Stazić: Istrijani bi trebali razmisliti da postupe kao Katalonci

0
Nenad Stazić (foto: Jutarnji list)
Nenad Stazić (foto: Jutarnji list)

Zastupnici Mosta oštro su se 4. listopada obrušili na prijedlog Zakona o upravnoj inspekciji tvrdeći kako se njime širi "hobotnica izvršne vlasti" koja nastoji sve držati pod kontrolom, a rasprava nije bila pošteđena niti povijesnih tema i spominjanja Josipa Broza Tita, donosi Jutarnji list.

"Slažem se da će biti najbolje kada se ingerencije budu spustile na lokalnu razinu", rekao je IDS-ov zastupnik Giovanni Sponza upitavši se koja su to rješenja išla u smjeru sveobuhvatne decentralizacije.

Miro Bulj (Most) replicirao je da se IDS u Istarskoj županiji ponaša kao i centralna vlast u Zagrebu. "Vi ste svjedoci u Istri na koji način bi decentralizacija trebala funkcionirati", rekao je Bulj.

"U pravu ste kad kažete da je Hrvatska visokocentralizirana, ali ne znam zašto napadate Istru. To je jedna od županija koja s pravom traži veću autonomiju, u proračun uplaćuje 800 milijuna kuna više nego što iz njega dobija", poručio mu je SDP-ov Nenad Stazić.

Istru je, kazao je SDP-ovac, u sastav Hrvatske vratio Josip Broz Tito. "A država se ova odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španjolska je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrijan toliko uplaćuje, a ovako ih se vrijeđa, mislim da bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci", rekao je Stazić.

Svojim izlaganjem zaradio je opomenu predsjedavajućeg Sabora Milijana Brkića. "Mislim da insinuacije o otcjepljenju nisu primjerene u ovom visokom domu", poručio mu je Brkić.

Bulj se pak branio kako on nije rekao niti riječi protiv Istre te poručio Staziću da se besmisleno vraća u povijest. "Nisam spominjao autonomašenje, koje je vama očito interes", poručio je.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa