U Umagu nacionalno natjecanje ekipa prve pomoći

0
Na nacionlanom natjecanju iz pružanja prve pomoći u Umagu
Na nacionlanom natjecanju iz pružanja prve pomoći u Umagu

Ove je subote, 23. rujna, Grad Umag ugostio Nacionalno natjecanje seniorskih ekipa prve pomoći Hrvatskog Crvenog Križa u kojem je sudjelovalo ukupno deset ekipa iz gradskih društava Crvenog križa Buje, Donja Stubica, Koprivnica, Osijek, Sisak, Solin, Split, Vinkovci, Zadar i Zagreb, dok su izvan konkurencije bile ekipe iz Cerknice (Slovenija) i Trsta (Italija). Prvo su mjesto osvojili odlično raspoloženi predstavnici GDCK Zagreb, koji će  predstavljati Nacionalno društvo i zemlju na Europskom natjecanju prve pomoći, dok je drugo i treće mjesto pripalo ekipama iz Crvenog križa Bujštine te GDCK Vinkovci.

Natjecanje je započelo svečanim mimohodom svih sudionika ulicama Umaga, predvođenih Puhačkim orkestrom „Naša sloga“ Babići i umaškim mažoretkinjama Udruge Gaia. Na glavnom gradskom trgu sudionike su dočekali brojni građani, a pjesmom su ih pozdravili i članovi zborova Korona iz Umaga i Lavanda iz Novigrada.

Na samom početku, postrojene je sudionike pozdravila predsjednica Crvenog križa Bujštine Đurđica Radošević, dok je načelnik stožera Civilne zaštite i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac zahvalio svim članovima Crvenog križa „koji često riskiraju i svoje živote kako bi pomogli ljudima u nevolji.“ Zamjenica umaškog gradonačelnika Floriana Bassanese Radin zaželjela je svima dobrodošlicu te uspješno natjecanje, a izvršnom je predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa, Robertu Martu, pripala čast da službeno otvori natjecanje. 

Natjecanje se odvijalo u samom gradu, i to na sedam lokacija, gdje su na natjecatelji morali pokazati znanje u pružanju prve pomoći unesrećenim osobama. Inscenirane su svakodnevne situacije, od pomorskih nesreća, pada s motocikla, urušavanja, posljedica olujnih vjetrova, izvlačenja iz razbijenog automobila, do eksplozija u kafićima i sličnih događaja. Budući da je samo natjecanje zahtijevalo opsežne pripreme, veliki su dio posla odradili brojni volonteri, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Umag, Policijske postaje Umag, Lučke uprave Umag-Novigrad, Grada Umaga te Gradskog društva Crvenog križa Buje, kojima ide posebna zahvala. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa