Demetlika: Nemojte kočiti lokomotive jer ćete tako usporiti cijeli vlak!

0
Saborski zastupnik Tulio Demetlika
Saborski zastupnik Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika na saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, održanoj 11. listopada, istaknuo je da Vlada opravdava donošenje ovakvog Zakona jednostavnijim, razumljivijim i pravednijim sustavom raspodjele, a iza toga se skriva uprosječavanje svih jedinica lokalne samouprave.

„Najgore je to što se to čini na štetu najuspješnijih i najrazvijenijih gradova i općina gdje se ostvaruju veći porezni prihodi. Ako se ovaj Zakon usvoji, dovesti će do još veće financijske centralizacije što znači da će se novac od poreza umjesto na realne i najnužnije potrebe građana trošiti u druge svrhe“, upozorio je Demetlika.

Demetlika je podsjetio je kako su nakon sprovedene porezne reforme koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017. godine, izmjenom Zakona o porezu na dohodak, jedinicama lokalne samouprave znatno umanjeni prihodi od poreza na dohodak. „Na tu umanjenu masu poreza na dohodak ovim prijedlogom Zakona se predlaže da 60% poreza ostaje gradovima i općinama, odnosno isto kao što je u Zakonu koji je sada na snazi, dok ste županijama povećali iznos za samo 0,5%. S druge strane, 17% poreza na dohodak ostvarenog u pojedinim gradovima i općinama izdvaja se za fiskalno izravnanje“, dodao je Demetlika.

- Ovim je Zakonom predviđen Fond za izravnanja za one jedinice lokalne samouprave koje imaju porezni prihod po glavi stanovnika manji od prosjeka koji za gradove iznosi 2.583 kn, a za općine 1.925 kn. To dakle znači da će sve uspješne JLS koje su svih ovih godina radile na razvoju svojih potencijala biti kažnjene zbog toga što su bile uspješne i dobro odrađivale posao koji im je povjeren.

„Klub IDS-a, PGS-a i RI-a apsolutno podržava načelo pravedne solidarnosti, ali ovaj prijedlog Zakona se ne može nazvati solidarnim. Zakon kažnjava one najbolje koji su doprinijeli ne samo svojem razvoju nego i razvoju cijele zemlje. To je potpuno nazadna upravljačka logika koja polazi od pretpostavke da zakočiti najbolje znači pogurati one slabije. To nije ni pravedan ni progresivan način razmišljanja. Opet ste uspjeli napraviti Zakon koji uopće ne gleda u budućnost“, naglasio je Demetlika.

Demetlika je u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a zatražio da se županijama, gradovima i općinama poveća učešće u porezu na dohodak, županijama na 20%, a općinama i gradovima na 65%. „To su naposljetku sredstva koja su i realizirana na njihovom području, a sredstva koja nedostaju za fiskalno izravnanje nadoknadite iz državnog proračuna“, napomenuo je Demetlika.

- Država mora uspostaviti pravedniji način dodjele sredstava i prestati kažnjavati one koje su najuspješniji. Uredite raspodjelu poreza na dugoročnijoj i svrsishodnijoj namjeni i ulozi koju jedinice lokalne i regionalne samouprave trebaju imati.

„Dajte Hrvatskoj priliku da se razvija! To možete učiniti na način da omogućite onima koji su stavili svoje kapacitete u funkciju razvoja da i dalje ulažu sredstva u nove i već dogovorene projekte. Nemojte kočiti lokomotive jer ćete tako usporiti cijeli vlak!“, zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa