GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Od čiste nove bolnice do šporkog zida plača

0
Damir Strugar ispred najprljavijeg zida u Istri
Damir Strugar ispred najprljavijeg zida u Istri

Bilo je zaista opet dirljvo vidjeti čelnike Grada Pule i Istarske županije kako obilaze gradilište nove pulske bolnice uz tradiconalno službeno naslikavanje s osmijehom na licu!

Naime, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić obišli su sredinom tjedna u pratnji ravnateljice OB Pula doc. dr. sc. Irenom Hrstić gradilište nove bolnice. A koja ovaj put nije bila u kratkoj i atrkativnoj crvenoj mini suknji, u kojoj je svojedobno dočekala predsjednika vlade Lepog Zoku Milanovića. A o čemu su tada tekstom,a napose fotkama, izvjestili svi elektronski mediji.

Kako su župan i gradonačelnik imali prilike vidjeti, zgrada Dijagnostike je u najnaprednijoj fazi uređenja, a trebala bi biti u punoj funkciji te puštena u rad do kraja godine. Prema riječima ravnateljice Hrstić, pri završetku Dijagnostike na staru lokacije će se vratiti Odjel za radiološku dijagnostiku, Odjel za laboratorijsku dijagnostiku te Nuklearna medicina. Župan Flego i gradonačelnik Miletić potom su obišli prostore Objekta 1 te pogledali fasadu s južne strane spomenute zgrade. U Objektu 1 bit će smještena poliklinika, jednodnevna bolnica i kirurgija, kao i operacijske sale, Anesteziologija, Hitni trakt i sve kirurške struke. Radovi na potonjem trebali bi biti okončani do ljeta 2018. godine, te bi tada trebala započeti adaptacija postojećeg rodilišta, koja će trajati oko godinu dana.

Stotinu ih radi, bolnica se gradi

Pri završetku obilaska župan Flego izrazio je zadovoljstvo napretkom na novoj bolnici, kao i dinamikom radova. Pa je lucidno zaključio:

„Nova će bolnica biti kvalitetna, što nam je od presudne važnosti kako bi građani sutra imali modernu i funkcionalnu bolnicu. Drago mi je što će već koncem godine biti pušteni u rad prvi odjeli“!, kazao je istarski župan.

Viđenim je bio zadovoljan i pulski gradonačelnik koji je naglasio kako dnevno na gradilištu radi preko sto radnika te se napredak itekako vidi. Do sada je utrošeno 170 milijuna kuna iz kredita za gradnju, usluge stručnog nadzora i dio opreme.

E sad, naravno, za svaku je pohvalu da su se radovi na bolnici intenzivirali, mada ne budimo naivni, sa završetkom radova će se sasvim sigurno dobrano kasniti. Jer tijekom izgradnje falilo je novca, pa se zastalo, prekinuli se radovi, ali sada ide, čini se, sve po planu i redu.

No, šteta je kad su već Miletić i Flego obilazili gradilišta, da nisu sa direktorom „Vodovoda“ Deanom Starčićem obišli i legendarni najprljaviji pulski, a dobri poznavatelji prilika na poluotoku, kažu i istarski zid, jedne službene i ugledne ustanove.

To je naravno legendarni zid koji krasi sjevernu stranu „Vodovoda“ u Vergerijevoj ulici i kojeg marljivi vodovodni djelatnici, zaposlenici i radnici nikako da očiste i prefarbaju. Jer očito nemaju ni vode, a ni četke!

„Osim vječne šporkice, zbog obilnih ljetnih kiša iz zida je narasla velika trava i zaista je vrijeme da se to ukloni i sanira! Predlažem da se zid očisti i da se oboji u vesele boje. Ili neka se zamole učenici u obližnjoj Srednjoj umjetničkoj školi da naslikaju neke lijepe i zanimljvie slike po zidu i da to postane najveselija ulica u gradu!“, kaže mi susjeda iz obližnje zgrade čiji prozori stana gledaju na zid kojeg se dosada očito nisu posramili ni čelnici „Vodovoda“, ni Grada Pule, a ni nadležnog Mjesnog odbora..

Čak su svojedobno pojedini visoko pozicionirani čelnici Grada populistički najavili da će oni osobnim pristupom sa brentačama s vodom na leđima i pomoću vatrogasnih šmrkova iz Vatrogasne postrojbe Pula koja se nalazi pedesetak metara od zida, očistiti tu dugotrajnu i veliku pulsku higijensku sramotu. Ali nisu se usudili bez dozvole gradonačelnika.

Uglavnom i dalje pomaka nema. Prljavi zid je opstao u svojoj veličini od cca 200 metara četvornih. Čekamo, dakle, rasplet. Ja se dotada pred njim mogu samo slikati...

Buka iz Arene ruši i fasade?

A za to vrijeme gradski činovnici, čelnici i pročelnici drže po Mjesnim odborima Pule izuzetno dosadne sastanke na kojima njih desetak uvijek uljudno razgovara sa pet do šest zainteresiranih i besposlenih žitelja. Naime, građani su tu da na tim međusobnim sastancima Gradskoj upravi kažu šta bi oni zapravo trebali raditi?!?

Jer ovi, jadni, iako odlično plaćeni, to očito bez sugestija i naputaka  građana  i obilaska Mjesnih odbora - ne znaju! Pa se tu mogu čuti razna pitanja na razini dječijih vrtića, kao i veleumne rasprave. Poput, recimo, one u Mjesnom odboru Arena o tome: da li buka nastala glazbenim programima iz Arene ruši fasade na okolnim kućama oko Arene?

Na ovo suludo pitanje uslijedio je briljantan odgovor pulske kulturne pročelnice sa dva imena, jednim prezimenom i jednom naušnicom. Naime, pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber, odgovorila je paranoičnoj građanki da su decibeli sigurno u dozvoljenim granicama, o čemu računa vode policajci zaduženi za buku koji budu unutar Arene na svim tim događajima, te da konzervatori ne bi dali suglasnost za održavanje takvih manifestacija da dolazi do prekoračenja buke. 

Pa smo eto tako saznali da policajci u Puli slušaju koncerte i mjere buku na koncertima u Areni, a ne bave se hapšenjem dilera droge i ostalih kriminalaca, a kamoli regulacijom prometa u velikim ljetnim turističkim gužvama. Dakako, marljivi policajci, omiljeni među Puljanima (ima li uopće koji policajac u Puli a da nije Puležan?!? – op.a.), bave se u kuloarima i kadrovskom politikom i raspodjelom fotelja Policijske uprave Istarske. A koja je tematika, dobro to znamo, uvijek više politička, a manje kadrovska!

No, o tome se na Mjesnim odborima sa građanima  ne raspravlja! Jer na njima je nakon beskrajnih i jalovih diskusija zaključeno da će se svi ostali prijedlozi i pitanja na tribinama pomno razmotriti i sukladno mogućnostima i nadležnostima Grada uvrstiti u proračun za 2018. godinu. Možete si misliti... (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa