komentar

IDS-ov test istine

0
Foto: Novi list
Foto: Novi list

Novinarka Novog lista Tihana Tomičić napisala je zanimljiv komentar IDS-ova prijedloga sankcioniranja pozdrava "Za dom spremni". Komentar Novog lista prenosimo u cijelosti.

"IDS je pripremio veliki demokratski test za Hrvatsku. Za uzvikivanje ili pisanje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« ubuduće bi se išlo direkt u zatvor, i to na razdoblje od 6 mjeseci do dvije godine. Više Jo Šimunić ne bi mogao na stadionu na taj način »motivirati« publiku, a i Thompsonovi koncerti bili bi puno pitomiji, morao bi prijeći na ljubavne motive jer Čavoglave nikad više ne bi mogle biti što su bile.

Što je najzanimljivije, HDZ-ovi partneri HNS i SDSS se ne protive apriori ovakvom prijedlogu, prema kojem bi dakle ZDS iz prekršaja prešao u domenu kaznenog zakona. Kažu da će vidjeti što će o tome donijeti saborska rasprava. Naravno da se ni HNS ni SDSS kao građanska i manjinska stranka tome ne mogu protiviti, no ne zaboravimo da svojim glasovima drže desnicu na vlasti, i zato će izglasavanje ovog zakona doista biti ultimativni test za demokraciju u Hrvatskoj.

Tko može zapravo biti protiv zabrane ZDS-a?! Nitko normalan. Sjetimo se da praktički više i nema većih europskih država u kojima takve stvari nisu zabranjene. Čak je i Italija nedavno popustila, a Njemačka naravno odavno. Kolektivni preodgoj jest conditio sine qua non razvoja slobodnog svijeta.

No, HDZ će, kaže premijer Plenković, prvo čekati nalaz Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Ovdje možemo pretpostaviti da će nalaz Povjerenstva biti u cilju relativizacije, kvazi-pomirbe i djelomične povijesne revizije Drugog svjetskog rata, a onda i poratnog režima u kojem su ovi prostori živjeli. Uostalom, zato je Povjerenstvo i osnovano, zar ne. Ako se ZDS ploča nije mogla trajno ukloniti sa svih lokacija bez Povjerenstva, onda nam je jasno i koji je njegov cilj.

Nasuprot tome, IDS se još jednom pokazao pionirom u progresivnom promišljanju politike. Umjesto da SDP izađe s takvim prijedlogom, moralo se čekati da se ideja rodi iza Učke, bliže Italiji. Još jednom su dokazali da su u političkom smislu najmodernija stranka u Hrvatskoj. U IDS-u naravno znaju da su relativno slabe šanse da njihov zakonski prijedlog prođe dok je na vlasti HDZ u kojem se Plenković jedva bori s radikalnom desnicom, ali ipak bi mogli polučiti efekt: vidjet će se na saborskoj raspravi tko je tko.

HDZ će teško moći sakriti tko je i što je dok bude argumentirao da ovaj prijedlog treba odbiti. To će biti i velik test za HNS, u kojem tvrde da su i dalje građanska stranka lijevog centra, mada su danas u HDZ-ovoj vladi. Vidjet će se i kako SDP diše, imaju li napokon petlje i oni biti po tom pitanju jasni kao dan. Maske će pasti. Zato je ovaj prijedlog itekako snažan i dobar, makar na kraju i ne prošao. A ako bi ga HDZ prihvatio, tada bi se napokon ubile dvije muhe jednim udarcem: Plenković bi dekapitirao svoju unutarnju desnicu, a Hrvatska bi napokon sa sebe skinula stigmu nasljednice ustaškog režima koja joj visi za vratom u Europi." piše Tihana Tomičić za Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa