puli uvelike doprinosi i društvena infrastruktura poticanja poduzetništva kroz financijske i druge mjere potpore, obrazovni sustav koji prepoznaje nove potrebe gospodarstva i posebno važno novi studijski programi na našem Sveučilištu i Politehnici,“ ističe Jaklin Majetić.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska: „Ovi nas podaci istraživanja poduzetništva u Puli nimalo ne čude, obzirom da se radi o gradu s razvijenom poduzetničkom kulturom, dugom gospodarskom tradicijom i dobro razrađenim sustavom potpora. Broju poduzetnika svakako treba pridodati i 1.485 obrta registriranih i aktivnih na području Grada Pule, koji nisu u evidenciji FINA-e. Moram spomenuti redovitu komunikaciju Grada s Obrtničkom komorom Istarske županije i s Udruženjem obrtnika Pula, te suradnju na brojnim projektima, što sigurno doprinosi razvoju gospodarstva na području tritisućljetne Pule,“ zaključuje Paliska.

Ukupno gledano, 68 781 poduzetnik u gradovima s više od 1000 poduzetnika (udio od 60,1 % u broju poduzetnika u RH), imalo je 534 827 zaposlenih (udio od 62,7 % u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika u RH), koji su ostvarili ukupan prihod nešto manji od 442,5 milijardi kuna (udio od 69,9 % u ukupno ostvarenom prihodu poduzetnika u RH) te iskazali neto dobit u visini od 17,3 milijardi kuna.

Podsjećamo, prema službenim podacima Ministarstva financija RH o izvršenju lokalnih proračuna za razdoblje od 2013. do 2015. godine i istraživanju kojeg je proveo portal gradonacelnik.hr, Grad Pula s prosječnim izdvajanjem od 71 kune po stanovniku jedini veliki hrvatski grad koji je ušao u top deset kada se gleda izdvajanje po glavi stanovnika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa